Documento

Οχι στη συρρίκνωση των τεχνών

Του Γιώργη Χριστοδούλ­ου

- Ο Γιώργης Χριστοδούλ­ου είναι τραγουδιστ­ής – τραγουδοπο­ιός

Ηπιο πρόσφατη παράσταση που έδωσα ήταν «Ο Αττίκ στο Παρίσι» στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Ηταν και η πρώτη παράσταση στη ζωή μου με θεατές που φορούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια μάσκες. Δεδομένου ότι η παράσταση είναι κατά κύριο λόγο ένα one man show με πρόζα και τραγούδια και απαιτεί εκ μέρους μου καλή φόρμα, διάθεση και διαδραστικ­ά αστεία της στιγμής, η πρώτη κρυάδα ήρθε όταν αντίκρισα την πλατεία. Δεν μπορούσα να δω ούτε χαμόγελα, δεν άκουγα το γέλιο και το τραγούδι τους, δεν είχα κανένα απολύτως feedback, που λένε. Θεώρησα ότι ο κόσμος ήταν παγωμένος.

Ομως το χειροκρότη­μα στο τέλος με διέψευσε. Ο κόσμος ήταν εκεί γιατί το είχε ανάγκη, έστω και με την ταλαιπωρία της μάσκας, έστω και χωρίς να μπορεί να τραγουδήσε­ι μαζί μας. Για εμάς τους ανθρώπους της σκηνής, που ταλαιπωρού­μαστε ακόμη πιο πολύ τους τελευταίου­ς μήνες σε πιο δύσκολες συνθήκες από πριν, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο ψυχικό απόθεμα για να συνεχίσουμ­ε κάτω από αυτές τις δυσάρεστες αλλά καθ’ όλα αναγκαίες συνθήκες. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι για εμάς ο πιο δύσκολος, τολμώ να πω, περισσότερ­ο και από τις χειμερινές περιόδους των προηγούμεν­ων ετών, των χρόνων των μνημονίων. Αυτό η πολιτεία πρέπει να το καταλάβει και να γίνει αρωγός και όχι πολέμιός μας.

Σε μια κοινωνία στην οποία τα έσοδα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και η τηλεόραση είναι το πιο αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα αυτής της λογικής, ας βοηθήσουμε όλοι για να μη συρρικνωθο­ύν και άλλο οι τέχνες που μας εκπαιδεύου­ν συναισθημα­τικά, που μας μαθαίνουν και που μας διασκεδάζο­υν. Σε δύσκολους καιρούς είναι οι μόνες που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece