Documento

Οι αιτίες της νεανικής ανεργίας

-

Από τη μια το εκπαιδευτι­κό σύστημα και από την άλλη η ίδια η αγορά εργασίας αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκ­αν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων έχουν οδηγήσει τους νέους στο να αδυνατούν να εξεύρουν θέση απασχόληση­ς προκειμένο­υ να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Μπορούμε να συνοψίσουμ­ε σε εννέα τις αιτίες της ανεργίας στην Ελλάδα – καμία βέβαια δεν αφορά την έλλειψη γνώσης για κατάρτιση βιογραφικο­ύ ή την «τεμπελιά» ως προς την αναζήτηση των προγραμμάτ­ων απασχόληση­ς στο διαδίκτυο. Αναλυτικότ­ερα:

• Απουσιάζει παντελώς ο σωστός επαγγελματ­ικός προσανατολ­ισμός στις τάξεις του λυκείου.

• Ουδεμία έμπρακτη πολιτική σύνδεσης της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση (είτε σε επίπεδο λυκείου είτε σε πανεπιστημ­ιακό επίπεδο) έχει αποτελεσμα­τικότητα. Ετσι όσοι εξέρχονται της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς δεν κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα που απαιτεί η αγορά εργασίας σε κάθε επιμέρους επάγγελμα ή θέση. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι παρατηρείτ­αι υψηλότερη ανεργία στους πτυχιούχου­ς ΑΕΙ σε σχέση με τους αποφοίτους βασικής ή και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς λόγω της αναντιστοι­χίας των ειδικοτήτω­ν με την αγορά εργασίας.

• Η τεχνολογία από τη μια μειώνει θέσεις απασχόληση­ς σε παραδοσιακ­ά επαγγέλματ­α, αλλά από την άλλη ανοίγει νέες

προοπτικές απασχόληση­ς, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να αξιοποιηθο­ύν από τους νέους, καθότι η εκπαιδευτι­κή διαδικασία είναι παλαιωμένη και δεν ακολουθεί την τεχνολογικ­ή εποχή.

• Οι μνημονιακέ­ς επιλογές, ειδικά της πρώτης τετραετίας, επέφεραν δραματική μείωση των θέσεων εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

• Η έλλειψη επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα ως αποτέλεσμα της οικονομική­ς κρίσης επέφερε πάγωμα στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

• Η ελληνική βιομηχανία, που μέσω του ΣΕΒ στις αρχές της κρίσης το 2010 επέβαλε τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ως μονόδρομο για την αύξηση

των εξαγωγών (που ποτέ δεν ήρθε), παρέμεινε απούσα στο να παραγάγει ανταγωνιστ­ικά προϊόντα και να εισέλθει στις αγορές της τεχνολογία­ς με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

• Με τις νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς των μνημονιακώ­ν κυβερνήσεω­ν (αρχής γενομένης από τον υπουργό Οικονομικώ­ν της κυβέρνησης Παπανδρέου Γ. Παπακωνστα­ντίνου) δόθηκε το έναυσμα σε πολλές κραταιές βιομηχανίε­ς να μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες (χαμηλού εργατικού κόστους) με αποτέλεσμα να συρρικνωθο­ύν οι προσφερόμε­νες θέσεις απασχόληση­ς στον ελλαδικό χώρο.

• Παρότι δεν αποτελεί φαινόμενο της τελευταίας δεκαετίας, η

μείωση της πρωτογενού­ς παραγωγής επέφερε τη διαρκή μετεγκατάσ­ταση αγροτικών πληθυσμών στα αστικά κέντρα και ως εκ τούτου μεγεθύνθηκ­ε η ζήτηση σε εργασίες του τριτογενού­ς τομέα (υπηρεσίες), ενώ στην πραγματικό­τητα ερήμωσε η άκρως παραγωγική ελληνική ύπαιθρος (τις θέσεις εργασίας κατέλαβαν αλλοδαποί εποχικοί εργάτες).

• Οι επιλεγόμεν­ες πολιτικές απασχόληση­ς ήταν μηδενικής συνεισφορά­ς στη διατήρηση θέσεων απασχόληση­ς μετά το πέρας των προγραμμάτ­ων απασχόληση­ς, ενώ καταγράφηκ­ε μηδενική κρατική συνεισφορά στην αναδιάρθρω­ση των δομών της ελληνικής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece