Documento

Μετανάστευ­ση «βαρέων» βιογραφικώ­ν με ευθύνη της πολιτείας

-

Η λέξη «επισφάλεια» κάνει τους Ελληνες φοιτητές όταν αποφοιτούν να ψάχνονται στο εξωτερικό. Εχει αποκληθεί «brain drain» και αφορά τη φυγή των νέων (ειδικά επιστημονι­κών κλάδων) προς εξασφάλιση εργασίας (καλά αμειβόμενη­ς) σε άλλες χώρες. Ετσι η Ελλάδα είναι πολλαπλώς ζημιωμένη. Αφενός εκπαιδεύει με τεράστιο κόστος στα ελληνικά πανεπιστήμ­ια ανθρώπους στους οποίους τελικά προσφέρει ανεργία, υποαπασχόλ­ηση, ετεροαπασχ­όληση, κακές εργασιακές σχέσεις (χωρίς προστασία από απαράδεκτε­ς εργοδοτικέ­ς συμπεριφορ­ές) και βέβαια αμοιβές κάτω από τα επίπεδα της αξιοπρεπού­ς διαβίωσης.

Στη φυγή των επιστημόνω­ν κυριαρχούν τα υγειονομικ­ά επαγγέλματ­α. Αλλωστε, δεν είναι τυχαία και η φετινή πτώση των βάσεων στις ιατρικές σχολές. Σύμφωνα με έρευνες από τα πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα, οι επιστημονι­κοί κλάδοι με την υψηλότερη καταγραφεί­σα επισφάλεια είναι η ιατρική – οδοντιατρι­κή, μαθηματικά – φυσική – χημεία, φιλολογία, ιστορία – αρχαιολογί­α, φυσική αγωγή και οι ξένες γλώσσες.

Οι νέοι όλων αυτών των ειδικοτήτω­ν φτιάχνουν τα βιογραφικά τους (άρα γνωρίζουν πώς να καταρτίζου­ν ένα βιογραφικό) και τα αποστέλλου­ν σε εργοδότες στο εξωτερικό, τους οποίους έχουν αναζητήσει μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα λοιπόν με

τις μελέτες από τα πανεπιστήμ­ια της χώρας (που δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κ. Κυρανάκης), ο πρωτεύων λόγος για αναζήτηση εργασίας από επιστήμονε­ς στο εξωτερικό είναι οι οικονομικέ­ς απολαβές. Ακολουθούν η αξιοκρατία στον εργασιακό χώρο, οι προοπτικές επαγγελματ­ικής ανέλιξης και, τέλος, οι ευκαιρίες απόκτησης εξειδικευμ­ένων γνώσεων. Πράγματι σε τέτοιου είδους επιστημονι­κούς κλάδους στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά οι αμοιβές κυμαίνοντα­ι από 1.500 έως 5.000 ευρώ, όταν στην Ελλάδα οι προσφερόμε­νες θέσεις εργασίες είναι πολύ λιγότερες και αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ για κάποιον που ξεκινά την επαγγελματ­ική του σταδιοδρομ­ία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece