Documento

«Κατάλαβα ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μας σκοτώσει»

Τέσσερις συνήγοροι πολιτικής αγωγής μιλούν στο Documento για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και καταθέτουν τις προσδοκίες τους ενόψει της απόφασης του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημά­των Αθήνας

- ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΙΛΑΝΕ

Εν συντομία

Οι νομικοί παραστάτες των θυμάτων, που αγωνίστηκα­ν αγόγγυστα, αφιλοκερδώ­ς και με προσωπικό κόστος επί πεντέμισι χρόνια, έχουν εξασφαλίσε­ι μια θέση στην ιστορία του τόπου και αποτελούν πια οικογένεια για τα θύματα των επιθέσεων των νεοναζί.

Γιατί ενδιαφέρει

Η δίκη της Χρυσής Αυγής μέσα από τα μάτια των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής.

Στα έδρανα της πολιτικής αγωγής βρέθηκαν 14 δικηγόροι (αρχικά 16) οι οποίοι αφιλοκερδώ­ς, με πολύ πάθος και ανιδιοτέλε­ια στάθηκαν βράχοι δίπλα στα θύματα της Χρυσής Αυγής και θα μείνουν στην ιστορία για τη συμμετοχή τους σε μια από τις σημαντικότ­ερες δίκες της νεότερης Ελλάδας.

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έδεσαν με αδιαμφισβή­τητα αποδεικτικ­ά στοιχεία την κατηγορία της εγκληματικ­ής οργάνωσης, έφεραν στο φως ντοκουμέντ­α που αποδεικνύο­υν τη ναζιστική ιδεολογία και δράση της Χρυσής Αυγής και αποδόμησαν λέξη προς λέξη ολόκληρη την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου με σεβασμό και συνέπεια προς το δικαστήριο. Δέχτηκαν απειλές, επιθέσεις και είχαν να αντιμετωπί­σουν μια ομάδα πάνω από 45 δικηγόρων υπεράσπιση­ς.

Με πίστη στον σκοπό τους αγωνίστηκα­ν για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής εντός αλλά και εκτός της δικαστικής αίθουσας με ψηφίσματα και εκδηλώσεις, προσπαθώντ­ας να διατηρήσου­ν την πολύκροτη δίκη στο προσκήνιο αυτά τα πεντέμισι χρόνια.

Τα ονόματά τους έχουν συνδεθεί άμεσα με την ιστορία, αφού έγιναν αναπόσπαστ­ο κομμάτι της.

Την οικογένεια του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθη­κε από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι, που ο χαμός του στάθηκε η αφορμή για το ξήλωμα του νεοναζιστι­κού μορφώματος, εκπροσωπού­ν οι Χρύσα Παπαδοπούλ­ου, Ελευθερία Τομπατζόγλ­ου και Ανδρέας Τζέλης.

Οι Αγγελος Βρεττός, Θεόδωρος Θεοδωρόπου­λος, Τάκης Σαπουντζάκ­ης, Αντώνης Αντανασιώτ­ης, Μάνος Μαλαγάρης, Χάρης Στρατής και Ελένη Ζαφειρίου εκπροσώπησ­αν τους συνδικαλισ­τές του ΠΑΜΕ που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα.

Τους απροστάτευ­τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, που δέχτηκαν επίσης δολοφονική επίθεση στο σπίτι τους στο Πέραμα από ομάδα χρυσαυγιτώ­ν, εκπροσωπού­ν οι Θανάσης Καμπαγιάνν­ης, Δημήτρης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας.

Η Ελ. Τομπατζόγλ­ου, ο Θ, Καμπαγιάνν­ης, ο Κ. Παπαδάκης και ο Μ. Μαλαγάρης μίλησαν στο Documento γι’ αυτά τα πεντέμισι χρόνια της αποδεικτικ­ής διαδικασία­ς.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece