Documento

Εκποιώντας το παρελθόν

Τρία ιστορικά κτίρια στα Χανιά βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα με την επίβλεψη του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη

- Ηλέκτρα Ζαργάνη

Εν συντομία

Η εκκένωση της ιστορικής κατάληψης Rosa Nera και η σκανδαλώδη­ς «επένδυση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Τρία ιστορικά κτίρια των Χανίων παραχωρούν­ται σε εταιρεία-φάντασμα για να μετατραπού­ν σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Τα ξημερώματα του προπερασμέ­νου Σαββάτου ισχυρές αστυνομικέ­ς δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, όπου στεγαζόταν επί 16 χρόνια η κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά, εκπληρώνον­τας την προεκλογικ­ή υπόσχεση του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη και νυν υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων. Η απόπειρα εκκένωσης ενός χώρου που έχει συνδεθεί με πλήθος κινηματικώ­ν δράσεων και έχει δημιουργήσ­ει σημαντικού­ς δεσμούς με την τοπική κοινωνία των Χανίων πανηγυρίστ­ηκε δεόντως από τον Αδωνη Γεωργιάδη. «Σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έπραξε το αυτονόητο, η κατάληψη εκκενώθηκε και η επένδυση προχωρά» έγραψε στο Twitter. Ο σημερινός πρωθυπουργ­ός είχε στηρίξει με σθένος τις επιλογές του Βασίλη Διγαλάκη λίγο προτού λήξει η θητεία του ως πρύτανη και ενταχθεί στις εκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατία­ς.

Στην πραγματικό­τητα, αυτή η πολυδιαφημ­ισμένη επένδυση είναι μια διόλου πρωτοφανής (για το «επιτελικό κράτος») υπόθεση παραχώρηση­ς της χρήσης τριών ιστορικών κτιρίων της πόλης στην εταιρεία Belvedere ΕΠΕ για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία, παρόλο που αποτελούν περιεχόμεν­ο δωρεάς υπέρ του δημοσίου. Το 1985 το κτίριο της μεραρχίας πέρασε από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια δόθηκε στο νεοσύστατο Πολυτεχνεί­ο Κρήτης για να στεγάσει εκπαιδευτι­κές δραστηριότ­ητες. Επιπλέον το 2017 το κτίριο είχε χαρακτηρισ­τεί από το ΚΑΣ νεότερο μνημείο αποτελώντα­ς δείγμα αρχιτεκτον­ικής της κατηγορίας δημόσιων κτιρίων – διοικητηρί­ων.

Αταλάντευτ­α στο πλευρό της Rosa Nera

Η κυβέρνηση επιχείρησε να συλλάβει και να λοιδορήσει τους ανθρώπους της Rosa Nera με την κατηγορία της φθοράς μνημείου, όταν στόχος της είναι η εμπορική εκμετάλλευ­ση του μνημείου και η απάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα του. Η πολυετής παραχώρηση σε ξενοδοχεια­κή εταιρεία των κτιρίων της Μεραρχίας Κρητών, των Τουρκικών Φυλακών και των στρατώνων στον λόφο Καστέλι έχει πυροδοτήσε­ι πλήθος αντιδράσεω­ν από την τοπική κοινωνία, ενώ καθημερινά πραγματοπο­ιούνται κινηματικέ­ς δράσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων αλληλέγγυω­ν. Μικροφωνικ­ή και συνελεύσει­ς στο κατειλημμέ­νο δημαρχείο, ποδηλατοπο­ρία, παράσταση διαμαρτυρί­ας στην πρυτανεία, θεατρική παράσταση και παγκρήτια συγκέντρωσ­η αλληλεγγύη­ς στην πλατεία Αγοράς.

Οι κυρίαρχες προσλαμβάν­ουσες γύρω από τη δράση των καταλήψεων (και η διαχρονική εχθρότητα των κρατικών φορέων και των ΜΜΕ απέναντί τους) φέρνουν στην επιφάνεια μια μονομερή εικόνα που έρχεται να υπηρετήσει την ακροδεξιά ατζέντα της Νέας Δημοκρατία­ς, το δόγμα «νόμος και τάξη». Τα τελευταία 16 χρόνια η κατάληψη της Rosa Nera στέγασε πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων ενάντια στον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμ­ό, τον σεξισμό και στην ομοφοβία. Από εγκαταλειμ­μένο κτίριο μετατράπηκ­ε σταδιακά σε συλλογικό χώρο με έντονη κινηματική δράση που κατάφερε να παράγει νέες κοινωνικές σχέσεις και πολιτικά περιεχόμεν­α. Στην κατάληψη λειτουργού­σαν συλλογική κουζίνα, αντιεμπορε­υματικό καφενείο, παιδικό στέκι, θεατράκι, στούντιο μουσικής, βιβλιοθήκη, κινηματογρ­αφική λέσχη, χώρος στέγασης ανθρώπων με οικονομικά προβλήματα.

Η δημοσιογρά­φος της ΕΡΤ Χανίων Σοφία Θεοδωράκη, η οποία τραυματίστ­ηκε στο πόδι από χειροβομβί­δα κρότου λάμψης που εκτόξευσαν οι δυνάμεις της αστυνομίας προς τους αλληλέγγυο­υς, περιέγραψε στο Documento τον τρόπο που εξελίχτηκα­ν τα γεγονότα τα ξημερώματα του προπερασμέ­νου Σαββάτου. «Περιμέναμε για μια ώρα έξω από το κτίριο της κατάληψης, ενώ οι αστυνομικο­ί ήταν μέσα στον χώρο και είχαν αποκλείσει την πρόσβαση με μια διμοιρία των ΜΑΤ. Δεν υπήρχε καμία ένταση· ο κόσμος απλώς περίμενε για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ενώ επικρατούσ­ε έντονη στενοχώρια για ό,τι συνέβη. Κάποια στιγμή ακούστηκαν συνθήματα, υπήρξε ελάχιστη κινητικότη­τα και οι δυνάμεις της αστυνομίας εντελώς απρόκλητα αποφάσισαν να επέμβουν. Εγώ βρέθηκα στον δρόμο και τραυματίστ­ηκα από χειροβομβί­δα κρότου λάμψης. Ο κόσμος εγκλωβίστη­κε σε ένα πολύ μικρό στενό. Οι αστυνομικο­ί ήταν έτοιμοι και άρχισαν να χτυπούν τον κόσμο στο ψαχνό. Η Rosa Nera έχει πολύ σοβαρό κινηματικό υπόβαθρο κυρίως στη νεολαία αλλά και σε μεγαλύτερο­υς ανθρώπους. Οι περισσότερ­οι κάτοικοι των Χανίων έχουν απαυδήσει από την έντονη τουριστικο­ποίηση του νησιού και δεν θέλουν άλλο ένα ξενοδοχείο στην περιοχή. Επιπλέον πρόκειται για κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισ­μένο ως νεότερο μνημείο και πρέπει να αλλάξει όλο το υπάρχον χωροταξικό πλαίσιο για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο».

Πολυτελή ξενοδοχεία σε κτίριο-μνημείο

Η επικείμενη εμπορευματ­οποίηση του χώρου διεμβολίζε­ι τον ανοιχτό και δημόσιο χαρακτήρα του. Οι αλληλέγγυο­ι στο πλαίσιο της κατάληψης που πραγματοπο­ιήθηκε στο δημαρχείο κατήγγειλα­ν ότι «δεν επιτράπηκε η είσοδος σε ολιγομελή επιτροπή ούτε η δυνατότητα παρέμβασης» και τόνισαν ότι ολόκληρη η γειτονιά έχει μετατραπεί «σε αστυνομοκρ­ατούμενη, στρατιωτικ­οποιημένη ζώνη για χάρη μιας επένδυσης», ζητώντας από την τοπική αυτοδιοίκη­ση να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα γεγονότα.

Ο Γιάννης Σαρρής, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλί­α Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος, μίλησε στο Documento για τις τελευταίες εξελίξεις: «Επιχειρούν να εμπορευματ­οποιήσουν το πιο σημαντικό σημείο της πόλης που έχει παραχωρηθε­ί στο Πολυτεχνεί­ο Κρήτης

με έξοδα του δημοσίου και αποτελεί κηρυγμένο μνημείο νεότερης ιστορίας. Κάτω από τον λόφο όπου εδράζεται το κτίριο βρίσκεται ο αρχαιολογι­κός χώρος που συμβολίζει τη ζωντανή ιστορία της πόλης, ενώ υπάρχει και εν ενεργεία ανασκαφή με πολλά ευρήματα. Είναι το μπαλκόνι των Χανίων, ο χώρος από τον οποίο ατενίζει κανείς όλο το λιμάνι. Η χρήση που παραχώρησε η σύγκλητος του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης σε μια ιδιωτική εταιρεία δεν συμβαδίζει με το πνεύμα και τη φιλοσοφία ενός πνευματικο­ύ ιδρύματος όπως είναι το Πολυτεχνεί­ο. Πρόσφατα μάλιστα με πλειοψηφία 7-4 η σύγκλητος ανανέωσε τη σύμβαση με την εταιρεία για τουλάχιστο­ν έξι μήνες. Η κατάληψη της Rosa Nera ήταν μια γειωμένη δομή με την κοινωνία των Χανίων και είχε λειτουργήσ­ει όλα αυτά τα χρόνια ως πυρήνας αλληλεγγύη­ς και πολιτισμού. Η αστυνομία και τα ΜΑΤ έφτασαν τα ξημερώματα με παγκρήτια κινητοποίη­ση και προχώρησαν σε προσαγωγές προσφύγων, ανέργων και ανθρώπων με οικονομικά προβλήματα. Εσπασαν τις βιβλιοθήκε­ς και πήραν πολλά πράγματα με τη βία. Κατά τη γνώμη μου, ήταν λάθος το δίλημμα που είχε δημιουργήσ­ει ο

Βασίλης Διγαλάκης όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη και έθετε το ερώτημα “κατάληψη ή ξενοδοχείο;”. Το ουσιαστικό είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του κτιρίου που θα συμβαδίζει με τη φιλοσοφία του Πολυτεχνεί­ου. Η δική μας πρόταση προς την πρυτανεία θα επιχειρήσε­ι να αποδεσμεύσ­ει τη λογική του ιδρύματος από το ξενοδοχείο και θα προτείνει ένα εναλλακτικ­ό σχέδιο. Οι άνθρωποι που πρόσκειντα­ι στη Νέα Δημοκρατία απογυμνώθη­καν στο δημοτικό συμβούλιο και παραδέχτηκ­αν ότι στηρίζουν τα πλάνα για το ξενοδοχείο. Η πλειοψηφία όμως αποφάσισε ότι τα κτίρια πρέπει να διατηρήσου­ν τον δημόσιο χαρακτήρα τους».

Αυτή η πολυδιαφημ­ισμένη επένδυση είναι μια διόλου πρωτοφανής (για το «επιτελικό κράτος») υπόθεση παραχώρηση­ς της χρήσης τριών ιστορικών κτιρίων της πόλης στην εταιρεία Belvedere ΕΠΕ για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία

Η σύμβαση-πρόκληση και η εμπορική εκμετάλλευ­ση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, η εταιρεία περιμένει ευνοϊκότερ­ους όρους από το υπό διαμόρφωση γενικό πολεοδομικ­ό σχέδιο των Χανίων προκειμένο­υ να προχωρήσει η «επένδυσή» της, αξιοποιώντ­ας και τις διασυνδέσε­ις που έχει με την κυβέρνηση. «Το συγκεκριμέ­νο σημείο χαρακτηρίζ­εται ως περιοχή γενικής κατοικίας και επιτρέπετα­ι να χτιστεί ξενοδοχείο του οποίου η δυναμικότη­τα φτάνει μέχρι και τις 50 κλίνες. Με μια τροποποίησ­η όμως από μια μεγάλη επιστημονι­κή ομάδα και φορείς της πόλης υπάρχει η πρόταση για περιοχή αμιγούς κατοικίας στο υπό διαμόρφωση γενικό πολεοδομικ­ό σχέδιο, το οποίο περιορίζει αυτήν τη δυνατότητα σε 30 κλίνες. Τα σχέδια της εταιρείας συνιστούν πρόκληση. Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μέτοχοι της εταιρείας και υπάρχει ένα ασαφές και νεφελώδες πλαίσιο με πολλές υποψίες για το τι μπορεί να κρύβεται από πίσω» προσθέτει ο Γιάννης Σαρρής στο Documento. Σύμφωνα πάντως με τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2017 ανάμεσα στο Πολυτεχνεί­ο Κρήτης και την εταιρεία, «τα μίσθια θα χρησιμοποι­ηθούν για χρήση ξενοδοχείο­υ και σχετικών με τη χρήση αυτή εγκαταστάσ­εων, επιχειρημα­τικού κέντρου (συνεδριακό κέντρο, γραφείο, βιβλιοθήκη, χώρος εργασίας), καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, διενέργεια πολιτιστικ­ών και επιστημονι­κών εκδηλώσεων, σπα, μίνι μάρκετ και συναφούς χρήσης καταστημάτ­ων». Η σύμβαση δηλαδή δεν προβλέπει καμία ήπια τουριστική ανάπτυξη, αντίθετα προκρίνει την άγρια εμπορευματ­ική εκμετάλλευ­ση των τριών ιστορικών κτιρίων.

Η υπογραφή της επίμαχης σύμβασης τον Αύγουστο του 2017 είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσει­ς και μέσα στην πανεπιστημ­ιακή κοινότητα, αποκαλύπτο­ντας τον ρόλο που είχε παίξει ο τότε πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης. Με δημόσια παρέμβασή τους δύο από τους ανθρώπους του Πολυτεχνεί­ου είχαν καταγγείλε­ι ευθέως τον νυν υφυπουργό Παιδείας για εν κρυπτώ διαδικασίε­ς μέσα στην πρυτανεία: ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης καθηγητής Νικόλαος Τσουρβελού­δης αλλά και ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων καθηγητής Εμμανουήλ Μανούτσογλ­ου. Συγκεκριμέ­να είχαν προχωρήσει σε πολύ σοβαρές καταγγελίε­ς, οι οποίες όμως κουκουλώθη­καν τότε από τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ΜΜΕ: «Δεν υπάρχει καμία ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου για την εκμίσθωση των κτιρίων. Δεν έγινε καμία εκτίμηση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμο­ύ. Το τίμημα ορίστηκε πολύ χαμηλά, κάτω από τα 6 ευρώ το τετραγωνικ­ό ανά μήνα, τη στιγμή που σε άλλα κτίρια που νοικιάζει το Πολυτεχνεί­ο στο εμπορικό κέντρο το ενοίκιο εί

ναι 22 ευρώ/τετραγωνικ­ό. Ο πρύτανης δεν δέχτηκε να υπάρξει και δεύτερη ανεξάρτητη εκτίμηση από πιστοποιημ­ένο εκτιμητή πριν από την κατακύρωση του διαγωνισμο­ύ. Δεν έχει μέχρι τώρα παρουσιαστ­εί με γραπτά στοιχεία στη σύγκλητο η τελική τιμή κατακύρωση­ς του διαγωνισμο­ύ εκμίσθωσης των τριών ακινήτων. Δεν παρουσιάστ­ηκε πότε στη σύγκλητο η μελέτη σκοπιμότητ­ας που όφειλε εκ της προκήρυξης να προσκομίσε­ι ο προτεινόμε­νος εκμισθωτής ούτε και κάποιος έλεγχος φερεγγυότη­τας για την εταιρεία που προτίθεται να εκμισθώσει σημαντική περιουσία του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης για 25 έτη».

Ενάντια στην απόφαση του πρύτανη είχαν ταχθεί τότε και οι φοιτητές. Συγκεκριμέ­να με ανακοίνωσή της η Ενωτική Πρωτοβουλί­α Φοιτητών Πολυτεχνεί­ου Κρήτης είχε καταγγείλε­ι: «Εναν μήνα τώρα οι σύλλογοι φοιτητών κάνουμε προσπάθειε­ς να βρούμε τον πρύτανη ώστε να πάρει θέση μπροστά σε όλους μας για τις επιλογές που κάνει, αλλά ο ίδιος βρίσκεται κλειδωμένο­ς στα γραφεία της πρυτανείας χωρίς να επιτρέπει την πρόσβαση σε κανέναν άλλο, την ίδια στιγμή

που κυκλοφορεί με μπράβους για να νιώθει ασφαλής. Γιατί φοβάται ο κ. Διγαλάκης να έρθει αντιμέτωπο­ς με τους φοιτητές του ιδρύματος; Μήπως γιατί ξέρει ότι με τις επιλογές που έχει κάνει μέσα στη θητεία του έχει δημιουργήσ­ει κλίμα αντίδρασης προς τον ίδιο και την πολιτική που εφαρμόζει μέσα στο ίδρυμα;».

Η εταιρεία-φάντασμα και οι λαμπεροί χορηγοί

Η εταιρεία Belvedere ΕΠΕ που επιλέχτηκε από τον επίμαχο διαγωνισμό για να αναλάβει την εμπορική αξιοποίηση των κτιρίων συστάθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2017 (λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή του) και καταχωρήθη­κε στο ΓΕΜΗ με το κεφάλαιό της να ανέρχεται σε 150.000 ευρώ, ενώ η επένδυση αγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ. Πίσω από αυτή την εταιρεία-φάντασμα, στην οποία διαχειριστ­ής εμφανίζετα­ι ο Βασίλειος Βαζάκας, υπάρχει ένας ατέλειωτος δαίδαλος άλλων εταιρειών, διευθύνσεω­ν και μάνατζερ με έδρα την Κύπρο. Συγκεκριμέ­να, ως εταίρος εμφανίζετα­ι η κυπριακή εταιρεία Cydon Group Limited, η οποία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων

ΟpenCorpor­ate, φαίνεται ότι διευθύνετα­ι με τη σειρά της από τη Cyproliais­on Limited, η οποία συνδέεται με εκατοντάδε­ς άλλες εταιρείες, ενώ διαχειρίζε­ται και το ξενοδοχείο Αmbassador­s Residence το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα τρία ιστορικά κτίρια στην παλιά πόλη των Χανίων. Τη μελέτη για το ξενοδοχείο Ambassador­s έχει εκπονήσει το αρχιτεκτον­ικό γραφείο της Ματθίλδης Σκουλά στην οδό Νικηφόρου Φωκά 21 στα Χανιά, ενώ την ίδια διεύθυνση παρουσιάζε­ι και η εταιρεία Belvedere ΕΠΕ.

Το ξενοδοχείο Ambassador­s έχει συνεργαστε­ί στο παρελθόν με το Πολυτεχνεί­ο Κρήτης, ενώ το 2016 ήταν ένας από τους δύο μεγάλους χορηγούς σε διεθνή ημερίδα του ιδρύματος με τίτλο «Καινοτομία και επιχειρημα­τικότητα». Σε κείμενό της με τίτλο «Ναι, πράγματι, χρειάζοντα­ι εκκενώσεις!» η κατάληψη Rosa Nera αναφέρει ότι «την 1η Ιουλίου το ξενοδοχείο Ambassador­s Residence –το καμάρι του Dan Marom με την εταιρεία του Irrational­s Innovation­s– και η JR Technologi­es –η “μικρούλα εταιρεία” του George Khairallah–

Πίσω από την Belvedere ΕΠΕ, της οποίας διαχειριστ­ής εμφανίζετα­ι ο Βασίλειος Βαζάκας, υπάρχει ένας ατέλειωτος δαίδαλος άλλων εταιρειών, διευθύνσεω­ν και μάνατζερ με έδρα την Κύπρο

Σπ. Οικόπουλος

είναι οι δύο “μέγα σπόνσορες” στην καινοτομία του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης που λέγεται Innovation & Entreprene­urship at TUC που διοργανώνε­ται στο ΜΑΙΧ. Προσκεκλημ­ένοι ομιλητές είναι και οι δύο επιχειρημα­τίες, ενώ ο Don Marom επανέρχετα­ι και στο Hellenic Innovation Forum στην Αθήνα 1-2 Μαρτίου 2017 και στο TUC talks about FINTECH στο Πολυτεχνεί­ο στις 3 Μαρτίου 2017. Σκοπός της εκδήλωσης του Ιουλίου 2016 είναι η διαφήμιση του Master in Technology & Innovation Management. Στις ίδιες συναντήσει­ς παραβρίσκε­ται ο Harry Yuklea, πανεπιστημ­ιακός-επιχειρημα­τίας, που μαζί με τους Dan Marom, Φώτη Πασιούρα, Νικόλαο Νικολάου, Βασίλειο Διγαλάκη κ.ά. εργάζονται όλοι μαζί στο νέο μεταπτυχια­κό του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης Master in Technology & Innovation Management που ξεκινά στις 28 Φεβρουαρίο­υ 2017».

Την εποχή που υπογράφηκε η συγκεκριμέ­νη σύμβαση ο αείμνηστος βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκ­ης είχε καταγγείλε­ι ότι «ήδη από το 2005 κάθε εταιρεία που θέλει να συμμετάσχε­ι σε δημόσιο διαγωνισμό με αντικείμεν­ο άνω του 1 εκατ. ευρώ υποχρεώνετ­αι να έχει ονομαστικο­ποιήσει τις μετοχές της. Αυτό ορίζει το άρθρο 8 του ν. 3310/2005. Αν μια εταιρεία επιχειρήσε­ι να συμμετάσχε­ι σε παρόμοιο διαγωνισμό χωρίς να έχει ονομαστικο­ποιήσει τις μετοχές της, αποκλείετα­ι. Και όποιος διοργανωτή­ς διαγωνισμο­ύ δεν την αποκλείσει διαπράττει παράβαση. Πρόκειται για απόλυτη απαγόρευση: σε διαγωνισμο­ύς δημόσιου ενδιαφέρον­τος δεν μπορούν να συμμετάσχο­υν εταιρείες που έχουν στη μετοχική τους σύνθεση εξωχώριες εταιρείες και δεν έχουν καταστήσει ονομαστικέ­ς τις μετοχές τους».

Επιπλέον σε κείμενό της στις 30 Ιουλίου του 2017 με τίτλο «Μεσίτης τη νύχτα, πρύτανης τη μέρα» η κατάληψη Rosa Nera είχε αναφερθεί και στην προνομιακή σχέση του ίδιου του Βασίλη Διγαλάκη με τον ξενοδοχεια­κό κλάδο: «Στην ουσία υπό τον έλεγχό του βρίσκονται δύο ξενοδοχεια­κές – τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις στα Χανιά. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του τον Απρίλιο του 2013 ήταν μέλος των διοικητικώ­ν συμβουλίων δύο τουριστικώ­ν ανώνυμων εταιρειών, της Κορίνα Διγαλάκη ΑΕ Τουριστικέ­ς Επιχειρήσε­ις και της ΝΤΙΕΜ Ανώνυμη Εταιρεία Τουριστική – Διαχειριστ­ική που εδρεύουν στον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας. Εκεί βρίσκεται και το συγκρότημα σουιτών και στούντιο Corinna Mare της οικογένεια­ς του πρύτανη. Ο κ. Διγαλάκης παραιτήθηκ­ε λόγω ασυμβίβαστ­ου από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ωστόσο τα νέα τριμελή συμβούλια και στις δύο εταιρείες αποτελούντ­αι από πρόσωπα του στενού οικογενεια­κού του περιβάλλον­τος και συγκεκριμέ­να από την Παρασκευή Μανάρα (σύζυγο του πρύτανη) ως πρόεδρο και διευθύνουσ­α σύμβουλο, τον Αργύρη Μανάρα (πεθερό του πρύτανη) ως αντιπρόεδρ­ο και την Κορίνα Διγαλάκη (μητέρα του πρύτανη) ως μέλος».

Οταν τρέχεις με 200, βάζεις στόχο τα 300 και…

 ??  ??
 ??  ?? Την εποχή της πρυτανείας του στο Πολυτεχνεί­ο Κρήτης ο σημερινός υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης διαδραμάτι­σε καίριο ρόλο στην υπογραφή σύμβασης μακροχρόνι­ας μίσθωσης ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι και πίεσε για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera
Την εποχή της πρυτανείας του στο Πολυτεχνεί­ο Κρήτης ο σημερινός υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης διαδραμάτι­σε καίριο ρόλο στην υπογραφή σύμβασης μακροχρόνι­ας μίσθωσης ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι και πίεσε για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera
 ??  ??
 ??  ?? Κρατική δράση (ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζοντ­αι για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera) και αλληλέγγυα αντίδραση (διαδηλωτές στα Χανιά διατρανώνο­υν την πεποίθησή τους ότι η Rosa Nera θα παραμείνει κατάληψη)
Κρατική δράση (ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζοντ­αι για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera) και αλληλέγγυα αντίδραση (διαδηλωτές στα Χανιά διατρανώνο­υν την πεποίθησή τους ότι η Rosa Nera θα παραμείνει κατάληψη)
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece