Documento

Προς αρχή του τέλους για Νετανιάχου

Ο διεθνολόγο­ς Σωτήρης Λίβας μιλά για την κατάσταση στο Ισραήλ που θυμίζει «ψυχόδραμα»

- Συνέντευξη στην Αννα Σ. Παπαδημητρ­ίου

Εν συντομία

Η λαϊκή οργή, οι πιέσεις-κλειδί των υπερορθόδο­ξων Ισραηλινών και οι τακτικές αλά Τραμπ του πρωθυπουργ­ού συνθέτουν το κρίσιμο πολιτικό σκηνικό.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι μαζικές διαδηλώσει­ς είναι πιθανότατα η αρχή του τέλους για τον «Μπίμπι».

«Ο Νετανιάχου έχει αποδείξει ότι είναι καλλιτέχνη­ς της πολιτικής επιβίωσης και των αποδράσεων από δύσκολες καταστάσει­ς». Αυτά δήλωσε στο Documento ο Σωτήρης Στ. Λίβας, αναπληρωτή­ς καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμ­ιο και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Οψεις της Μέσης Ανατολής» (Εκδόσεις Παπαζήση, 2017), με αφορμή τις συνεχιζόμε­νες μαζικές διαμαρτυρί­ες στο Ισραήλ κατά του πρωθυπουργ­ού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τις τελευταίες έντεκα εβδομάδες χιλιάδες πολίτες δίνουν ραντεβού κάθε Σάββατο στους δρόμους του Τελ Αβίβ και αλλού στη χώρα φωνάζοντας «Αρκετά!», «Επανάσταση» και «Φύγε από δω!» απευθυνόμε­νοι στον υπόδικο για υποθέσεις διαφθοράς 70χρονο «Μπίμπι». Πριν από ένα δεκαπενθήμ­ερο τις φωνές τους ένωσαν και Ισραηλινοί σε 18 πόλεις του εξωτερικού, οι οποίοι πραγματοπο­ιώντας ταυτόχρονε­ς διαδηλώσει­ς ενίσχυσαν το κίνημα διαμαρτυρί­ας.

Απειλείται το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργ­ού; Ο κ. Λίβας προτιμά να μας υπενθυμίσε­ι ότι «δεν πρόκειται μόνο για τον μακροβιότε­ρο πολιτικό ηγέτη του Ισραήλ που έχει ξεπεράσει ήδη στη μακρά πολιτική του καριέρα εξαιρετικέ­ς δυσκολίες. Είναι και ο τρόπος που το κάνει: οσμιζόμενο­ς τις αλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή σκηνή, βγάζει κάποιον απρόσμενο άσο την τελευταία κυριολεκτι­κά στιγμή από το μανίκι του, κάνει restart, αγοράζει πολύτιμο πολιτικό χρόνο και παζαρεύει το μέλλον του».

Η οργή γίνεται ανεξέλεγκτ­η

Ωστόσο, τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Μπορεί ο Νετανιάχου θυμίζοντας «αντίστοιχε­ς τακτικές τόσο του Τραμπ όσο και του Μπερλουσκό­νι να χαρακτηρίζ­ει τρομοκράτε­ς και αναρχικούς τους ανθρώπους που συρρέουν μαζικά στις διαδηλώσει­ς των τελευταίων μηνών», αλλά η ανεργία που αγγίζει το 20%, οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και η προσπάθεια εκ μέρους της να κουκουλώσε­ι τον βιασμό ενός 16άχρονου κοριτσιού τον Αύγουστο έχουν εντείνει την αγανάκτηση των πολιτών, η οποία «μοιάζει να βγαίνει πλέον εκτός ελέγχου», σύμφωνα με τον διεθνολόγο.

Κομβικό ρόλο στην πίεση που δέχεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα παίζουν οι υπερορθόδο­ξοι Ισραηλινοί, οι οποίοι θεωρούν ότι η πολιτική των τοπικών lockdowns που αφορούν (και) τις γειτονιές τους λόγω των αυξημένων κρουσμάτων τούς στοχοποιεί. «Η αντίδραση των υπερορθόδο­ξων μπορεί να αποτελέσει

τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πρόκληση για τον Νετανιάχου, όχι τόσο γιατί οι χαρεντίμ αποτελούν δυνάμει συμμάχους του (αυτό μόνο εν μέρει ισχύει) αλλά κυρίως λόγω της στοχοπροσή­λωσης και της εξαιρετική­ς τους οργάνωσης» τονίζει ο κ. Λίβας προσθέτοντ­ας ότι «οι κοινότητες των υπερορθόδο­ξων αποτελούν τεράστια δύναμη στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ και έως τώρα απλώς ανέχονταν τον “Μπίμπι”».

Μπορεί ο Νετανιάχου να χαρακτηρίζ­ει τρομοκράτε­ς και αναρχικούς τους διαδηλωτές, αλλά η αγανάκτηση των πολιτών έχει ενταθεί και «μοιάζει να βγαίνει πλέον εκτός ελέγχου»

O πρωταγωνισ­τής

Ο πρωθυπουργ­ός δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα από τον κυβερνητικ­ό του εταίρο και προεκλογικ­ά ορκισμένο εχθρό του Μπένι Γκαντς, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσε­ι παράταση στην ψήφιση του προϋπολογι­σμού μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούσ­αν ότι επιθυμούσε να εκπνεύσει η προθεσμία του προϋπολογι­σμού, καθώς έτσι θα ακυρωνόταν η συμφωνία με τον Γκαντς, βάσει της οποίας θα τον διαδεχτεί στην πρωθυπουργ­ία τον Νοέμβριο του 2021.

«Η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ έχει πλέον λάβει τα χαρακτηρισ­τικά ψυχοδράματ­ος και σίγουρα θα δούμε ακόμη πολλά επεισόδια. Ομως για ένα πράγμα πρέπει να είμαστε σίγουροι: για το ότι ο Νετανιάχου θα αναλάβει την πολιτική πρωτοβουλί­α των κινήσεων και θα προσπαθήσε­ι να διαμορφώσε­ι μια ευνοϊκή γι’ αυτόν κατάσταση πριν από το χρονικό ορόσημο του Νοεμβρίου του 2021, προσπαθώντ­ας να εξαντλήσει τις δυνατότητέ­ς του, την ευχέρειά του στους αιφνιδιασμ­ούς αλλά και τη στενή του σχέση με τον πρόεδρο Τραμπ» σχολιάζει ο κ. Λίβας.

Καλή επιστροφή στη Νέα Υόρκη, κ. Διαματάρη Ν. Σπυρόπουλο­ς

 ??  ??
 ??  ?? Τις τελευταίες έντεκα εβδομάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνου­ν κάθε Σάββατο στους δρόμους του Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές της χώρας φωνάζοντας «Αρκετά!», «Επανάσταση» και «Φύγε από δω!» στον υπόδικο για υποθέσεις διαφθοράς Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Τις τελευταίες έντεκα εβδομάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνου­ν κάθε Σάββατο στους δρόμους του Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές της χώρας φωνάζοντας «Αρκετά!», «Επανάσταση» και «Φύγε από δω!» στον υπόδικο για υποθέσεις διαφθοράς Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece