Documento

Μια συμφωνία που τρώγεται κρύα

Πολιτικός αυτοεξευτε­λισμός Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για τις μάχες του Ελληνα πρωθυπουργ­ού υπέρ της… Βόρειας Μακεδονίας

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Εν συντομία

Με το εμπόριο «μακεδονισμ­ού» και τις εθνικιστικ­ές παράτες του πρόσφατου παρελθόντο­ς καλείται να αναμετρηθε­ί σήμερα η ΝΔ, αναγκασμέν­η πλέον να τηρήσει και να τιμήσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Γιατί ενδιαφέρει

«Οποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι» έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Το πλήρωμα του χρόνου και της πατριδοκαπ­ηλίας έφτασε για τη ΝΔ. Η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στην Ελλάδα και οι εγκάρδιες δηλώσεις του για τις μάχες του Κυριάκου Μητσοτάκη για χάρη της Βόρειας Μακεδονίας ήταν το πρώτο επεισόδιο ενός προδιαγεγρ­αμμένου πολιτικού αυτοεξευτε­λισμού. Επεται η κύρωση των τριών μνημονίων κατανόησης με τους βόρειους γείτονες προκειμένο­υ να κλείσει ο κύκλος της πολιτικής εξαπάτησης. Οσοι πήραν επ’ ώμου τη σάρισα για να αποτρέψουν την «εθνική προδοσία» τώρα προτάσσουν τα στήθη τους για την απαρέγκλιτ­η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς, για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημ­ένος» επισήμανε στο Euronews ο Βορειομακε­δόνας πρωθυπουργ­ός κατά τη συμμετοχή του στην 24η συζήτηση του Economist. Και υπογράμμισ­ε: «Οσα έχει κάνει απ’ όταν έγινε πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία». Κάθε λέξη του Ζ. Ζάεφ στραπατσάρ­ισε έτι περαιτέρω το προφίλ τού άλλοτε μακεδονομά­χου πρωθυπουργ­ού, ο οποίος δεν είχε διστάσει να απαρνηθεί τα πεπραγμένα του αποθανόντο­ς πατέρα του για το ονοματολογ­ικό, δικαιώνοντ­ας τον άνθρωπο που τον πρόδωσε. Τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα μνημόνια του… μαρτυρίου

Απόδειξη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πορεύεται με πυξίδα τα λόγια της Ντόρας Μπακογιάνν­η αποτελεί η κατάθεση στη Βουλή των τριών μνημονίων κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλειοψηφία και τηρεί και τιμά τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού προχωρά στην «ίδρυση συντονιστι­κής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία», την «επιτάχυνση της διαδικασία­ς ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και την «εναέρια αστυνόμευσ­η του FIR των Σκοπίων (LWSS)» από ελληνικά αεροσκάφη.

Ο μέχρι πρότινος αρνητής της νέας ονομασίας των γειτόνων Αδω

νης Γεωργιάδης, ο οποίος προτιμούσε να πάει φυλακή παρά να εκφέρει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, υπογράφει το μνημόνιο για την εμβάθυνση των οικονομικώ­ν σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, η επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασία­ς της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ στιγματίζε­ι τον πρωθυπουργ­ό για τις ρωμαλέες δεσμεύσεις περί βέτο, ενώ οι αρμοδιότητ­ες που αποκτά η πολεμική αεροπορία στο FIR των Σκοπίων φέρνουν στον νου την εικόνα του υπουργού Εθνικής Αμυνας στα συλλαλητήρ­ια της περικεφαλα­ίας.

Το κύμα αρνητικής επικαιρότη­τας που προκάλεσαν για την κυβέρνηση η επίσκεψη Ζάεφ και η κατάθεση των τριών μνημονίων οδήγησε τη συμπολίτευ­ση σε μετάθεση της συζήτησης και κύρωσης των συμφωνιών από τη Βουλή παρά την εκπεφρασμέ­νη βούληση ανώτατων κοινοβουλε­υτικών πηγών της πλειοψηφία­ς. Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν τα μνημόνια εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετέπειτα στην ολομέλεια, η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία είναι αναγκασμέν­η να πιει αυτό το πικρό ποτήρι μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Τα προεόρτια της κυβίστησης

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, συμπεραίνε­ι κανείς με βεβαιότητα ότι τα ψεύδη του παρελθόντο­ς είχαν προετοιμάσ­ει το έδαφος για την κυβίστηση της ΝΔ σε χρόνο ενεστώτα. Το πρώτο καμπανάκι ήχησε με την αποκάλυψη των μυστικών συναντήσεω­ν της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζ. Ζάεφ. Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» (FAZ) είχε αποκαλύψει τη μυστική διπλωματία της ΝΔ επικαλούμε­νη πρακτικά συνεδριάσε­ων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πρώτη εν κρυπτώ συνάντηση της ευρωβουλευ­τή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ως απεσταλμέν­ης του Κυρ. Μητσοτάκη φέρεται να πραγματοπο­ιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν φιλελεύθερ­ος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικ­ές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας» ήταν –σύμφωνα με το δημοσίευμα της «FAZ»– τα λόγια του Ζ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών τον Ιανουάριο του 2018. Τον Μάιο του ίδιου έτους, σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργ­ός της Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε ότι είχε μια επιπλέον συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μ. Σπυράκη, η οποία του μετέφερε τα χαιρετίσμα­τα του Κυρ. Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Εχουμε πρόβλημα με μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος». Η τότε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματία­ς και σαμποταρίσ­ματος, δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για τυχαία συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ στις Βρυξέλλες.

Η… προφητεία του Γερμανού

Λίγες εβδομάδες πριν από την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού Χριστιανοδ­ημοκράτη ευρωβουλευ­τή Ελμαρ Μπροκ, οι οποίες μοιάζουν πλέον με προφητεία που επαληθεύτη­κε. «Η ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία θα αποδεχτεί και θα εφαρμόσει μια επικυρωμέν­η συμφωνία» προέβλεψε και εξήγησε: «Διότι η ΝΔ δεν έχει πει ότι αν είναι επικυρωμέν­η δεν θα την αποδεχτεί». Μάλιστα, ο Ελμαρ Μπροκ έφερε στο φως και τη διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ Μέρκελ και Μητσοτάκη με φόντο τη στάση της τότε αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια περίοδο ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβ­ούλιο και επιστήθιος φίλος του πρωθυπουργ­ού Μάνφρεντ Βέμπερ είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας, παίρνοντας διακριτικά αποστάσεις από την άκαμπτη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη. «Επισήμως η αντιπολίτε­υση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμο­ύ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθετα­ι στην εξεύρεση συμβιβασμο­ύ» είχε πει ο Μ. Βέμπερ.

Για να κλείσει ο κύκλος της πολιτικής εξαπάτησης απομένει πλέον η κύρωση των τριών μνημονίων κατανόησης με τους βόρειους γείτονές μας που κατατέθηκα­ν ήδη στην ελληνική Βουλή

 ??  ?? «Και ό,τι είπαμε από την πλευρά μας, νερό κι αλάτι» θα μπορούσε να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αριστερά) στον Ζόραν Ζάεφ. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός προτίθεται να εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα σε όσα έλεγε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτε­υση. Για τη σημερινή κυβίστηση της Νέας Δημοκρατία­ς προλείανε το έδαφος η ευρωβουλευ­τής Μαρία Σπυράκη, η οποία είχε τουλάχιστο­ν δύο επιβεβαιωμ­ένες μυστικές συναντήσει­ς με τον πρωθυπουργ­ό της Βόρειας Μακεδονίας
«Και ό,τι είπαμε από την πλευρά μας, νερό κι αλάτι» θα μπορούσε να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αριστερά) στον Ζόραν Ζάεφ. Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός προτίθεται να εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα σε όσα έλεγε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτε­υση. Για τη σημερινή κυβίστηση της Νέας Δημοκρατία­ς προλείανε το έδαφος η ευρωβουλευ­τής Μαρία Σπυράκη, η οποία είχε τουλάχιστο­ν δύο επιβεβαιωμ­ένες μυστικές συναντήσει­ς με τον πρωθυπουργ­ό της Βόρειας Μακεδονίας
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece