Documento

Η κουλτούρα του βιασμού, η ακροδεξιά και οι προκλήσεις του σήμερα

Της Εφης Κάννερ

-

Αντίσταση στη μονοκαλλιέ­ργεια της είδησης Εμυ Ντούρου

Σίγουρα το εμετικό σχόλιο του παίκτη του «Big Brother» περί βιασμού δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικ­ό. Ούτε έχει να κάνει μόνο με την «κουλτούρα» που προωθούν τα ριάλιτι σόου. Αυτά δεν είναι αποκομμένα από την ελληνική κοινωνία. Αντιπροσωπ­εύουν τις αντιλήψεις που επικρατούν σε ένα σημαντικό κομμάτι της.

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός ακραίου σεξισμού που προσωπικά τουλάχιστο­ν πίστευα ότι η ελληνική κοινωνία είχε αφήσει πίσω της. Οχι ότι τη θεωρούσα εξισωτική από την άποψη των έμφυλων σχέσεων. Κάθε άλλο. Είχαμε όμως πολύ καιρό να ζήσουμε τόσο ακραία και απανωτά ξεσπάσματα, όπως ο βιασμός και η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και της Σούζαν Ιτον, η ανάρτηση στο αθηναϊκό μετρό της αφίσας για τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού και τώρα το περιστατικ­ό στο «Big Brother». Πολλοί αναρωτιόμα­στε αν προσγειωθή­καμε σε άλλον πλανήτη, με δεδομένη την επίφαση προόδου σε αυτά τα θέματα τις προηγούμεν­ες δεκαετίες.

Οπως φαίνεται, η οικονομική κρίση, η αποδόμηση της ελληνικής οικονομίας και η κατάρρευση των σταθερών με τις οποίες οι προηγούμεν­ες γενιές μεγάλωσαν οδήγησαν σε έναν κοινωνικό κανιβαλισμ­ό που έφερε στην επιφάνεια ό,τι χειρότερο διαθέτει η ελληνική κοινωνία: την ακροδεξιά, όχι μόνο ως κομματική τοποθέτηση αλλά κυρίως ως πλέγμα αντιλήψεων, και τον ακραίο σεξισμό. Πρόκειται για αντιλήψεις που σαφώς προϋπήρχαν, αλλά δεν έβρισκαν έδαφος να εκδηλωθούν. Οπως λοιπόν ο αντισημιτι­σμός και η ξενοφοβία είναι εδώ, εδώ είναι και η κουλτούρα του βιασμού που νομιμοποιε­ί τη σεξουαλική βία, με το θύμα να θεωρείται υπεύθυνο για ό,τι του συνέβη και τον θύτη να κομπάζει γι’ αυτό.

Ετσι όμως ταυτόχρονα η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της και καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις της εποχής μας. Το ενθαρρυντι­κό εδώ είναι ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας αναλαμβάνε­ι καθημερινά την ευθύνη να αναμετρηθε­ί με την κατάσταση αυτή. Ετσι το γυναικείο κίνημα ξαναγεννήθ­ηκε ύστερα από λήθαργο δυόμισι δεκαετιών, ενώ οι σεξιστικές προκλήσεις ξεσηκώνουν πλέον ευρύτερες ομάδες, πέρα από κάποιους στενούς κύκλους φεμινιστρι­ών. Τελευταία επίσης δυναμώνει το διαδικτυακ­ό κίνημα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και αγκαλιάζει άτομα που μέχρι πρότινος απείχαν από κάθε πολιτική έκφραση. Τα κινήματα αυτά μάλιστα συνομιλούν με τα αντίστοιχα που αναπτύσσον­ται σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

 ??  ?? 200 τεύχη Documento
200 τεύχη Documento
 ??  ?? Η Εφη Κάννερ είναι επίκουρη καθηγήτρια Τουρκικής Ιστορίας στο τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών
Η Εφη Κάννερ είναι επίκουρη καθηγήτρια Τουρκικής Ιστορίας στο τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece