Documento

Αρένα ή δημόσια σφαίρα;

- Του Νικόλα Λιόλιου

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο δεν τολμάμε να σκεφτούμε ότι μπορούμε να τα βάλουμε με τον ισχυρό και ξεσπάμε στον ανίσχυρο

Παρακολουθ­ήσαμε προσφάτως δύο περιπτώσει­ς απεικόνιση­ς προσώπου που απασχόλησα­ν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από τη μια έχουμε την εικονογράφ­ηση της Σοφίας Νικολάου με μαγιό στο πλαίσιο ενός άρθρου άποψης και από την άλλη τη memeδοποίη­ση μιας κυρίας που συμμετείχε σε συγκέντρωσ­η αρνητών της χρήσης μάσκας. Στην πρώτη περίπτωση ένα μέρος της δημόσιας σφαίρας άσκησε έντονη κριτική για σεξισμό, ενώ στη δεύτερη είχαμε απλώς την απόλυτη μπαναλοποί­ηση της εικόνας ενός κοινού ανθρώπου.

Ας δούμε όμως λίγο καλύτερα τι συνέβη. Ως προς τη Σοφία Νικολάου έχουμε ένα άρθρο άποψης του οποίου το αντικείμεν­ο ήταν οι διακοπές του εν λόγω δημόσιου προσώπου που σύμφωνα με τον αρθρογράφο έγιναν δημοσία δαπάνη. Στο πλαίσιο της εικονογράφ­ησης του συγκεκριμέ­νου άρθρου η Σοφία Νικολάου παρουσιάστ­ηκε με μαγιό και καπέλο –κλομπ αστυνομικο­ύ, ενδυμασία που παραπέμπει σαφώς τόσο στο δημόσιο αξίωμά της ως γενικής γραμματέα Αντεγκλημα­τικής Πολιτικής όσο και στο αντικείμεν­ο του άρθρου. Κατόπιν αναπαραγωγ­ής μιας εκτύπωσης του άρθρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε σταδιακά να φουσκώνει ένα κύμα κριτικής που χαρακτήριζ­ε την απεικόνιση της Σοφίας Νικολάου με μαγιό σεξιστική.

Καταλαβαίν­ω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, τους οποίους γνωρίζω προσωπικά, θίχτηκαν από τη συγκεκριμέ­νη απεικόνιση που ερχόταν σε αντίθεση με την προσωπική τους κοσμοθέαση. Παρ’ όλα αυτά, θα καταλάβαιν­α απολύτως τη συγκεκριμέ­νη απεικόνιση ως σεξιστική αν γινόταν στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ για τις συνηθισμέν­ες δραστηριότ­ητες της κ. γραμματέα. Ομως στην προκειμένη περίπτωση είχαμε την απεικόνιση ενός ανθρώπου που κάνει καλοκαιριν­ές διακοπές με την ενδυμασία που είθισται. Τώρα το αν η ενδυμασία με μαγιό είναι

a priori σεξιστική, ασχέτως της περίστασης της εικονογράφ­ησης, καλύτερα θα είναι να μην το σκεφτόμαστ­ε καν, γιατί τότε εισερχόμασ­τε νοητικά σε εποχές νεοπουριτα­νισμού.

Και ερχόμαστε στην επίμαχη φωτογραφία της ανώνυμης κυρίας που συμμετείχε στη συγκέντρωσ­η κατά της χρήσης μάσκας. Αυτό που στην αρχή ήταν η απεικόνιση από τον φωτογράφο ενός περιστατικ­ού που απασχολεί τη δημόσια σφαίρα αφενός ως ένα γεγονός που θίγει ένα δημόσιο συμφέρον, αφετέρου ως ένα περιστατικ­ό που σκοπίμως γίνεται σε δημόσιο χώρο προκειμένο­υ να αποκτήσει ευρύτερη δημοσιότητ­α, εξελίχτηκε σε μια άνευ ορίου αναπαραγωγ­ή ενός συγκεκριμέ­νου ενσταντανέ μιας κυρίας που απεικονίζε­ται να χοροπηδά πάνω από έναν σωρό από μάσκες.

Ενα πρόσωπο που λόγω μιας σχετικά σύντομης χρονικά παρουσίας του σε ένα δημόσιο γεγονός, με σχετικό δηλαδή ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη, ξαφνικά απέκτησε «virality» για λόγους που ξεφεύγουν από τον αρχικό λόγο για τον οποίο κρίθηκε ότι η απεικόνισή του μπορεί να γίνει για λόγους δημόσιου συμφέροντο­ς. Και ξεχύθηκε μια ακατάσχετη ροή από memes όπου απεικονίζε­ται σε σκηνικά μαζί με καγκουρό έως και πάνω στη σκηνή του GNTM.

Ολοι σχεδόν όταν το πρωτοείδαμ­ε μας φάνηκε χαριτωμένο και αστείο. Επειδή προφανώς είναι δόκιμο ως πρακτική. Γιατί είναι μια «θείτσα» με απλοϊκές ιδέες και το «αξίζει». Γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δόκιμο να λοιδορούμε αυτόν που είναι «διαφορετικ­ός» όταν αυτός θεωρείται «λάθος» από τον κύκλο μας. Αλλά και γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο δεν τολμάμε να σκεφτούμε ότι μπορούμε να τα βάλουμε με τον ισχυρό και ξεσπάμε στον ανίσχυρο. Σε μια δημόσια σφαίρα που μέρα με τη μέρα μετατρέπετ­αι σε αρένα. Ή σε ένα τσίρκο με curiositie­s. Ο καθένας με τις αναφορές του ας διαλέξει. Προσωπικά θα προτιμήσω να απέχω.

 ??  ?? Ο Νικόλας Λιόλιος είναι δημοσιογρά­φος
Ο Νικόλας Λιόλιος είναι δημοσιογρά­φος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece