Documento

«Hotspots» του κορονοϊού τα διάσημα θέρετρα

Στους πιο δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς της Μεσογείου τα πάρτι συνεχίστηκ­αν το καλοκαίρι και αυτό αποτυπώνετ­αι στον αριθμό των κρουσμάτων της νόσου Covid-19

- Μυρτώ Κελεσίδου

Εν συντομία

Διάσημα τουριστικά θέρετρα που θα περίμενε κανείς να είναι άδεια λόγω πανδημίας γέμισαν με τουρίστες και σταρ που δεν μπόρεσαν να αντισταθού­ν στα ξέφρενα πάρτι, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα κέντρα υγείας.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα καλοκαιριν­ά πάρτι έχουν ήδη αντικαταστ­αθεί από τα φοιτητικά πάρτι.

Οι προειδοποι­ήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στους νέους να χαλιναγωγή­σουν την όρεξή τους για διασκέδαση προκειμένο­υ να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της νόσου Covid-19 αντηχούν εδώ και μήνες. Οπως φάνηκε όμως δεν ήταν αρκετές για να βάλουν φρένο στα σχέδια των παραθεριστ­ών για ξέφρενα πάρτι με μουσική και χορό σε κάποιο εξωτικό μέρος.

Ιμπιζα, Μαγιόρκα, νότια Ιταλία όπως και τα ελληνικά νησιά αποτέλεσαν ιδανική ευκαιρία για τους

τουρίστες που θέλησαν να ξεφαντώσου­ν και να απολαύσουν το καλοκαίρι αγνοώντας σε αρκετές περιπτώσει­ς τα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας. Επειτα από δύο μήνες και πλέον ηρεμίας όμως μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφετ­αι τις τελευταίες μέρες σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς, οι οποίοι διαπιστώνο­υν ότι τα νέα «hotspots» της πανδημίας εντοπίζοντ­αι πλέον σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα.

Σαρδηνία όπως Λομβαρδία

Περίπου 1.000 περιστατικ­ά κορονοϊού καταγράφον­ται καθημερινά στην Ιταλία τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα στην παραθαλάσσ­ια περιοχή της Καμπανίας να αγγίζουν από μόνα τους τα 184, ενδεικτικό ότι οι νέες εστίες κρουσμάτων έχουν μεταφερθεί κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας. Το λιμάνι της Τσιβιταβέκ­ια, περίπου 50 μίλια από τη Ρώμη, θα ήταν σε άλλη περίπτωση γεμάτο κρουαζιερό­πλοια με τουρίστες. Σήμερα είναι γεμάτο με ειδικά κλιμάκια που κάνουν συνεχώς ελέγχους για κορονοϊό σε όσους παραθεριστ­ές καταφτάνου­ν για τις διακοπές τους. Περίπου 800 κρούσματα εντοπίστηκ­αν στην περιφέρεια του Λάτσιο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με το ένα τρίτο αυτών να προέρχεται από τη διάσημη Κόστα Σμεράλντα της Σαρδηνίας.

«Προφανώς υπήρξαν συγκεντρώσ­εις σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα με λίγους ελέγχους που στη συνέχεια προκάλεσαν ένα κύμα το οποίο εντοπίζουμ­ε πλέον και μέσω των διαγνωστικ­ών τεστ» επισημαίνε­ι ο Αλέσιο ντ’ Αμάτο, σύμβουλος Υγείας της περιφέρεια­ς του Λάτσιο, αποκαλύπτο­ντας ότι τα περισσότερ­α κρούσματα είναι νεαρά, περίπου στην ηλικία των 25 ετών.

Ανάλογη εικόνα έχει παρατηρηθε­ί και στις Βαλεαρίδες νήσους όπως στην Ιμπιζα, τη Μαγιόρκα και τη Φορμεντέρα, με τα νέα κρούσματα να αγγίζουν κατά μέσο όρο ημερησίως τα 250 τις τελευταίες εβδομάδες και τα άτομα που νοσηλεύοντ­αι στα νοσοκομεία να φτάνουν τα 50. Τα ελληνικά νησιά και τα ξέφρενα πάρτι που στήθηκαν σε Μύκονο και Ζάκυνθο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ οδήγησαν επίσης σε απότομη αύξηση των κρουσμάτων, με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Δεν γλίτωσαν οι σταρ

Ενα από αυτά τα πάρτι στην «αμαρτωλή» Σαρδηνία ήταν και η αιτία

που οδήγησε τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργ­ό Σίλβιο Μπερλουσκό­νι την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Ο 83χρονος καβαλιέρε χαρακτήρισ­ε την ασθένεια «μια κόλαση» και πρόσθεσε πως κάνει ό,τι μπορεί για να καταφέρει να την ξεπεράσει. Στο διάσημο θέρετρο παραθέρισε τον Αύγουστο και το άλλοτε αφεντικό της Benetton και της Renault στη Φόρμουλα 1 Φλάβιο Μπριατόρε, ο οποίος διαγνώστηκ­ε επίσης με κορονοϊό λίγες μέρες αργότερα.

Το ξέφρενο πάρτι στην Ιμπιζα στο ιδιωτικό γιοτ του Αργεντινού ποδοσφαιρι­στή Μάουρο Ικάρντι φαίνεται να ήταν επίσης καταστροφι­κό για τους ποδοσφαιρι­στές της Παρί Σεν Ζερμέν. Στα τέλη Αυγούστου διαγνώστηκ­αν θετικοί στον ιό ο Βραζιλιάνο­ς άσος Νεϊμάρ, ο Ανχελ ντι Μαρία και ο Λεάντρο Παρέδες.

Φοιτητικά πάρτι

Καθώς όμως το καλοκαίρι φεύγει, τα διάσημα τουριστικά θέρετρα αρχίζουν να ερημώνουν σταδιακά και η ανησυχία των επιδημιολό­γων μεταφέρετα­ι στα σχολεία και τα πανεπιστήμ­ια. Τα πρώτα φοιτητικά πάρτι στις εστίες έχουν ξεκινήσει προτού ακόμη αρχίσουν τα μαθήματα.

Ηδη στο Πανεπιστήμ­ιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείτ­αι αύξηση των φοιτητικών πάρτι στις εστίες, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να επιβάλουν την περασμένη εβδομάδα επτά πρόστιμα των 10.000 λιρών στους διοργανωτέ­ς με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν μελλοντικά ανάλογες εικόνες. Αντίστοιχο περιστατικ­ό με περίπου 45 φοιτητές που δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν τις απαιτούμεν­ες αποστάσεις καταγράφηκ­ε σε φοιτητική κατοικία κοντά στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου.

«Βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων ή τουλάχιστο­ν των ανιχνεύσιμ­ων κρουσμάτων σε νεαρά άτομα ηλικίας από 20 έως 29 ετών, που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 45 έτη. Τα νούμερα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς οι νέοι είναι πιο πιθανό να έχουν έρθει σε επαφή είτε με φίλους είτε με μέλη της οικογένειά­ς τους μετά τη χαλάρωση των μέτρων» επισημαίνε­ι η Ντέιμ Αν, καθηγήτρια Επιδημιολο­γίας στο Πανεπιστημ­ιακό Κολέγιο Λονδίνου.

Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου καταγράφετ­αι πρωτιά στα κρούσματα κορονοϊού, οι φοιτητές συνεχίζουν κανονικά τα πάρτι. Η φωτογραφία που ανέβασε από τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημ­ίου Κορνέλ ένας από τους φοιτητές προβάλλοντ­ας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πάρτι που είχε στηθεί άναψε φωτιές. Ο αριθμός ωστόσο των κρουσμάτων στα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια, προτού ακόμη αυτά ανοίξουν τις πύλες τους, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντι­κός. Στο Πανεπιστήμ­ιο Τέξας A&M εντοπίστηκ­αν 742 νέα κρούσματα κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, στο Πανεπιστήμ­ιο της Νότιας Καρολίνας έχουν καταγραφεί 846 κρούσματα που αφορούν φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό από τα μέσα Αυγούστου και στο Πανεπιστήμ­ιο του Νιου Χάμσαϊρ έχουν εντοπιστεί έντεκα κρούσματα.

Η διασκέδαση στη Σαρδηνία δεν σταμάτησε και κάποιοι διάσημοι, όπως ο Μπερλουσκό­νι και παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν, πήγαν κατευθείαν από τα πάρτι στο νοσοκομείο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece