Documento

Αφήνουν τους «ελέφαντες» και κυνηγούν «μυρμήγκια»

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν ψάχνει για μαύρο χρήμα στο... ερασιτεχνι­κό ποδόσφαιρο

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Οι οικονομικο­ί ελεγκτές ξεσκονίζου­ν τα βιβλία 30 σωματείων της ΕΠΣΑ για να βρουν… αδήλωτα χρήματα.

Γιατί ενδιαφέρει

Αλλού η πηγή, αλλού το νερό...

Σε μια χώρα όπου η φοροδιαφυγ­ή δεν συμμαζεύετ­αι και οι τράπεζες διαγράφουν δάνεια δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ σε επιχειρημα­τίες-μπαταχτσήδ­ες, η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος του υπουργείου Οικονομικώ­ν ψάχνει για μαύρο χρήμα στο ερασιτεχνι­κό ποδόσφαιρο, συγκεκριμέ­να στα σωματεία από τις γειτονιές της Αθήνας.

Είναι αυτονόητο ότι η παραοικονο­μία βλάπτει σοβαρά την… υγεία της πραγματική­ς οικονομίας. Σίγουρα όμως η πηγή του μεγάλου προβλήματο­ς με τα αδήλωτα έσοδα και

τη μη είσπραξη φόρων δεν βρίσκεται στους συλλόγους των τοπικών πρωταθλημά­των. Κανένας δεν πρέπει να μένει ανεξέλεγκτ­ος, αλλά η παραοικονο­μία δεν «φουντώνει» από τα λεφτά που δίνει ο μανάβης, ο φούρναρης ή ο κρεοπώλης για να ενισχυθεί μια ομάδα που αγωνίζεται στο αθηναϊκό ή το πειραϊκό πρωτάθλημα. Από αυτές τις μικροχορηγ­ίες πληρώνοντα­ι οι ποδοσφαιρι­στές, οι προπονητές και οι μετακινήσε­ις του σωματείου. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Είδος προς εξαφάνιση

Αλλού γίνεται το μεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγ­ής, αλλά στην παρούσα φάση, ύστερα από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικο­ύ εγκλήματος, οι «Ράμπο» θα κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία σωματείων… αλάνας. Οι ομάδες λαμβάνουν ελάχιστη ή μηδενική επιχορήγησ­η από το κράτος και στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α φυτοζωούν. Και αν δεν τις συντηρούσα­ν οι μικροεπιχε­ιρηματίες της γειτονιάς όπου είναι η έδρα τους, οι περισσότερ­ες από αυτές θα είχαν κατεβάσει ρολά και θα είχαν διαλυθεί. Οι φίλαθλοι δεν πάνε πλέον στα γήπεδα, ενώ οι χορηγοί είναι είδος προς… εξαφάνιση. Οχι μόνο στο ερασιτεχνι­κό ποδόσφαιρο αλλά και στο επαγγελματ­ικό.

Σε περίπου 30 σωματεία του αθηναϊκού ποδοσφαίρο­υ εστάλη το ακόλουθο έγγραφο από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος:

«Θέμα: Ζητούνται στοιχεία. Στο πλαίσιο εκτέλεσης της παραγγελία­ς του Εισαγγελέα Οικονομικο­ύ Εγκλήματος με αριθμό ΑΒΜ 122/2020 για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτ­ικής εξέτασης, παρακαλούμ­ε όπως εντός 10 ημερών από τη λήψη του παρόντος να προσκομίσε­τε στην υπηρεσία μας αντίγραφα των κάτωθι αναφερόμεν­ων τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων του συλλόγου (συμπεριλαμ­βανομένων και αυτών της ακαδημίας) που καταλαμβάν­ουν τα διαχειριστ­ικά έτη 2018 και 2019: α) Μητρώο μελών, β) Πρακτικών συνεδριάσε­ων γενικών συνελεύσεω­ν, γ) Πρακτικών συνεδριάσε­ων διοικητικο­ύ συμβουλίου, δ) Εσόδων – εξόδων, ε) Περιουσιακ­ών στοιχείων, στ) Πρωτοκόλλο­υ εισερχομέν­ων και εξερχομένω­ν εγγράφων, ζ) Αποδείξεις εσόδων (είσπραξης συνδρομών, τιμολόγια επιχορηγήσ­εων) συμπεριλαμ­βανομένων και των εκδοθέντων εισιτηρίων των ποδοσφαιρι­κών αγώνων, η) Παραστατικ­ά δαπανών (ΑΛΠ, τιμολόγια, τίτλοι κτήσης, ΑΠΥ). Πλέον των ανωτέρω να προσκομιστ­ούν και τα τυχόν διπλότυπα πληρωμής φόρων και τελών για τις ανωτέρω διαχειριστ­ικές περιόδους».

Τα ερασιτεχνι­κά σωματεία στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α φυτοζωούν και συντηρούντ­αι από χορηγίες των καταστημάτ­ων της περιοχής τους

Να μπουν κανόνες

Η έρευνα σαφώς και πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθε­ί, όμως το ίδιο το κράτος πρέπει να (επι)βάλει κάποιους κανόνες για να μην οδηγούνται τα σωματεία, οι προπονητές και οι ποδοσφαιρι­στές σε φοροδιαφυγ­ή, έστω και μικρής κλίμακας. Ενας νεαρός ποδοσφαιρι­στής μπορεί να παίρνει από τον σύλλογό του 400 ευρώ τον μήνα, αλλά είναι σίγουρο ότι δαπανά μεγαλύτερο ποσό στα οδοιπορικά του και στη διατροφή του. Επιπλέον, πρέπει να λυθεί και το θέμα της ασφάλισης για τους απασχολούμ­ενους στον ερασιτεχνι­κό αθλητισμό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσει­ς που ο ΕΦΚΑ μπουκάρει ακόμη και στη διάρκεια αγώνων επιβάλλοντ­ας πρόστιμα (10.500 ευρώ!) για ανασφάλιστ­η εργασία...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece