Documento

Σιγά… το υπουργείο Πολιτισμού κοιμάται

Τέσσερις καλλιτέχνε­ς εκφράζουν την αγωνία τους για την απάθεια με την οποία αντιμετωπί­ζει η Λίνα Μενδώνη τον χώρο τους

- Η Νίκη Σερέτη είναι ηθοποιός

Πολλά ερωτήματα ζητούν απάντηση

Ηπολιτεία θεωρεί τον πολιτισμό πολυτέλεια. Ο πολιτισμός όμως είναι ανάγκη. Εχεις σκεφτεί πώς θα ήταν η ανθρωπότητ­α αν δεν υπήρχαν το θέατρο, το σινεμά, η μουσική, η ζωγραφική; Για άλλη μια φορά η μη αναφορά του κράτους στους ανθρώπους της τέχνης με απογοητεύε­ι και με κάνει να βαριέμαι με όλα αυτά τα παιχνίδια υποταγής, εξουσίας και χειραγώγησ­ης. Η πολιτική ηγεσία κουκουλώνε­ι την ανεπάρκειά της και χωρίς κριτική σκέψη αρθρώνει τις λανθασμένε­ς λέξεις μιλώντας για απαγορεύσε­ις, ματαιώσεις και ακυρώσεις παραστάσεω­ν, λες και ο κορονοϊός είναι θεατρόφιλο­ς!

Μέσα σε όλα αυτά και η συνενοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης που σπέρνουν τον πανικό ανακυκλώνο­ντας ανερυθρίασ­τα την αίσθηση ότι η πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεω­ν. Με γοργούς ρυθμούς ο πολιτισμός οδηγείται στο σκοτάδι της φίμωσης και της τυφλότητας. Θα μιλάς αλλά δεν θα μπορείς να μιλάς, θα μπορείς να βλέπεις αλλά δεν θα βλέπεις. Ετσι προβλέπετα­ι να κυλήσει ο επερχόμενο­ς χειμώνας. Η τέχνη σε παύση –περιμένοντ­ας αναλυτικές οδηγίες– προγραμματ­ισμού και σε αναζήτηση κάποιου οράματος που θα δημιουργεί δικλίδες ασφαλείας ώστε να μπορεί να υπάρχει και να «ενοχλεί». Προς το παρόν συναντά μόνο κρούσματα βαρβαρότητ­ας που την κάνουν να νιώθει πιο παραγκωνισ­μένη από ποτέ.

Τι θα κάνουν τα μικρά ιδιωτικά θέατρα; Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες ασφαλείας και ατομικής προστασίας; Πώς θα καλυφθούν οι ζημιές; Πώς θα ζήσουν οι άνεργοι; Τι θα γίνει με τις επιχορηγήσ­εις; Τόσα και άλλα τόσα ερωτήματα που κάνουν την αγωνία μας να κορυφώνετα­ι. Μπροστά σε αυτή την υπεροπτική στάση του συστήματος απαιτείται η συνεργασία όλου του καλλιτεχνι­κού κόσμου. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να υπερασπιστ­ούμε τα δικαιώματά μας και να αντισταθού­με στην οποιαδήποτ­ε απειλή φόβου. Κάθε απώλεια δημιουργεί την επιθυμία για μια νέα τάξη πραγμάτων.

Η πολιτική ηγεσία κουκουλώνε­ι την ανεπάρκειά της και χωρίς κριτική σκέψη αρθρώνει τις λανθασμένε­ς λέξεις μιλώντας για απαγορεύσε­ις, ματαιώσεις και ακυρώσεις παραστάσεω­ν, λες και ο κορονοϊός είναι θεατρόφιλο­ς

Μια ιστορία σκληρού punk που κάνει το «Holiday in Cambodia» να ακούγεται σαν το «Killing me softly»

Π. Φρούντζος

Η ομορφιά της έκφρασης και της δημιουργία­ς είναι η ωραιότερη τάση του ανθρώπου. Το θαύμα μπορεί να συμβεί ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές.

Πρόσφατη προσωπική μου ευτυχισμέν­η στιγμή είναι η παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη. Το κοινό μάς αντάμειψε γεμίζοντας το Ηρώδειο για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, τηρουμένων φυσικά των αποστάσεων και των μέτρων ασφαλείας. Μια αυτοχρηματ­οδοτούμενη παραγωγή που κατόρθωσε να συγκεντρώσ­ει γύρω στις 2.000 θεατές. Μια απόδειξη ότι ακόμη και σε δύσκολες εποχές οι θεατές αντιστέκον­ται στην τρομολαγνε­ία και στηρίζουν καλές παραστάσει­ς. «Στον τοίχο μιας ταβέρνας στη Μαδρίτη υπάρχει μια πινακίδα που λέει “απαγορεύετ­αι το τραγούδι”. Στον τοίχο του αεροδρομίο­υ του Ρίο ντε Τζανέιρο υπάρχει μια πινακίδα που λέει “απαγορεύετ­αι να παίζετε με τα καρότσια”. Με άλλα λόγια, υπάρχει ακόμη κόσμος που τραγουδάει και κόσμος που παίζει» (Εδουάρδο Γκαλεάνο).

 ??  ?? 200 τεύχη Documento
200 τεύχη Documento
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece