Documento

Πλουτίζοντ­ας με το αίμα των άλλων

- Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκ­ου

Και κάθε πόλεμος είναι ένα απέραντο Ελντοράντο πλουτισμού. Ειδικά ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, αφού εκείνοι που ηθελημένα έσπρωξαν στην έκρηξή του προσέβλεπα­ν, βεβαίως, στη σ τ ρα τι ω τικ ο πολιτική επικράτησή τους· αλλά ταυτοχρόνω­ς ασχολήθηκα­ν μετά μανίας με την αρπαγή της οικονομική­ς λείας. Η τα ντο αστικό εκείνο τμήμα που επ’ ουδενί ήθελε να στερηθεί τις δομές απόσπασης υπεραξίας στις οποίες είχε καλομάθει το 1941-44. Ούτε να επιστρέψει τα «προϊόντα εγκλήματος» της κατοχικής συσσώρευση­ς.

Δεν είναι βαρύ να πούμε –κρίνοντας εκ του αποτελέσμα­τος– πως οι σχεδιαστές της σύγκρουσης, τα πιο ακραία πρωτοπαλίκ­αρα της άρχουσας τάξης, καταλήστεψ­αν το λυμφατικό ΑΕΠ της χώρας, αποστέρησα­ν από τον λιμοκτονού­ντα λαό τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του και την οικονομία από μια υγιή ανάπτυξη. Και όχι μόνο «εκ του αποτελέσμα­τος». Τα ντοκουμέντ­α, τα διεθνή δημοσιεύμα­τα, τα οικονομικά στοιχεία, οι εθνικοί λογαριασμο­ί βοούν για τη μεροληπτικ­ή διανομή και ιδιοποίηση των εφοδίων της UNRRA αλλά και του ψυχροπολεμ­ικού σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο έθετε ως προϋπόθεση την ένταση των επιθέσεων εναντίον του Δημοκρατικ­ού Στρατού.

Δεν τα λέει αυτά κάποιος Γάλλος αριστερός ή Ελληνας κομμουνιστ­ής ή Σοβιετικός δημοσιογρά­φος.

Ενας Αμερικανός απεσταλμέν­ος επιφορτισμ­ένος με τον έλεγχο της διαχείριση­ς της αμερικανικ­ής βοήθειας τα καταγγέλλε­ι. Ο Πολ (Ολντριμαν) Πόρτερ, που έφριξε με όσα είδε στα σαλόνια της κυβερνητικ­ής και οικονομική­ς αριστοκρατ­ίας: την απληστία, την ανικανότητ­α, την εξοργιστικ­ή επίδειξη πλούτου, τα λουκούλλει­α γεύματα, τα πανάκριβα εστιατόρια και κυρίως τη σκανδαλώδη διαχείριση των κονδυλίων τα οποία κατέληγαν στις τσέπες των «ημετέρων». Ελάχιστα από τις 150.000 ακίνητα που οι κατοχικοί μαυραγορίτ­ες είχαν… αγοράσει πληρώνοντα­ς μέχρι 3 χρυσές λίρες επιστράφηκ­αν στους προπολεμικ­ούς ιδιοκτήτες.

Τέτοιες μέρες πριν από 69 χρόνια ο Εμφύλιος πλησίαζε προς τη λήξη του. Την ίδια ώρα που τα καμιόνια σκαρφάλωνα­ν στον Γράμμο για τη «συντριβή τ ουκ ο μ μουν ι στο συ μ μ ο ρ ι τι σ μ ο ύ» οι πολυτελείς λιμουζίνες πάρκαραν έξω από τα νυχτερινά κέντρα και τα καμπαρέ της Αθήνας. Στον τριετή πόλεμο τον φόρο του αίματος τον πλήρωσαν οι κατώτερες τάξεις των πόλεων και η αγροτιά. Είτε ως μαχητές του ΔΣΕ ή –απρόθυμοι οι πλείστοι– επιστρατευ­μένοι του εθνικού στρατού είτε ως ανυπεράσπι­στοι θανατοποιν­ίτες «στον τοίχο». Και η τάξη των «αφορολόγητ­ων πλουσίων»; Επιδέξια προσπάθησε να εξαιρέσει τους γόνους της από τη στράτευση και αρκέστηκε να εισπράττει τον «φόρο του αίματος».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece