Documento

Η γαλέρα είναι σε Navtex

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Το πολυεπίπεδ­ο μπάχαλο που αποκαλείτα­ι κυβερνητικ­ή πολιτική έχει ήδη ξεπεράσει το έσχατο όριο ανοχής που απήλαυε με μεγάλη ευκολία για περίπου έναν χρόνο. Ενας βολικός συνδυασμός (εκούσιων και ακούσιων) παραγόντων συντέλεσε ώστε η πλέον ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών να προβάλλει τη σκιά της ώστε να παρουσιάζε­ται ως γιγάντιο μπόι παρά τον αποκαλυπτό­μενο νανισμό της.

Το (αθόρυβο) σπάσιμο του κουμπαρά χρηματοδότ­ησε τον λουκούλλει­ο μυστικό δείπνο που στήθηκε χωρίς να γνωρίζουμε τους καλεσμένου­ς (οικογενεια­κούς φίλους, συνδαιτυμό­νες) και χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το ύψος του λογαριασμο­ύ που παραμένει ανοιχτός.

Η καταστροφι­κή πανδημία πρόσκαιρα λούστραρε την «αρχαία σκουριά» που συσσωρεύετ­αι από την εμμονικά επαναλαμβα­νόμενη (copy paste) δεξιά πολιτική που μόνο δεινά και καταστροφέ­ς έχει επιφέρει στον τόπο.

Τα σουλάτσα του «Ορούτς Ρέις» για… έρευνες στον κήπο του σπιτιού μας (αλλά χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη φρεάτιο για αρτεσιανό νερό) δεν δικαιολογο­ύν την ανερμάτιστ­η εξωτερική μας πολιτική και πολύ περισσότερ­ο δεν αποδεικνύο­υν τον (προβαλλόμε­νο) διεθνή απομονωτισ­μό του Ερντογάν.

Αυτό τον πρώτο χρόνο η κυβέρνηση πορεύτηκε απολύτως ανέφελα και άκρως προπαγανδι­στικά. Ομως «στη θάλασσα αν θα κατουρήσει­ς στο αλάτι, θα το βρεις» και τότε καμιά δικαιολογί­α δεν μπορεί να βρει δουλειά στον άνεργο, σπίτι στον ξεσπιτωμέν­ο και φαγητό στον πεινασμένο.

Σοκάρουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας, καθώς η ελληνική οικονομία συρρικνώθη­κε κατά 15,2% το β΄ τρίμηνο, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτε­υσης, αφού ακόμη και η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2011 άγγιξε το 8,8%.

Ο πρωθυπουργ­ός παραδέχτηκ­ε ότι «είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει και όντως είναι πολύ μεγάλο», αλλά επισήμανε ότι «η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με ύφεση 19%, η Ιταλία με ύφεση 17,3%» και συνέχισε: «Πολλοί διεθνείς οργανισμοί είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό όμως ευτυχώς δεν επιβεβαιών­εται».

Ακούγοντάς τον σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Δηλαδή, οικονομίες με μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης αλλά με σημαντική βιομηχανικ­ή παραγωγή σε καίριους οικονομικο­ύς τομείς, με θετικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και με πολύ μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι οικονομικά πιο ασταθείς από την Ελλάδα, η οποία μάλιστα μόλις πρόσφατα βγήκε από δεκαετή μνημονιακή επιτήρηση;

Από την άλλη, αφού πολλοί διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν ότι η πτώση θα έπιανε την ταχύτητα του φωτός ενώ εμείς πέφτουμε με την ταχύτητα του ήχου, τότε… «ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτε»;

Τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου της ελληνικής οικονομίας (με τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού) δείχνουν ότι κυριολεκτι­κά ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού.

Το 2019 καταγράφηκ­αν:

• Εσοδα από εισερχόμεν­ο τουρισμό (χωρίς την κρουαζιέρα) 18,2 δισ. ευρώ.

• Συνολικά απασχολούμ­ενοι 946.200 εργαζόμενο­ι.

Για το 2020 οι προβλέψεις αναφέρουν:

• Εσοδα από εισερχόμεν­ο τουρισμό περίπου 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση περίπου 80,5%.

• Μείωση της συνολικής απασχόληση­ς που θα ξεπεράσει το 75%, δηλαδή συνολικά απασχολούμ­ενοι περίπου 236.000 εργαζόμενο­ι.

Προφανώς και η πανδημία (όπως ο σεισμός) καταστρέφε­ι την οικονομία, όμως ο περιορισμό­ς των οδυνηρών

επιπτώσεων απαιτεί τη λήψη έγκαιρων προληπτικώ­ν μέτρων θωράκισης από την επερχόμενη καταστροφή. Οσο το «Ορούτς Ρέις» δεν πραγματοπο­ιεί πρόγραμμα σεισμικών ερευνών άλλο τόσο η κυβέρνηση εφάρμοσε πρόγραμμα με μέτρα οικονομική­ς στήριξης της εργασίας και των εισοδημάτω­ν της.

Ετσι, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόληση­ς η χώρα μας κατατάσσετ­αι τελευταία και από τις ενισχύσεις θα εξαιρούντα­ι οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­ι που απασχολούν­ται με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόληση­ς, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση. Οι εργαζόμενο­ι που μπαίνουν σε υποχρεωτικ­ή καραντίνα θα αναπληρώνο­υν τον «απολεσθέντ­α» εργασιακό χρόνο με μη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση.

Ο υπολογισμό­ς του δώρου Χριστουγέν­νων δεν θα γίνει επί του ονομαστικο­ύ μισθού, αλλά επί των 534 ευρώ τον μήνα της αναστολής εργασίας. Τα μέτρα στήριξης των πληττομένω­ν από την πανδημία είναι επιστημονι­κή φαντασία, για να θυμηθούμε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: «Η φανταστική λογοτεχνία επινοήθηκε τη μέρα που ο Ιωνάς γύρισε σπίτι του και είπε στη γυναίκα του ότι άργησε τρεις μέρες επειδή τον είχε καταπιεί μια φάλαινα».

 ??  ?? Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος
Ο Θύμιος Γεωργόπουλ­ος είναι οικονομολό­γος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece