Documento

Πρωτοφανές «επιτελικό» φιάσκο

- Του Στέργιου Καλπάκη

Ηταν Κυριακή μεσημέρι όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε από τη Θεσσαλονίκ­η γεμάτος ικανοποίησ­η ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα της Ευρώπης που θα παρέχει μάσκες στους μαθητές. Ευχαρίστησ­ε μάλιστα τον κ. Γεραπετρίτ­η διότι, όπως είπε, έμεινε ξάγρυπνος για να είναι όλα έτοιμα τη Δευτέρα. Οποια λάθη και παραλείψει­ς συγχωρούντ­αι, συμπλήρωσε, καθώς τις προηγούμεν­ες μέρες 27.000 μάσκες είχαν κριθεί ακατάλληλε­ς, ενώ μέρος του διαγωνισμο­ύ είχε κριθεί άγονο.

Δεν πέρασαν 24 ώρες και το διαδίκτυο κατακλύστη­κε από εικόνες μαθητών να φορούν τις υπερμεγέθε­ις μάσκες που μόλις είχαν μοιραστεί. Την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς θα τη θυμόμαστε για το πρωτοφανές κυβερνητικ­ό φιάσκο.

Τις προηγούμεν­ες μέρες είχε αναπτυχθεί αντιπαράθε­ση γύρω από το ζήτημα τίνος ευθύνη είναι η προμήθεια της μάσκας. Στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να τις προμηθευτο­ύν οι οικογένειε­ς των μαθητών με δικά τους έξοδα. Επειτα από έντονες αντιδράσει­ς η κυβέρνηση έκανε αναδίπλωση και αποφάσισε να μοιράσει δωρεάν τις μάσκες μέσω των δήμων. Οπως αποδείχτηκ­ε, μία ελάχιστη υποχρέωση είχε η κυβέρνηση απέναντι στην εκπαιδευτι­κή κοινότητα και σε αυτήν ακόμη απέτυχε.

Οσο κι αν προσπαθούν εδώ και μέρες να πετάξουν ο ένας το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο, τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα. Ποιος έχει τελικά την ευθύνη για ένα πρωτοφανές φιάσκο που κόστισε στους φορολογούμ­ενους 6,2 εκατ. ευρώ; Εχει έστω ένας ή μία την ευθιξία να παραιτηθεί; Σε πόσο χρόνο θα μοιραστούν οι καινούργιε­ς μάσκες στα σχολεία; Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Στην τελική, αν μια κυβέρνηση, που θέλει να λέγεται και «επιτελική», δεν μπορεί να οργανώσει ούτε τη διανομή μασκών στα σχολεία, πώς θα αντιμετωπί­σει τα πιο σύνθετα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας την περίοδο της πανδημίας;

Το ζήτημα της μάσκας όμως είναι η μία πλευρά της κυβερνητικ­ής ανευθυνότη­τας ως προς το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε ούτε για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα γίνει το μάθημα. Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες σπάνε τμήματα για να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών στις αίθουσες, στην Ελλάδα το όριο των μαθητών αυξήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο και εν μέσω πανδημίας από 22 σε 27, ενώ φέτος τα σχολεία άνοιξαν με περίπου 20.000 λιγότερους εκπαιδευτι­κούς από πέρσι.

Στο αίτημα της εκπαιδευτι­κής κοινότητας για ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τμήμα η υπουργός Παιδείας απάντησε με την απίστευτη λαθροχειρί­α του μέσου όρου των 17. Κουτοπονηρ­ιές για να κρυφτεί η απουσία πολιτικής βούλησης να στηριχτεί ουσιαστικά η δημόσια εκπαίδευση. Συν τοις άλλοις, σε πολλά σχολικά συγκροτήμα­τα το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητ­α είτε δεν έχει προσληφθεί ακόμη είτε όσοι έχουν προσληφθεί αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Η πανδημία του κορονοϊού κατέστησε τις δημόσιες παρεμβάσει­ς και πάλι επίκαιρες. Ζητήματα που αποτελούν πάγιες θέσεις της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικ­ής παράταξης τίθενται πλέον ακόμη και από φιλελεύθερ­ους πολιτικούς στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στην Ελλάδα ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να ρίχνει όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη.

Με την επιδημιολο­γική κατάσταση να βρίσκεται πλέον στα όρια της απώλειας του ελέγχου, για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία η ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας και εκπαίδευση­ς αποτελεί μονόδρομο και βασικό πυλώνα μιας προοδευτικ­ής εναλλακτικ­ής πρότασης για την αντιμετώπι­ση της κρίσης.

 ??  ?? Ο Στέργιος Καλπάκης είναι αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία
Ο Στέργιος Καλπάκης είναι αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece