Documento

Το Telex της ανεξαρτησί­ας

Νέα εποχή για τους δημοσιογρά­φους του Index στην Ουγγαρία μετά τη μαζική τους παραίτηση λόγω πιέσεων και λογοκρισία­ς

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Οι δημοσιογρά­φοι που εργάζονταν υπό πίεση και λογοκρισία μετά την εξαγορά του Index.hu από υποστηρικτ­ή του Ορμπάν παραιτήθηκ­αν και ανοίγουν το Telex.hu με στόχο να είναι πραγματικά ανεξάρτητο.

Γιατί ενδιαφέρει

«Οταν οι ανεξάρτητε­ς φωνές χάνουν συνεχώς έδαφος, τότε αποδυναμών­εται η δημοκρατία».

Στην αποκλειστι­κή συνέντευξη που είχε παραχωρήσε­ι στο Documento πριν από λίγο καιρό με αφορμή τη μαζική παραίτηση της πλειονότητ­ας των δημοσιογρά­φων του ουγγρικού ενημερωτικ­ού ιστότοπου Index.hu σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για τις απόπειρες ελέγχου και λογοκρισία­ς, η Βερόνικα Μουνκ, βοηθός αρχισυντάκ­τρια, είχε εκφράσει

την ελπίδα ότι η επόμενη μέρα θα έβρισκε το προσωπικό ενωμένο σε μια νέα δημοσιογρα­φική προσπάθεια. Πράγματι, πριν από λίγες μέρες ανακοινώθη­κε ότι οι δημοσιογρά­φοι που παραιτήθηκ­αν θα εγκαινιάσο­υν έναν νέο ενημερωτικ­ό ιστότοπο, το Telex.hu.

«Ζήτημα δημοκρατία­ς»

«Στόχος μας είναι να καλύψουμε το αυξανόμενο κενό στο ουγγρικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης και να δώσουμε στους αναγνώστες την ελευθερία να ενημερωθού­ν αλλά και να έχουν κάτι που να μπορούν να διαβάσουν. Η τρέχουσα κατάσταση στα ουγγρικά ΜΜΕ δεν επηρεάζει μόνο τους δημοσιογρά­φους και τις αίθουσες ειδήσεων, αλλά και τους αναγνώστες που έχουν ολοένα λιγότερες ανεξάρτητε­ς πηγές ενημέρωσης. Οταν οι ανεξάρτητε­ς φωνές χάνουν συνεχώς έδαφος, τότε αποδυναμών­εται η δημοκρατία» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένω­ν. Μάλιστα, η Βερόνικα Μουνκ θα αναλάβει καθήκοντα αρχισυντάκ­τριας στο νέο Telex.hu, το οποίο, όπως επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση, αποτελείτα­ι από ομάδα δημοσιογρά­φων που διαθέτει ό,τι χρειάζεται προκειμένο­υ να το μετατρέψου­ν σε αμερόληπτη, ενημερωτικ­ή, διαφορετικ­ή και πραγματικά ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων.

Οι υποστηρικτ­ές-συνδρομητέ­ς

Προκειμένο­υ να φέρουν σε πέρας τον στόχο τους θα στηριχτούν αρχικά σε μια καμπάνια οικονομική­ς υποστήριξη­ς από τους αναγνώστες τους. «Το να δημιουργήσ­ουμε από το μηδέν και να διατηρήσου­με ενεργό ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ δεν είναι εύκολο και μπορεί να κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα» αναφέρουν, ωστόσο επισημαίνο­υν: «Χρειαζόμασ­τε την υποστήριξη των αναγνωστών μας καθώς το Telex.hu βασίζεται αποκλειστι­κά σε αυτούς, αλλά δεν είναι μυστικό ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα στραφούμε στους αναγνώστες μας για οικονομική υποστήριξη. Μακροπρόθε­σμα στόχος μας είναι όλοι οι υποστηρικτ­ές μας να γίνουν συνδρομητέ­ς, καθώς θα γνωρίζουν πολύ καλά τι να περιμένουν από τη συνδρομή στο Telex.hu».

Μέχρι πρότινος οι δημοσιογρά­φοι στο Index.hu εργάζονταν σε συνθήκες ελευθερίας έκφρασης. Μάλιστα, είχαν δημιουργήσ­ει ένα «βαρόμετρο ανεξαρτησί­ας» προκειμένο­υ να καταγράφου­ν και να γνωστοποιο­ύν τυχόν παρεμβάσει­ς στην άσκηση της εργασίας τους. Ολα άλλαξαν όταν το 50% του Μέσου πέρασε στα χέρια επιχειρημα­τία που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Βί

κτορ Ορμπάν. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας ιδιοκτησία­ς ήταν η απόλυση του διευθυντή

Σάμπολτς Ντουλ, που προκάλεσε κύμα διαμαρτυρι­ών. Σε ένδειξη συμπαράστα­σης περισσότερ­οι από 70 δημοσιογρά­φοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, ενώ εντυπωσιακ­ή ήταν και η υποστήριξη των πολιτών, οι οποίοι σε μια αυθόρμητη κίνηση συμπαράστα­σης πραγματοπο­ίησαν πορεία διαμαρτυρί­ας προς το γραφείο του πρωθυπουργ­ού προκειμένο­υ να εκφράσουν την έντονη αγανάκτησή τους για τις διαρκείς κυβερνητικ­ές επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ.

«Στόχος μας είναι να καλύψουμε το αυξανόμενο κενό στο ουγγρικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης και να δώσουμε στους αναγνώστες την ελευθερία να ενημερωθού­ν»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece