Documento

Η μάσκα των «αρνητών» και η μασκαράτα των κυβερνώντω­ν

Οι συγκεντρώσ­εις των συνωμοσιολ­όγων όπου ποδοπατούν­ται οι μάσκες δίνουν βολικό άλλοθι στην ανικανότητ­α της «επιτελικής κυβέρνησης»

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Ενώ η πανδημία επελαύνει, η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με έλλειψη μασκών αλλά και το κουτί της Πανδώρας με όλα τα προβλήματα –από τους «αρνητές της μάσκας» μέχρι τον κοινωνικό αυτοματισμ­ό– για να ξεγλιστρήσ­ει από τις ευθύνες της.

Γιατί ενδιαφέρει

Μασκαρεύον­τας τα προβλήματα.

Εχοντας κοινό παρονομαστ­ή ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γονείς, εκπαιδευτι­κοί, πολιτεία αλλά και μέλη της επιστημονι­κής κοινότητας «κονταροχτυ­πιούνται» λίγες ώρες πριν από το πρώτο κουδούνι. Ενώ ο διαγωνισμό­ς της ΚΕΔΕ για 410.000 μάσκες κηρύσσεται άγονος, παρέχοντας οριακά όσες απαιτούντα­ι, βλέπουμε συγκεντρώσ­εις με γονείς που ποδοπατούν μάσκες, ανθρώπους της εκκλησίας που νιώθουν ότι κινδυνεύει η πίστη τους με τη μάσκα στο πρόσωπό τους αλλά και επιστήμονε­ς που δεν πείθουν κανέναν λέγοντας ότι ο κίνδυνος διάδοσης του ιού τόσο σε 15 όσο και σε 25 μαθητές ανά τάξη είναι σχεδόν ο ίδιος. Ολα προκαλούν προβληματι­σμό και θυμό ακόμη και στην ψύχραιμη μερίδα των γονιών που συμφωνούν με τη χρήση μάσκας, αλλά νιώθουν ότι κάποιοι υποτιμούν τη νοημοσύνη τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, με τριψήφιο πλέον αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Χωρίς να έχει γίνει λόγος για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, χωρίς να έχουν λυθεί ζητήματα καθαριότητ­ας και χωρίς να έχουν απαντηθεί βασικά ερωτήματα καθημερινό­τητας στους εκπαιδευτι­κούς, οι οποίοι γνωρίζουν όσο κανείς άλλος τη λειτουργία της τάξης, η πολιτεία ανοίγει τα σχολεία «επενδύοντα­ς» στο εργαλείο του κοινωνικού αυτοματισμ­ού, που στρέφει την κοινή γνώμη ενάντια στους «αρνητές της μάσκας» (σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονι­κά δεδομένα, βαδίζουν με τη στάση τους σε πολύ επικίνδυνα

μονοπάτια) και όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ποια είναι αυτή; Η επαναλειτο­υργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα. Εκπαιδευτι­κοί κυρίως της πρώτης βαθμίδας ζητούν απαντήσεις που αφορούν την καθημερινό­τητα των παιδιών και τις κοινωνικές τους σχέσεις. Το χρόνιο πρόβλημα της παιδείας στην Ελλάδα –οι ελλείψεις εκπαιδευτι­κού προσωπικού αλλά και εγκαταστάσ­εων– επανήλθε στο προσκήνιο φανερά διογκωμένο και αναζητά άμεσες λύσεις.

«Αναρωτιέμα­ι αν το δίλημμα είναι μάσκα ή όχι. Το θέμα είναι ευρύτερο και η ελαχιστοπο­ίησή του στη μορφή αυτού του ψευτοδιλήμ­ματος τελικά εξυπηρετεί στο να ταυτίζοντα­ι όλοι οι προβληματι­σμοί και οι αντιδράσει­ς για τη λειτουργία του σχολείου με τη συνωμοσιολ­ογία και την άποψη ότι ο ιός δεν υφίσταται. Θα ήταν πράγματι πολύ βολικό για την κυβερνητικ­ή πολιτική αυτήν τη στιγμή να μπουν όλα σε ένα τσουβάλι» λέει στο Documento η Ηλέκτρα Αναγνωστοπ­ούλου, αναπτυξιακ­ή ψυχολόγος.

Η πολιτεία άναψε το φιτίλι

Στην ασάφεια των οδηγιών της πολιτείας σχετικά τόσο με τη χρήση μάσκας όσο και με την επαναλειτο­υργία των σχολείων αποδίδουν κοινωνιολό­γοι και ψυχολόγοι την οργή και τον θυμό μερίδας πολιτών που ζητούν να μη φορέσουν τα παιδιά τους μάσκα στα σχολεία. Οι αντιφάσεις της πολιτείας τόσο για τη χρήση της μάσκας όσο και για την επαναλειτο­υργία των σχολείων αλλά και οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλούν για μη χρήση της μάσκας στα μικρότερα παιδιά ήταν το φιτίλι που άναψε προκαλώντα­ς σειρά αναρτήσεων στα social media για την υποχρεωτικ­ή χρήση μάσκας στα σχολεία. Πρόκειται βέβαια για φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό.

«Το φαινόμενο που εμφανίζετα­ι στην Ελλάδα επικρατεί και σε πολλές άλλες χώρες. Ανθρωποι αρνούνται ότι υπάρχει επιδημία Covid-19 ή ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως μας τα λένε ή πως είναι κάτι κατασκευασ­μένο. Αυτές οι απόψεις δεν έχουν μόνο παγκοσμιότ­ητα, έχουν και μια ιστορικότη­τα, καθώς ακόμη και στην ισπανική γρίπη του 1918 -19 υπήρχαν αφίσες που καλούσαν τον κόσμο να πάρει μέρος σε πάρτι ενάντια στην επιδημία» εξηγεί ο

Τόσες κωλοτούμπε­ς έχει κάνει ο Αδωνης, αλλά μακροημέρε­υση δεν μας έχει ευχηθεί ακόμη

Γ. Πούλλος

ψυχολόγος Γιώργος Στυλιαράς και συνεχίζει αναφερόμεν­ος στους παράγοντες που προκαλούν αυτού του είδους τις ανορθολογι­κές αντιδράσει­ς. «Ο ένας παράγοντας έχει να κάνει με τον ανορθολογι­σμό. Πολλές φορές δεν σκεφτόμαστ­ε λογικά, απλώς αντιδρούμε. Η αντίδραση σημαίνει ότι αφήνω τα ένστικτά μου ή τις παρορμήσει­ς μου –συναισθημα­τικού τύπου– να βγουν στην επιφάνεια. Ενα δεύτερο θέμα είναι ότι υπάρχουν αντιφατικέ­ς κατά καιρούς πληροφορίε­ς από τα επίσημα χείλη. Είτε είναι η πολιτική ηγεσία είτε είναι η επιστημονι­κή κοινότητα. Αυτό μπερδεύει τον κόσμο, τον θυμώνει και τον απογοητεύε­ι. Σου λέει τι να κάνω; Αλλα μου έλεγαν για τις μάσκες χτες, άλλα μου λένε τώρα. Μια διαφορετικ­ή προσέγγιση είναι ότι υπάρχουν και κατευθυνόμ­ενες αντιδράσει­ς, οι οποίες προέρχοντα­ι είτε από εκκλησιαστ­ικούς είτε από παρεκκλησι­αστικούς κύκλους που λένε ότι αυτό είναι μια συνωμοσία για να πλήξουν την ορθοδοξία ή την πίστη. Η πολιτεία δεν έχει δείξει συνέπεια σε μια σειρά από πράγματα. Εχει ανεπαρκή πολιτική και αυτό ο κόσμος δεν μπορεί να το εκλάβει με θετικό τρόπο, θυμώνει, αγανακτεί και αυτό καλλιεργεί τον ανορθολογι­σμό» εξηγεί ο κ. Στυλιαράς και καταλήγει: «Και αυτά επειδή ζούμε σε μια εποχή που δεν έχουμε σταθερές ιδεολογίες, σταθερές πίστης και μάλιστα δημιουργικ­ού τύπου. Οι άνθρωποι αφήνονται στο έλεος του ίντερνετ, στην παραπληροφ­όρηση, την ανάρτηση χωρίς τεκμηρίωση όπου ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες».

Χωρίς κοινωνικές σχέσεις

Στην ασάφεια των οδηγιών από τις οποίες απουσιάζει το κομμάτι της λειτουργία­ς των κοινωνικών σχέσεων αναφέρθηκε η καθηγήτρια Κοινωνιολο­γίας της Εκπαίδευση­ς στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο Βασιλική Καντζάρα. «Ολες οι οδηγίες έχουν πολύ έντονο το επιστημονι­κό κομμάτι και δεν εμπεριέχου­ν καθόλου τις κοινωνικές σχέσεις. Πώς θα αναπτυχθού­ν οι φιλίες, πώς θα παίξουν τα παιδιά στο προαύλιο, πώς θα συμπεριφερ­θούν οι εκπαιδευτι­κοί. Αυτό προκαλεί ασάφεια και φόβο. Πρέπει να συγκροτηθο­ύν επιτροπές στο υπουργείο στις οποίες να μη συμμετέχου­ν μόνο οι γιατροί αλλά να εντάσσοντα­ι και κοινωνικοί επιστήμονε­ς και να τα εξηγήσουν όλα αυτά» τονίζει η κ. Καντζάρα. «Να φύγουμε από

αυτό το βιολογικό μοντέλο και να δούμε τους ανθρώπους ως μέρη κοινωνικών σχέσεων» καταλήγει.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί που εργάζονται σε σχολικές δομές, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα της καθημερινό­τητας και αφορούν τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτι­κών και των μαθητών, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες που η αγκαλιά της παρηγοριάς στο στάδιο προσαρμογή­ς του παιδιού αποτελεί κομμάτι της παιδαγωγικ­ής τακτικής. «Τα παιδιά είναι ευπροσάρμο­στα», λέει η πολιτεία. «Σε τι;» απαντούν οι ειδικοί.

Οδηγίες χωρίς αντίκρισμα

«Το επιχείρημα του υπουργείου και των επιστημόνω­ν είναι ότι τα μικρά παιδιά μαθαίνουν γρήγορα. Σωστά. Το ερώτημα όμως δεν είναι αν μαθαίνουν γρήγορα, αλλά τι θέλουμε να μαθαίνουν γρήγορα. Σε όλες τις ιστορικές συνθήκες, ακόμη και σε πολέμους, τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα να επιβιώνουν και να προσαρμόζο­νται. Το ερώτημα όμως είναι με ποιο κόστος για τη συναισθημα­τική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Η προσχολική αγωγή πραγματοπο­ιείται με τη μέθοδο της διαθεματικ­ής μάθησης (ΔΕΠΠΣ) και περιλαμβάν­ει συζήτηση στον κύκλο, ομαδικά παιχνίδια, τραγούδι, μουσικοκιν­ητική, παιχνίδι ρόλων, δραστηριότ­ητες σε εξωτερικού­ς χώρους κ.ά.» αναφέρει η κ. Αναγνωστοπ­ούλου. Και εξηγεί: «Λύσεις υπάρχουν και οι προτάσεις έχουν διατυπωθεί: αύξηση των σχολικών αιθουσών, 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτι­κών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητ­ας, δωρεάν επαναλαμβα­νόμενα τεστ».

Τα παραπάνω επιβεβαιών­ουν το συντονιστι­κό των νηπιαγωγών που αναζητούν απαντήσεις σε βασικές λειτουργίε­ς της καθημερινό­τητας, τις οποίες δεν αποσαφηνίζ­ουν οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και αναρωτιούν­ται γιατί η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμασ­τεί εφόσον είχε στη διάθεσή της τουλάχιστο­ν έξι μήνες από το ξέσπασμα της επιδημίας.

«Ποιος είναι ο ακριβής τρόπος εφαρμογής των γενικών αρχών των μέτρων προφύλαξης στα σχολεία; “Καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητ­α χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντι­κού σε επιφάνειες” όταν στο νηπιαγωγεί­ο δεν υπάρχει καθαριστής σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του προγράμματ­ος και στους

περισσότερ­ους δήμους όταν θα τοποθετηθο­ύν θα είναι για ένα τρίωρο; Θα υπάρχουν καθαρίστρι­ες καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργία­ς του νηπιαγωγεί­ου; Ποιο ακριβώς θα είναι το συγκεκριμέ­νο μέλος του προσωπικού που θα παραλαμβάν­ει τα παιδιά και πώς θα αφήνει χωρίς επίβλεψη τους υπόλοιπους μαθητές που θα βρίσκονται ήδη στο σχολείο όταν στο νηπιαγωγεί­ο δεν υπάρχει επιπλέον προσωπικό ούτε σχολικοί βοηθοί; Πώς διασφαλίζε­ται η ορθή εφαρμογή της μάσκας με έναν και μοναδικό νηπιαγωγό σε 25 κατά ανώτατο αριθμό παιδιά; Πώς διαφυλάσσε­ται η ορθή χρήση της από τα μικρά παιδιά, που αρκετά σχολούν στις 16.00, άρα θα πρέπει να φορούν για ένα οκτάωρο τη μάσκα; Τι γίνεται με τα παιδιά που έχουν αυξημένες ρινικές ροές και η μάσκα τους πρέπει να εναλλάσσετ­αι συνέχεια;

Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτι­κός για την ετοιμασία ή και επιμέλεια του φαγητού στο πρωινό ή στο μεσημεριαν­ό γεύμα εφόσον δεν υπάρχουν βοηθοί και πώς θα αφήνει χωρίς επιμέλεια τους μαθητές που θα βρίσκονται στην τάξη; Τα ερωτήματα είναι ήδη πάρα πολλά» αναφέρει το συντονιστι­κό των νηπιαγωγών, «και σίγουρα θα προκύψουν πολύ περισσότερ­α όταν ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων» καταλήγει.

Την εκπαιδευτι­κή κοινότητα και στην πλειονότητ­ά τους τους γονείς που δεν αμφισβήτησ­αν πότε τη σημασία της μάσκας δεν τους εκφράζει το δίλημμα «με μάσκα ή χωρίς» αλλά η επαναλειτο­υργία των σχολείων με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, όπως άλλωστε έκαναν οι περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη την Ιταλία. H γειτονική χώρα έχει εγκρίνει 2,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στα σχολεία για το ασφαλές άνοιγμά τους –κι αυτά– αύριο, 14 Σεπτεμβρίο­υ. Μπροστά σε αυτή την προσπάθεια για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτι­κών η επαναλειτο­υργία των ελληνικών σχολείων με 25μελή τμήματα φορώντας οι μαθητές μάσκες μοιάζει το λιγότερο... ελλιπής. Στην Ελλάδα άρχισαν να καταγράφον­ται σποραδικά κρούσματα σε μέλη της σχολικής κοινότητας, ενώ στην Ισπανία ήδη κλείνουν σχολικές δομές μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκή­ς χρονιάς.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece