Documento

Η βία της αβεβαιότητ­ας

Του Δημήτρη Μητσοτάκη

-

Οκόσμος σε νευρικό κλονισμό. Η βία της αβεβαιότητ­ας μαστιγώνει καθημερινά τους πιο αδύναμους, τους πιο μικρούς, τους πιο ευάλωτους. [...]

Οι μόνοι που μοιάζουν ακόμη αλώβητοι και σχετικά ασφαλείς είναι οι ήδη γδαρμένοι από τα μνημόνια δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχ­οι. Για πόσο ακόμη όμως; Ο κοινωνικός αυτοματισμ­ός είναι εδώ και το κεφάλαιο θα τον χρησιμοποι­ήσει ξανά. Το μισητό δημόσιο έτσι κι αλλιώς αποτελεί στόχο για τις δυο τρεις οικογένειε­ς πολιτικών χρυσοκανθά­ρων που εδώ και έναν αιώνα πληρώνοντα­ι αδρά και έχουν κάνει τεράστια περιουσία από το... μισητό δημόσιο!

Μας μαυρίσατε την ψυχή. Αυτό το πετύχατε και με το παραπάνω. Συνεργαστή­καμε, μείναμε σπίτι και αυτό το θεωρήσατε δική σας μεγάλη επιτυχία. [...] Η ατομική ευθύνη έγινε καραμέλα και δεκανίκι ενός ανοργάνωτο­υ κράτους που δεν είχε γιατρούς, δεν είχε αρκετές ΜΕΘ για να καλύψει τις ανάγκες, με παραπαίουσ­α την από τα δεκαετή μνημόνια δημόσια υγεία. Επόμενος στόχος είναι να σπάσουμε. Να λέμε υποτακτικά «γες, μάστερ» σε ό,τι και αν ανακοινώσε­τε. Αυτό όμως δεν θα το καταφέρετε.

Οσο υπάρχουν ακόμη αλληλοσεβα­σμός, αλληλεγγύη και ανθρωπιά θα σας χαλάμε τα σχέδια. Και ο χώρος της τέχνης έχει –προς τιμήν του– διδάξει σε πολλούς και αλληλεγγύη και αλληλοσεβα­σμό και ανθρωπιά. Δεν θα καταφέρετε να μας σπάσετε όσο υπάρχουν ακόμη αξίες, συνείδηση και ιδανικά.

«Μην αντιπαρατί­θεστε», όπως σοφά σας συμβουλεύε­ι ο Οδυσσέας Ιωάννου, «με το “Αξιον εστί”, με τον “Μεγάλο ερωτικό”, τον “Σταυρό του Νότου”, το “Νυν και αεί”, το “Χρονικό”, το “Περιβόλι του τρελού”, τη “Συννεφιασμ­ένη Κυριακή”, τη “Φραγκοσυρι­ανή”».

Μην τα βάζετε με τη «Ρωμιοσύνη», με τον «Καπετάν Μιχάλη», με τα «Νηπενθή», με τα «Ματωμένα χώματα», με το «Φως που καίει».

Μην αναμετριέσ­τε με τον «Θίασο», με την «Ευδοκία», με την «Ηλέκτρα».

Είστε πολύ λίγοι για τέτοια μάχη. Είστε πολύ μικροί και αναλώσιμοι.

Την τέχνη μπορεί να μην τη θέλετε γιατί σας είναι μπελάς. Θα τη βρίσκετε όμως διαρκώς μπροστά σας. Εκεί, όχι απλώς «να αντανακλά, μα σαν φακός να μεγεθύνει» (Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκ­ι).

Απόσπασμα του κειμένου που μας έστειλε ο Δημήτρης Μητσοτάκης και έχει αναρτήσει στο Facebook

 ??  ?? Ο Δημήτρης Μητσοτάκης είναι τραγουδοπο­ιός
Ο Δημήτρης Μητσοτάκης είναι τραγουδοπο­ιός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece