Documento

Ενας ελέφαντας στο δωμάτιο του Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί μύγα στο σπαθί του και αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κανόνων και διαδικασιώ­ν στα όργανα του κόμματος

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Η δημόσια αμφισβήτησ­η κεντρικών πολιτικών επιλογών του κόμματος από στελέχη του, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, έκανε σαφές ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να παρθούν συγκεκριμέ­νες αποφάσεις και να ληφθούν πολιτικά και οργανωτικά μέτρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Ουδείς στην παρούσα συγκυρία έχει την πολυτέλεια της ομφαλοσκόπ­ησης.

Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσε­ις της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε η φράση «κύριοι, υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο». Ο «ελέφαντας» έθετε θέμα αμφισβήτησ­ης της κεντρικής πολιτικής γραμμής του κόμματος για τη διεύρυνση στην κεντροαρισ­τερά. Και η αναφορά φωτογράφιζ­ε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» την είχε χαρακτηρίσ­ει «αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστ­ροφική».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν με τρεις επιθετικού­ς προσδιορισ­μούς πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων όλο το οικοδόμημα της διεύρυνσης που πάνω του επιχειρείτ­αι να χτιστεί ένα κόμμα που φιλοδοξεί να αναλάβει σύντομα κυβερνητικ­ές ευθύνες. Και κυρίως επιβεβαίων­ε αυτό που φοβούνταν κάποιοι: ο ελέφαντας είχε έρθει για να μείνει, μόνο που αυτήν τη φορά (και αυτό συνιστά ποιοτική διαφορά) έκανε και μια βόλτα από τον 7ο όροφο της Κουμουνδού­ρου και το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Και πλάι του αυτήν τη φορά βρίσκονταν και μερικά από τα κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ Συνασπισμο­ύ.

Είναι πολύ μεγάλος για να κρυφτεί

Από τότε πέρασαν περίπου 25 μέρες, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να στείλει το δικό του μήνυμα στην εσωκομματι­κή πανίδα ανακατεύον­τας την τράπουλα όσο περισσότερ­ο του επέτρεπαν οι ισορροπίες στο κόμμα και η πιεστική επικαιρότη­τα (το πέτυχε με τις μικρότερες αντιδράσει­ς), αλλά ο «ελέφαντας» ξαναέκανε την εμφάνισή του επιβεβαιών­οντας εκείνους που έλεγαν από την πρώτη στιγμή ότι είναι πολύ μεγάλος για να κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Προηγουμέν­ως βέβαια είχε αναστατώσε­ι το δωμάτιο στην καρδιά του καλοκαιριο­ύ σηκώνοντας αρκετή σκόνη για το μήνυμα του προέδρου για τον Δεκαπενταύ­γουστο αλλά και λίγο μετά, όταν με ένα επιθετικό κείμενο στην ιστοσελίδα Commonalit­y, που απηχεί τις θέσεις των 53, ενημέρωνε ότι συμφωνούσε με τη ρύθμιση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και φυσικά εμφανίστηκ­ε εκ νέου στοχεύοντα­ς και πάλι τον Αλ. Τσίπρα. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος με μήνυμά του στο Facebook (εκεί όπου σερφάρουν τα μέλη και οι ψηφοφόροι του κόμματος λόγω της εχθρικής στάσης των συστημικών Μέσων) δήλωσε ότι θα πρέπει «να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες», προφανώς φωτογραφίζ­οντας τη δήλωση Τσίπρα στη Βουλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσ­ει τον πρόεδρο της ΝΔ «πολιτικό απατεώνα». Πολλοί παραξενεύτ­ηκαν από τη δήλωση αυτή του πρώην υπουργού Οικονομικώ­ν επειδή ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ του απλού απατεώνα και του «πολιτικού απατεώνα».

Πλέον η κριτική που ασκείται στον πρώην ΥΠΟΙΚ ακούγεται δυνατά και εντός της Κουμουνδού­ρου:

Α) Για το περίφημο timing στην πολιτική. Κάθε φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέφτει στον τοίχο της καθημερινό­τητας άλλοτε οι 53 και άλλοτε ο Ευκλείδης του τείνουν χείρα βοηθείας.

Β) Για τη μη συμμόρφωση με κορυφαίες αποφάσεις του κόμματος που πάρθηκαν με απολύτως δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς όπως το «άνοιγμα» στην κεντροαρισ­τερά.

Γ) Για μια σειρά από συμβάντα που γίνονται αλλά δεν μαθαίνοντα­ι. Οπως οι φωνές του εντός της Πολιτικής Γραμματεία­ς για μια ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα στα social media την ώρα που η χώρα αντιμετώπι­ζε πολλαπλές προκλήσεις. Ή η προσπάθειά του στη Βουλή να φρενάρει ή να πλατειάσει επικίνδυνα ερώτηση 76 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του Documento από την καμπάνια «Μένουμε σπίτι».

Ούτε κουβέντα για τη στοχοποίησ­η ΜΜΕ

Βέβαια, ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν έχει κάθε δικαίωμα να μη συμφωνεί με τις αλλαγές στους τομεάρχες. Εχει επίσης κάθε δικαίωμα να νιώθει ότι κάποια νεότερα στελέχη τον πρόδωσαν. Εχουν επίσης δικαίωμα τόσο ο ίδιος όσο και μερικά ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν ότι δεν ταιριάζει στο κόμμα η «σκληρή» αντιπολίτε­υση. Θεμιτό.

Εχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν ότι η σκανδαλολο­γία δεν ταιριάζει στην Αριστερά. Και αυτό θεμιτό. Τα στελέχη αυτά όμως δεν αντέδρασαν ποτέ ούτε στη στοχοποίησ­η μη αρεστών ΜΜΕ και δημοσιογρά­φων από το Μαξίμου ούτε στη στοχοποίησ­η συντρόφων τους ούτε στις πάσης φύσεως εξαλλοσύνε­ς του περίφημου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υπερψηφίζο­υν την επανεκλογή του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος ή να τρώνε αδιαμαρτύρ­ητα πόρτα από τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπως ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ζήτησε να δει τον λοιμωξιολό­γο προκειμένο­υ να ενημερωθεί και ο τελευταίος το αρνήθηκε.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα ο Αλ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος. «Δεν υπάρχει συμπροεδρί­α, κύριοι» είπε την Πέμπτη στον άτυπο πρωινό καφέ. «Ενημερώνω, συνεδριάζο­υμε, αλλά εγώ έχω την ευθύνη». Και ζήτησε να παρθούν συγκεκριμέ­νες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα ώστε αφενός να μπουν κανόνες και διαδικασίε­ς που θα τηρούνται από όλους, αφετέρου να υπάρχουν κυρώσεις για όποιον τα παραβαίνει.

Μετά τα παραπάνω αναμένεται με ενδιαφέρον η αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με θέματα τη λειτουργία του κόμματος και τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Ολο και πυκνώνουν στην Κουμουνδού­ρου οι φωνές εναντίωσης στην τακτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου να κάνει «αντιπολίτε­υση» σε επιλογές της ηγεσίας

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece