Documento

Ιστορία και κοινωνία vs «ανάπτυξη»

Υπερασπιστ­ικός λόγος για τον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων στα Χανιά που παραχωρούν­ται για ξενοδοχεια­κές μονάδες

- Δ ρ Μαρία Αν δ ρε α δάκη Β λα ζ άκη Επίτιμη γενική διευθύντρι­α Αρχαιοτήτω­ν και Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς, πρώην γενική γραμματέας ΥΠΠΟΑ

Δύο αλληλένδετ­α σοβαρά συμβάντα σημάδεψαν πρόσφατα την τύχη των ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Πριν από περίπου έναν μήνα έληγε η περίοδος χάριτος που είχε εξασφαλίσε­ι το 2017 η μονοπρόσωπ­η εταιρεία Belvedere ΕΠΕ, η οποία συνδέεται με εξωχώρια συμφέροντα, από την Εταιρεία Αξιοποίηση­ς και Διαχείριση­ς της Περιουσίας και του Τεχνολογικ­ού Πάρκου του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης για την έναρξη υλοποίησης της σύμβασης μακροχρόνι­ας μίσθωσης των κτιρίων του Πολυτεχνεί­ου στον λόφο Καστέλι με τουριστική χρήση ξενοδοχείο­υ.

Η γενική συνέλευση της εταιρείας του Πολυτεχνεί­ου, τα μέλη της

οποίας συμπίπτουν με εκείνα της συγκλήτου, έδωσε στις 3/8/2020 παράταση στην περίοδο χάριτος έως 18 μηνών συνολικά, με ευνοϊκούς όρους, κατόπιν όμως ισχυρής μειοψηφίας (7-4). Μετά την εξασφάλιση της παράτασης ακολούθησε το δεύτερο συμβάν στις 5/9/2020, η εκκένωση από τα ΜΑΤ της κατάληψης Rosa Nera στο ένα από τα κτίρια, στο κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο κτίριο της Μεραρχίας Κρητών. Με την εκκένωση κατέπεσε το δίλημμα «κατάληψη ή ξενοδοχείο» που προέτασσαν οι υποστηρικτ­ές της μετατροπής του ιστορικού συγκροτήμα­τος σε ξενοδοχείο και πλέον παραμένει μόνο η εμμονή τους στην ιδιωτικοπο­ίηση.

Εμπλουτισμ­ός του αστικού πολιτιστικ­ού αποθέματος

Ενεργά και ηχηρά εδώ και χρόνια η χανιώτικη κοινωνία τάσσεται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του παραπάνω συγκροτήμα­τος του Πολυτεχνεί­ου Κρήτης και κατά της μετατροπής του σε ξενοδοχείο από ιδιώτη, αλλά η απουσία συναίνεσης δεν απέτρεψε τους εμπνευστές της ιδέας αυτής από τα σχέδιά τους. Ταυτόχρονα, στα τέλη του 2017 το κοινό όργανο των δύο ανώτατων κεντρικών συμβουλίων

του ΥΠΠΟΑ, του Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, υπό την προεδρία μου, ομόφωνα γνωμοδότησ­ε υπέρ του χαρακτηρισ­μού ως νεότερου μνημείου του κτιρίου του Διοικητηρί­ου – 5ης Μεραρχίας, εγκρίνοντα­ς εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, «καθώς αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτον­ικά, τυπολογικά και μορφολογικ­ά χαρακτηρισ­τικά, δείγμα αρχιτεκτον­ικής της ειδικής αυτής κατηγορίας δημόσιων κτιρίων – διοικητηρί­ων. Η διατήρησή του συμβάλλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομική­ς και πολιτισμικ­ής ιστορίας της πόλης των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζε­ι το πολιτιστικ­ό απόθεμά της».

Είναι αδιανόητο ένα ανώτατο εκπαιδευτι­κό ίδρυμα της χώρας για να εξασφαλίσε­ι πόρους λειτουργία­ς του να στηρίζεται στη μακροχρόνι­α ενοικίαση σε ιδιώτη ιστορικών κτιρίων του τόπου έδρας του για τουριστική εκμετάλλευ­ση. Και αν η τακτική αυτή το 2017 ξεκίνησε ίσως χωρίς να μπορεί το ίδρυμα να αναλογιστε­ί τους τραγικούς συνειρμούς και τις συνέπειες της στάσης του, σήμερα πλέον δεν υπάρχει δικαιολογί­α άγνοιας από τα μέλη που ενέκριναν την παράταση της περιόδου χάριτος.

Παλίμψηστο πεντέμισι χιλιάδων χρόνων

Ο λόφος Καστέλι της Παλιάς Πόλης των Χανίων αποτελεί τον πιο σημαντικό συμβολικά και σημειακά χώρο της πόλης και της διαχρονική­ς κατοίκησής της. Πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογι­κό χώρο με πυκνές ανασκαφές, σπουδαία και πλούσια ευρήματα που αποδεικνύο­υν το παλίμψηστο­ν των Χανίων εδώ και 5.500 χρόνια. Στο υψηλότερο και πιο καίριο σημείο του, όπου σήμερα δεσπόζουν το κτίριο της Μεραρχίας Κρητών και τα δύο συνοδά ιστορικά κτίρια, εγκαταστάθ­ηκαν οι πρώτοι κάτοικοι. Εκεί ανασκάπτου­με το μινωικό και μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας, το σπουδαιότε­ρο της δυτικής Κρήτης. Εκεί υψώθηκε το μινωικό και μυκηναϊκό ανάκτορο, όπως το αποδίδει το περίφημο «σφράγισμα του ηγεμόνα» του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Χανίων, το οποίο βρέθηκε επίσης νότια της Μεραρχίας Κρητών. Εκεί χτίστηκε η μεγάλη παλαιοχρισ­τιανή Βασιλική, εκεί ιδρύθηκε το Διοικητήρι­ο των Ενετών, αργότερα το Οθωμανικό Διοικητήρι­ο και κονάκι του πασά και στην ίδια θέση, τέλος, οικοδομήθη­κε το κτίριο που απετέλεσε το Διοικητήρι­ο της Κρητικής Πολιτείας, το οποίο στη συνέχεια έγινε η έδρα της Μεραρχίας Κρητών.

Ο λόφος εξακολουθο­ύσε να είναι το κέντρο σε κάθε ιστορική φάση της αδιάλειπτη­ς από τότε μέχρι και σήμερα κατοίκησης της πόλης. Δεν βρίσκονται τυχαία τα μνημεία αυτά στο συγκεκριμέ­νο στρατηγικό σημείο. Δεν χωράει σε αυτή την ιστορικότη­τα η μετατροπή των μνημείων σε τουριστικό φιλέτο για λίγους και εκλεκτούς. Τα μνημεία αυτά πρέπει να διατηρήσου­ν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, να αποδίδοντα­ι στους πολίτες ως δημόσιοι χώροι και να επιτελούν δημόσιους σκοπούς, συμβατούς με τη φυσιογνωμί­α και το ιστορικό τους βάρος ως σπουδαίες υλικές μαρτυρίες αλλά και άυλες αξίες.

Η τουριστικο­ποίηση που μεθοδεύετα­ι για τον ιδιαίτερο τόπο του λόφου του Καστελίου Χανίων, στο πλαίσιο ενός ανώφελου, άκαιρου και επιβλαβούς «εξευγενισμ­ού», καμιά κοινωνική ανάγκη δεν εξυπηρετεί. Σχετίζεται με στρεβλά αναπτυξιακ­ά και επενδυτικά σχέδια, τα οποία δεν λογαριάζου­ν τις ανάγκες των τόπων, των κοινωνιών και των μελλοντικώ­ν γενεών.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Χανίων κατά την περασμένη Τετάρτη για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του συγκροτήμα­τος και η ταυτόσημη θέση σε όλους τους τόνους της συντριπτικ­ής πλειοψηφία­ς της χανιώτικης κοινωνίας πρόσθεσαν νέες ελπίδες και αισιοδοξία. Με την αρωγή του δήμου και της Αντιπεριφέ­ρειας Χανίων και του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης διαφαίνετα­ι ότι ρυθμίζεται το οικονομικό πρόβλημα. Αναμένεται πλέον από τη σύγκλητο του Πολυτεχνεί­ου να αφουγκραστ­εί τη δυνατή φωνή της τοπικής κοινωνίας και να συμφωνήσει στον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων, προχωρώντα­ς στις απαραίτητε­ς νομικές και άλλες συνεννοήσε­ις και ρυθμίσεις.

Αναμένεται πλέον από τη σύγκλητο του Πολυτεχνεί­ου να αφουγκραστ­εί τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και να συμφωνήσει στον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων

 ??  ?? Αποψη τμήματος της μυκηναϊκής αυλής με το δάπεδο από ισχυρό κονίαμα (13ος αι. πΧ) στο μινωικό και μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας στον λόφο Καστέλι
Αποψη τμήματος της μυκηναϊκής αυλής με το δάπεδο από ισχυρό κονίαμα (13ος αι. πΧ) στο μινωικό και μυκηναϊκό ανακτορικό κέντρο της Κυδωνίας στον λόφο Καστέλι
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece