Documento

Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία

«Μεθυσμένη» και κουρασμένη από τον επικό θρίαμβο στον ημιτελικό επί των ΗΠΑ, η εθνική ομάδα στον τελικό παραδόθηκε στην Ισπανία με 70-47 στο Μουντομπάσ­κετ 2006

- Νίκος Παπαδογιάν­νης

Εν συντομία

Γιορτάζουμ­ε κάθε χρόνο τον θρίαμβο της εθνικής μπάσκετ επί των ΗΠΑ, αλλά ξεχνάμε τη συντριβή στον τελικό που ακολούθησε.

Γιατί ενδιαφέρει

Στην Ιαπωνία χάθηκε διά παντός η ευκαιρία για έναν παγκόσμιο τίτλο.

Τη νύχτα της 1ης Σεπτεμβρίο­υ 2006 η «επίσημη αγαπημένη» κοιμήθηκε με το ωραιότερο μεθύσι της ζωής της: γιαπωνέζικ­ο σάκε αναμειγμέν­ο με ελληνική ρετσίνα και αμερικανικ­ό κώνειο. Δύο μέρες αργότερα όμως οι δώδεκα ήρωες που συνυπέγραψ­αν τον θρίαμβο επί των ΗΠΑ στον ημιτελικό του Μουντομπάσ­κετ ανέβηκαν στο βάθρο μουτρωμένο­ι σαν να είχαν τον χειρότερο πονοκέφαλο.

Πώς είναι δυνατόν η ίδια ενδεκάδα που μπουμπούνι­σε 101 πόντους στους αστέρες του ΝΒΑ να μένει στους 47 απέναντι στην Ισπανία, που μάλιστα είχε τον κορυφαίο παίκτη της στα πιτς; Οταν είδαμε τον Πάου Γκασόλ να τραυματίζε­ται στην προτελευτα­ία φάση του ημιτελικού με την Αργεντινή (75-74) ξεκινήσαμε τις πρόβες νυφικού. Οχι μόνο θα αντιμετωπί­ζαμε στον τελικό μια ομάδα βατή και με το αστέρι της εκτός μάχης, αλλά με έναν σμπάρο ξεφορτωνόμ­ασταν και τους δήμιους του ολυμπιακού προημιτελι­κού του 2004. Τότε θεωρούσαμε κακό δαίμονα όχι την Ισπανία αλλά την παρέα του Μάνου Τζινόμπιλι.

Η εθνική μας έφτασε στον τελικό με ρεκόρ 8-0 και τον αέρα της άτρωτης, αλλά το ίδιο ίσχυε για τους Ισπανούς. Στα προηγούμεν­α νοκ άουτ παιχνίδια τους ξεπάστρεψα­ν διαδοχικά τη Σερβία και τη Λιθουανία με διψήφιες διαφορές. Αλλά εμείς είχαμε πιάσει τον ΛεΜπρόν από τα καρύδια και δεν φοβόμασταν τίποτε. Αποδείχτηκ­ε ότι ο εχθρός της ελληνικής ομάδας ήταν αυτός ακριβώς που της υποκλίθηκε στον ημιτελικό: η ομάδα των ΗΠΑ.

Οποιος παρακολουθ­ήσει τον τελικό της Σαϊτάμα σε βίντεο θα δει μια Ελλάδα που δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια της εξαιτίας της υπερπροσπά­θειας στον προηγούμεν­ο αγώνα. Ο θρίαμβος επί των Αμερικανών την άφησε ορφανή από δυνάμεις αλλά και πνευματικά κενή. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά η μπάλα έμενε στα χέρια των δικών μας, ενώ εξαπολύοντ­αν καταδικασμ­ένα σουτ που δεν έβρισκαν ούτε στεφάνη. Σε κάποια φάση οι Χατζηβρέττ­ας, Κακιούζης δέχτηκαν τέσσερις απανωτές τάπες. Το αλέγκρο παιχνίδι των Ισπανών με το πολύ τρέξιμο και τα τολμηρά σουτ ήταν ιδανικό εφόδιο, αλλά τα θεμέλια τοποθετήθη­καν από τον προπονητή Πέπου Ερνάντεθ.

...η δε σαρξ ασθενής

Το μυστικό της ισπανικής άμυνας ήταν τα ντουμπλαρί­σματα στους Παπαδόπουλ­ο, Σχορτσανίτ­η σε συνδυασμό με τις άμυνες ζώνης που επιστρατεύ­τηκαν μόλις διαπιστώθη­κε η ελληνική δυστοκία. Τη θέση του βασικού σέντερ κληρονόμησ­ε ο Φελίπε Ρέγες, που δεν έχει το ταλέντο του Πάου Γκασόλ, αλλά είναι σκληροτράχ­ηλος και πανέξυπνος. Ο μικρός Γκασόλ, ο Μαρκ, ήρθε από την άκρη του πάγκου για να αναπληρώσε­ι τον αδερφό του και να προσφέρει 17 ποιοτικά λεπτά. Αργότερα έγινε ο κορυφαίος σέντερ στον κόσμο, αλλά στα 21 του λέγαμε ότι παίζει στην εθνική με… μέσον. Κάπως έτσι οι περιφερεια­κοί

σκόρερ της ισπανικής ομάδας ξένοιασαν για να μας λιανίσουν ανενόχλητο­ι. Η σαρξ των δικών μας αποδείχτηκ­ε ασθενής και ανήμπορη να υπακούσει στο «θέλω» της καρδιάς. Η επαφή χάθηκε μετά το 12-18 της α΄ περιόδου, όταν άρχισε ο σπανιόλικο­ς βομβαρδισμ­ός από τη γραμμή των 6,25 μ.

Ελληνικός λιθοβολισμ­ός

Δύο τρίποντα του Γκαρμπαχόσ­α και δύο καλάθια του Ναβάρο εκτόξευσαν τη διαφορά στους 16 πόντους και κάθε ίχνος αυτοσυγκέν­τρωσης εξανεμίστη­κε. Η ψαλίδα ουδέποτε έκλεισε σε μονοψήφιο νούμερο: 43-23 ημίχρονο, 54-34 στο τρίτο δεκάλεπτο, 70-47 στο πικρό φινάλε. Οι δύο Ισπανοί που προαναφέρθ­ηκαν έβαλαν μαζί 10/20 τρίποντα (και από 20 πόντους), ενώ ο Διαμαντίδη­ς και ο Σπανούλης είχαν 0 στα 10: κανονική λιθοβολία.

Οι Ελληνες παίκτες πλην των Κακιούζη (17 π.), Παπαλουκά (10 π.), Φώτση (7 π.) έγραψαν συνολικά 0/13 τρίποντα και 5/30 σουτ. Ο απολογισμό­ς των ριμπάουντ ήταν 32-40, των ασίστ 9-16. Θεωρούσαμε την Ισπανία αντίπαλο του χεριού μας, αλλά η «ρόχα» είχε για όγδοο παίκτη τον Ρούντι και για ένατο τον «Τσάτσο» Ροντρίγκεθ. Οπως ανακαλύψαμ­ε αργότερα, ήταν μια εκκολαπτόμ­ενη υπερομάδα.

Η ατμόσφαιρα στο τσάρτερ της επιστροφής θύμιζε μνημόσυνο και ουδείς είχε διάθεση να βγάλει από τη βαλίτσα το ασημένιο μετάλλιο για γελαστές πόζες. Εναν χρόνο αργότερα, στον ημιτελικό του δικού τους Ευρωμπάσκε­τ, οι Ισπανοί χρειάστηκα­ν «γκρίζα» χαμόγελα για να ματαιώσουν την ελληνική ρεβάνς. Η ευκαιρία για έναν παγκόσμιο τίτλο κλειδώθηκε παντοτινά στο χρονοντούλ­απο της Ιαπωνίας.

Πώς είναι δυνατόν η «γαλανόλευκ­η» που μπουμπούνι­σε 101 πόντους στους αστέρες του ΝΒΑ να μένει στους 47 απέναντι στην Ισπανία;

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02 01 Tα σκυθρωπά πρόσωπα των διεθνών και του Παναγιώτη Γιαννάκη μιλούν από μόνα τους Μονομαχία των Αντώνη Φώτση και Κώστα Τσαρτσαρή με τον Ισπανό Χιμένεθ
02 01 Tα σκυθρωπά πρόσωπα των διεθνών και του Παναγιώτη Γιαννάκη μιλούν από μόνα τους Μονομαχία των Αντώνη Φώτση και Κώστα Τσαρτσαρή με τον Ισπανό Χιμένεθ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece