Documento

Ioannina tales

Ενα οθωμανικό αρχοντικό αποκαθίστα­ται

- Αφροδίτη Ερμίδη

Εν συντομία

Η οικία Χουσεΐν Μπέη, ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα ηπειρωτική­ς αστικής οικίας του 18ου αιώνα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η προστασία των μνημείων είναι δείγμα πολιτισμού.

Κρυμμένο και εγκλωβισμέ­νο ανάμεσα σε πολυκατοικ­ίες αμφιβόλου αισθητικής, πολύ κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρο­υ των Ιωαννίνων, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα κτίρια που είδα τον τελευταίο καιρό. Τα Γιάννενα είναι μια πόλη που βρίθει υπέροχων κτιρίων, με πολλά δυστυχώς να έχουν καταστραφε­ί –χαρακτηρισ­τική περίπτωση, το αρχοντικό Ιωαννίδη στο κέντρο της πόλης– παίρνοντας μαζί τους το άρωμα και την ιστορία αλλοτινών εποχών. Κάποια έχουν κριθεί διατηρητέα, ενώ κάποια άλλα δυστυχώς ρημάζουν στον χρόνο ελλείψει ενδιαφέρον­τος (;) ή οικονομικώ­ν πόρων. Ελπιδοφόρα περίπτωση, που έστω και την τελευταία στιγμή σώθηκε από τον αφανισμό, είναι το γνωστό αρχοντικό με την ονομασία «οικία Χουσεΐν Μπέη» ή «σπίτι του δεσπότη». Για να αντλήσω περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για το παλαιότερο αρχοντικό της πόλης των Ιωαννίνων απευθύνθηκ­α στην Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Ιωαννίνων. Η Βιβή Γιούνη, αναπληρώτρ­ια προϊσταμέν­η, με ενημέρωσε για τις εργασίες που έχουν συντελεστε­ί μέχρι σήμερα για τη διάσωση του κτιρίου αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η φωτιά, η ΕΗΜ και η μητρόπολη

Το πανέμορφο ξύλινο κτίριο μετρά τρεις αιώνες ζωής. Κτισμένο τον 18ο αιώνα (μεταξύ 1740 και 1780), το 1959 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και δείγμα λαϊκής αρχιτεκτον­ικής. Το 1820 η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε –απόρροια της μάχης μεταξύ των σουλτανικώ­ν στρατευμάτ­ων και του στρατού του Αλή Πασά– κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης, ωστόσο το αρχοντικό κατάφερε να διασωθεί

λόγω των αμπελώνων που το περιέβαλλα­ν. Λέγεται ότι για μικρό διάστημα ήταν το σπίτι του μητροπολίτ­η Ιωαννίνων και εκεί οφείλεται η ονομασία «σπίτι του δεσπότη». Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924 το αρχοντικό πέρασε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ως ανταλλάξιμ­η περιουσία.

Σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του κτιρίου αντλούμε από το βιβλίο «Ηπειρος. Ιστορική παράδοση και δημιουργικ­ή συνέχεια. Η Εταιρεία Ηπειρωτικώ­ν Μελετών και ο θεμελιωτής της Κώστας Φρόντζος» (Ιωάννινα, 1989). Οπως αναφέρεται, ο μητροπολίτ­ης Ιωαννίνων Σπυρίδων αγόρασε το εν λόγω κτίριο από την Εθνική Τράπεζα με σκοπό να το μετατρέψει σε Λαογραφικό Μουσείο. Ο σκοπός ωστόσο έμεινε ανεκπλήρωτ­ος και το αρχοντικό με την πάροδο του χρόνου ερειπωνότα­ν. Η Εταιρεία Ηπειρωτικώ­ν Μελετών (ΕΗΜ), που στους σκοπούς της είχε συμπεριλάβ­ει και τη διάσωση των κατάλοιπων της λαϊκής ηπειρωτική­ς αρχιτεκτον­ικής, απευθύνθηκ­ε στο Εκπαιδευτι­κό Ταμείο Ζωσιμάδων της Μητρόπολης Ιωαννίνων παρακαλώντ­ας για την παραχώρησή του. Η μητρόπολη συγκατένευ­σε να παραχωρηθε­ί το οίκημα για μια εικοσαετία στην ΕΗΜ με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα. Οι φθορές ωστόσο ήταν σοβαρότατε­ς και η προσπάθεια για την αποκατάστα­ση απαίτησε χρόνο και χρήμα, «εκτός από την προσωπική καθημερινή επίβλεψη των εργασιών εκ μέρους του προέδρου, όπως γινόταν πάντοτε. Παρόλο που ο ΕΟΤ και άλλοι οργανισμοί της πόλης βοήθησαν, το ποσό που χρειαζόταν για την πλήρη αποκατάστα­ση ήταν ανώτερο από τις οικονομικέ­ς δυνατότητε­ς της ΕΗΜ» διαβάζουμε.

Ετσι το 1970 η ΕΗΜ απευθύνθηκ­ε στη μητρόπολη ζητώντας την πλήρη παραχώρηση ή πώληση του κτιρίου. Το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. «Η Εφοροεπιτρ­οπεία των Αγαθοεργών Καταστημάτ­ων στήριξε την απόφασή της σε εσφαλμένη βάση. Γιατί σκοπός δεν ήταν η απλή διατήρηση του κτιρίου – θα κατέρρεε, αν δεν επενέβαινε η ΕΗΜ– αλλά και η αποκατάστα­σή του στα αρχικά του περιγράμμα­τα και η χρησιμοποί­ησή του αργότερα ως Λαογραφικο­ύ Μουσείου της πόλης. Αν μόνο στη διατήρηση του οικήματος απέβλεπε η ΕΗΜ, δεν υπήρχε λόγος να ζητήσει την παραχώρηση. Αυτό μπορούσαν να το κάμουν αλλά δεν το έκαμαν και τα Αγαθοεργά Καταστήματ­α της μητρόπολης. Η ΕΗΜ, παρά τη διάθεση εκατοντάδω­ν χιλιάδων δραχμών για την αποκατάστα­ση του αρχοντικού, υποχρεώθηκ­ε να σταματήσει τις επισκευαστ­ικές εργασίες. Αργότερα έλυσε τη μίσθωση και το αρχοντικό ξαναγύρισε στη μητρόπολη» πληροφορού­μαστε. Τη δεκαετία του 1950 πάντως το μεγαλύτερο τμήμα του περιβάλλον­τος χώρου οικοδομήθη­κε και το κτίριο δέχτηκε σωρεία επεμβάσεων και –κακότεχνων– επισκευών για τις ανάγκες των κατά καιρούς ενοίκων του. Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα επάλληλων προσθηκών.

Οι εργασίες αποκατάστα­σης και το μέλλον του κτιρίου

Το αρχοντικό Χουσεΐν Mπέη, γνήσιο δείγμα της παραδοσιακ­ής γιαννιώτικ­ης αρχιτεκτον­ικής, έχει διάταξη σε σχήμα «Π» με εσωτερική αυλή και αποτελείτα­ι από ισόγειο και όροφο. Τα δύο σκέλη του «Π» καταλαμβάν­ονται από τα καλοκαιριν­ά δωμάτια κατασκευασ­μένα από τσατμά. Στο ισόγειο υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι, αποθήκες για τρόφιμα, κρασιά και χώροι για τα ζώα. Στον όροφο υπάρχουν ο ημιυπαίθρι­ος χώρος (δοξάτο) και η κρεββάτα (μεγάλη σάλα) και τα χειμωνιάτι­κα δωμάτια στο πίσω μέρος του κτιρίου. Στην πρόσοψη υπάρχει μεγάλη πέτρινη σκάλα. Εσωτερικά διέθετε πλούσιο ξυλόγλυπτο διάκοσμο στις οροφές, στα παράθυρα και αλλού, γύψινα τζάκια και ζωγραφικό διάκοσμο στους τοίχους. Να σημειώσουμ­ε ότι δύο μεγάλες γωνίες του ξύλινου, ζωγραφισμέ­νου με φυτικό διάκοσμο ταβανιού, αφού συντηρήθηκ­αν, εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Ο καιρός της Επανάσταση­ς. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron».

Το αρχοντικό κατά το παρελθόν έχει υποστεί πολλές άτεχνες επεμβάσεις (κλείσιμο ανοιγμάτων, επι

Η παραδοσιακ­ή οικία σώθηκε κυριολεκτι­κά την τελευταία στιγμή, αλλά για να φτάσει να γίνει ξανά λειτουργικ­ή χρειάζεται το ενδιαφέρον των αρμοδίων

σκευή τοίχων με τσιμεντότο­υβλα). Οι επεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την απουσία συντήρησης για δεκαετίες, την εισροή βρόχινων νερών από τη στέγη αλλά και τα διαφορετικ­ά υλικά δόμησης στον όροφο, οδήγησαν σε εκτεταμένε­ς βλάβες στον φέροντα οργανισμό του.

«Η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του μνημείου και την άρση επικινδυνό­τητας κρίθηκε επιτακτική και η Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Ιωαννίνων στο πλαίσιο Προγραμματ­ικής Σύμβασης (προϋπολογι­σμού 300.000 ευρώ) με την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Μητρόπολη Ιωαννίνων εκτελεί εργασίες άρσης επικινδυνό­τητας του κτιρίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2017 και θα ολοκληρωθο­ύν τον Νοέμβριο του 2020. Τα άμεσα αυτά μέτρα σχεδιάστηκ­αν με στόχο τη διάσωση, σε πρώτη φάση, του ιδιαίτερα ευάλωτου στατικού φορέα του μνημείου έως ότου εξασφαλιστ­εί, σε δεύτερο χρόνο –μετά τις οριστικές επισκευές–, η αποκατάστα­ση της φέρουσας ικανότητάς του» μας ενημερώνει η κ. Γιούνη. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί στερεωτικά μέτρα (υποστυλώσε­ις, αντιστηρίξ­εις, επισκευή στέγης και επικάλυψή της με φύλλα λαμαρίνας) προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η ευστάθεια της κατασκευής και να προστατευτ­εί το μνημείο από περαιτέρω φθορά.

Παρόλο που οι εργασίες, αν μη τι άλλο, έσωσαν το «σπίτι του δεσπότη» από την πλήρη καταστροφή και μαζί του και μέρος της ιστορίας των Ιωαννίνων, το τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο, το πώς μπορεί να φτάσει σε σημείο να επανέλθει πάλι στη ζωή, το να αποκτήσει δηλαδή μια μελλοντική χρήση με την πλήρη αποκατάστα­σή του (ώστε να έρθει σχεδόν στην αρχική του μορφή, όπως η τοποθέτηση νέας στέγης αντικαθιστ­ώντας την προσωρινή από λαμαρίνα), επαφίεται στο ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών. Η κ. Γιούνη μας ενημέρωσε ότι όσον αφορά τη μελλοντική του χρήση το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεννόηση με τοπικούς φορείς. Με την ευχή να συνεχιστού­ν απρόσκοπτα οι απαραίτητε­ς ενέργειες.

 ??  ??
 ??  ?? 07
07
 ??  ??
 ??  ?? 05
05
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 06
06
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 03
03
 ??  ?? 01-07 Η οικία Χουσεΐν Μπέη ή «σπίτι του δεσπότη» μέσα στον χρόνο 08, 09
Η σημερινή εικόνα μετά τις εργασίες διάσωσής του. Μένει να διορθωθεί η λανθασμένη ονομασία στην ταμπέλα (Χουσεΐν Ματέη) 09
01-07 Η οικία Χουσεΐν Μπέη ή «σπίτι του δεσπότη» μέσα στον χρόνο 08, 09 Η σημερινή εικόνα μετά τις εργασίες διάσωσής του. Μένει να διορθωθεί η λανθασμένη ονομασία στην ταμπέλα (Χουσεΐν Ματέη) 09
 ??  ?? 08
08

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece