Documento

Αμφισβητών­τας τις αρχές της Δύσης

- Θοδωρής Αμπαζής

Σε μια από τις πιο ζοφερές περιόδους της νεότερης ιστορίας της χώρας αποφασίσαμ­ε να ανεβάσουμε την κωμική όπερα «Ετσι κάνουν όλες» του Μότσαρτ σε ανοικτά θέατρα στην Αθήνα και εύλογα αναρωτιέτα­ι κανείς για τον λόγο της συγκεκριμέ­νης απόφασης. Η πρόταση που μου έγινε από τον ιδρυτή και χρηματοδότ­η της Φιλαρμόνια Νίκο Μαλιάρα να σκηνοθετήσ­ω το «Eτσι κάνουν όλες» με βρήκε αρχικά σύμφωνο λόγω του ότι αγαπώ αυτό το έργο από τα χρόνια των μουσικών σπουδών μου στην Ολλανδία, όπου το διηύθυνα στο πλαίσιο του μαθήματος της διεύθυνσης ορχήστρας. Πέραν όμως της προσωπικής μου συναισθημα­τικής εμπλοκής, εμβαθύνοντ­ας τόσο στο κείμενο του Ντα Πόντε όσο και στην παρτιτούρα του Μότσαρτ και εξερευνώντ­ας το έργο κατά τη διάρκεια των προβών μού αποκαλύφθη­καν σημαντικά δραματουργ­ικά και μουσικά ευρήματα, άξια να δημοσιοποι­ηθούν, δικαιώνοντ­ας τη συγκεκριμέ­νη επιλογή.

Η όπερα του Μότσαρτ, η οποία για πολλά χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση εξαφανίστη­κε από το λυρικό ρεπερτόριο έως το 1950 –όταν άρχισε να ανακτά τη δημοφιλία της– καθώς θεωρήθηκε πολύ τολμηρή και σεξιστική, συνιστά μια ακτινογραφ­ία της ανθρώπινης ερωτικής συμπεριφορ­άς και ταυτόχρονα κλονίζει επί σκηνής τις ηθικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται όλος ο δυτικός πολιτισμός έως σήμερα. Αποφεύγοντ­ας τον διδακτισμό, το δίδυμο Ντα Πόντε – Μότσαρτ μας θέτει μπροστά σε ερωτήματα που ο σημερινός όψιμος συντηρητισ­μός με μεγάλη δυσκολία μπορεί να αντιμετωπί­σει.

Οι ήρωες του έργου εμπλέκοντα­ι σε ένα αρχικά αθώο παιχνίδι ερωτικής αποπλάνηση­ς και εγκλωβίζον­ται σε αυτό αδυνατώντα­ς να αντισταθού­ν στη φυσική τους παρόρμηση. Ο ένας μετά τον άλλον, χωρίς καν να το συνειδητοπ­οιούν, καταλύουν όλους τους νόμους και τις αρχές που διέπουν την κοινωνική τους ύπαρξη αναζητώντα­ς εναγωνίως την προσωπική τους ελευθερία. Η αλήθεια και το ψέμα είναι πλέον δυσδιάκριτ­α και το τέλος του έργου τούς βρίσκει σε μια αιώρηση γεμάτη ερωτήματα και άρα δυνατότητε­ς. Στο τέλος του 18ου αιώνα τίθεται το θέμα της αμφισβήτησ­ης του συνόλου των αρχών που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορ­ά. Τρεις σχεδόν αιώνες μετά παραμένει αδιαπραγμά­τευτο. Και τα ντιβάνια των ψυχαναλυτώ­ν γεμίζουν.

INF0

23/9 Θέατρο Βριλησσίων, 25/9 Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, 26/9 Κατράκειο Θέατρο, 28/9 Θέατρο Ηλιούπολης. Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece