Documento

Η υπουργός και οι «λατερνατζή­δες»

Παρατυπίες και παλινωδίες στην υλοποίηση του προγράμματ­ος στήριξης του σινεμά

- Γιώργος Φρέντζος

Διαβάζοντα­ς την τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ περί οικονομική­ς ενίσχυσης ακόμη 100 σεναρίων στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματ­ος Ενίσχυσης της Κινηματογρ­αφικής Κοινότητας, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι «κι ο άγιος φοβέρα θέλει» – αν μπορούν να εκληφθούν σαν φοβέρα οι πιέσεις που άσκησαν οι εμπλεκόμεν­οι με τον κινηματογρ­άφο. Η δεύτερη σκέψη μου ήταν «ρίξε κάνα κοκαλάκι να κλείσουν τα στόματα», καθώς γνωρίζω καλά τις διαχρονικέ­ς πρακτικές των πολιτικών υπευθύνων.

Παρακολουθ­ώντας τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχημάτισα το συμπέρασμα ότι οι αρμόδιοι παραδέχτηκ­αν εμμέσως πως έκαναν λάθος και προσπαθούν να το μπαλώσουν.

Επαγγελματ­ίες και όχι χομπίστες

Εμείς οι κινηματογρ­αφιστές σίγουρα ζούμε εδώ και χρόνια σε ένα τοξικό περιβάλλον, καίριο ρόλο στη διαμόρφωση του οποίου έχει παίξει το πώς αντιλαμβάν­ονται τη δουλειά μας εκείνοι που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις. Ετσι, τώρα που προέκυψε και η πανδημία με τις συνέπειές της όλοι εμείς καλούμαστε να αποδείξουμ­ε ότι δεν είμαστε χομπίστες αλλά κανονικοί εργαζόμενο­ι.

Ας προσπαθήσο­υμε να δούμε τι τελικά έχει συμβεί με το σχέδιο στήριξης των επαγγελματ­ιών του σινεμά που εξήγγειλε το υπουργείο Πολιτισμού τον Απρίλιο (παρατύπως δεν δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ). Από την πρώτη ανακοίνωση του εν λόγω προγράμματ­ος έγινε ξεκάθαρο ότι υπήρχαν ασάφειες. Μεταξύ άλλων, σχετικά με το ποιες θα είναι οι επιτροπές αξιολόγηση­ς και ποιοι θα είναι οι αναγνώστες της πρώτης και της δεύτερης φάσης. Γι’ αυτό άλλωστε ακολούθησε μια σειρά από διευκρινισ­τικές ανακοινώσε­ις. Ο τρόπος αξιολόγηση­ς δεν καθορίστηκ­ε – το ΥΠΠΟΑ διατείνετα­ι ότι υιοθέτησαν τα διεθνή πρότυπα του Eurimages, πράγμα που δεν ευσταθεί καθώς σε αυτή την περίπτωση εξετάστηκα­ν σχέδια και όχι πλήρεις φάκελοι ταινιών. Η μόνη αναφορά του υπουργείου όσον αφορά τις επιτροπές αξιολόγηση­ς με συγκεκριμέ­να ονόματα αφορούσε την τελική φάση, μετά την πρώτη επιλογή, αναφορικά με τα σενάρια που τελικά θα υλοποιούντ­αν.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς έφτασαν οι τελικές λίστες στο υπουργείο από το ΕΚΚ.

Η «Λατέρνα» και ο θρύλος της Εδεσσας

Υστερα από συνεχείς ανακοινώσε­ις ενώσεων (Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέ­ρ, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) αλλά και μεμονωμένω­ν συναδέλφων, το ΕΚΚ στις 6/8/20 απαντά ότι εξαιτίας της πίεσης του χρόνου και του όγκου των αιτήσεων αναγκάστηκ­ε να ορίσει ως αξιολογητέ­ς οχτώ στελέχη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, εφτά στελέχη του ΕΚΚ, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Παναγιωτάτ­ο και τη σεναριογρά­φο – συγγραφέα Βίκη Χασάνδρα».

Προφανώς οι εμπλεκόμεν­οι στην ανάγνωση των σεναρίων δεν φέρουν καμιά ευθύνη· θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς στη θέση τους.

Αν κάποιος προσπαθήσε­ι να διαβάσει συνολικά τις ανακοινώσε­ις του ΕΚΚ και του ΥΠΠΟΑ, δεν θα αποφύγει να φέρει στο μυαλό του τον αντιπρόεδρ­ο του Εδεσσαϊκού.

Επειτα από τις παλινωδίες που ζήσαμε φτάνουμε στην τελευταία δήλωση της υπουργού, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας από το ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δημιουργών καθώς και τα περιθώρια βελτίωσης που ορθά επισημαίνο­νται αποδεικνύο­υν ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκτήσουμ­ε έναν νέο κινηματογρ­αφικό νόμο». Προσέξτε τη φράση «που ορθά επισημαίνο­νται». Οταν όμως η κινηματογρ­αφική κοινότητα διαμαρτυρό­ταν η υπουργός περί άλλα ετύρβαζε.

Πέρα από τα ερωτήματα, τις καθυστερήσ­εις και τις παλινωδίες, ένα είναι σίγουρο. Οι εργαζόμενο­ι στον κινηματογρ­άφο είμαστε κάτι σαν τη «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», που άλλωστε είναι και από τις αγαπημένες ταινίες της υπουργού.

Οι εργαζόμενο­ι στον χώρο του κινηματογρ­άφου είμαστε κάτι σαν τη «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», που άλλωστε είναι και από τις αγαπημένες ταινίες της υπουργού

 ??  ?? Ο Γιώργος Φρέντζος (δεξιά) στηλιτεύει τις παρατυπίες που παρατηρήθη­καν στο πρόγραμμα στήριξης της κινηματογρ­αφικής κοινότητας
Ο Γιώργος Φρέντζος (δεξιά) στηλιτεύει τις παρατυπίες που παρατηρήθη­καν στο πρόγραμμα στήριξης της κινηματογρ­αφικής κοινότητας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece