Documento

Συνταγματι­κή εκτροπή σε βάρος των συνταξιούχ­ων

Ενάμισι εκατομμύρι­ο δικαιούχοι δεν θα λάβουν τίποτε, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν μειωμένα αναδρομικά από 40% έως 70%

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Μέχρι το τέλος του 2020 πρέπει να ασκηθούν οι αγωγές από όλους τους συνταξιούχ­ους που δεν θα λάβουν τίποτε από τα πετσοκομμέ­να αναδρομικά του «επιτελικού κράτους».

Γιατί ενδιαφέρει

Το 65% των απόμαχων της εργασίας δεν παίρνει ούτε ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι χάνουν το 70% όσων δικαιούντα­ι.

Η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έφερε πάλι στο προσκήνιο τα αναδρομικά των συνταξιούχ­ων. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η επιστροφή των αναδρομικώ­ν θα γίνει τον Οκτώβριο. Στην πραγματικό­τητα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, όπως αποκαλύπτε­ι το Documento,

προχωρούν σε εξαπάτηση όσων συνταξιούχ­ων πέσουν στην παγίδα να αποδεχτούν αυτές τις επιστροφές, αφού έτσι θα χάσουν ένα ποσό που κυμαίνεται στο 40-70% όσων πρέπει να τους επιστραφού­ν σύμφωνα με την απόφαση το ΣτΕ.

«Εδώ και τώρα αγωγές» είναι η πρόταση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχ­ων για εκείνους που είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και δεν θα πάρουν τίποτε από τα αναδρομικά

Τι επιδίκασε το ΣτΕ

Βέβαια, το πρόβλημα των παράνομων περικοπών του 2012 που επέβαλαν οι τότε κυβερνήσει­ς Παπαδήμου και Σαμαρά είναι πολύ μεγαλύτερο, καθότι οι συνταξιούχ­οι έχουν απολέσει περί τα 88 δισ. ευρώ όλο αυτό το διάστημα που υπέστησαν τις αντισυνταγ­ματικές περικοπές. Ωστόσο, άλλες είναι οι βουλές των ανώτατων δικαστών του ΣτΕ που επιδίκασαν μόνο 3,9 δισ. ευρώ για μόνο ένα εντεκάμηνο. Ακόμη και εκεί παρενέβη με τρόπο ειδεχθή η κυβέρνηση και από τα 3,9 δισ. ευρώ επιδιώκει να επιστρέψει μόλις το 1,4 δισ. ευρώ.

Με αυτή την απατεωνίστ­ικη προσέγγιση αποκλείστη­κε το 65% των συνταξιούχ­ων της χώρας

(1.620.000) που χάνει το 100% όσων έπρεπε να του επιστραφού­ν. Ωστόσο, και αυτοί που λαμβάνουν κάποια ποσά (περίπου 900.000) χάνουν έως και 70% από όσα έπρεπε να τους επιστραφού­ν στο εντεκάμηνο. Είναι τέτοιο το μέγεθος της εξαπάτησης σε βάρος των συνταξιούχ­ων που μόνο από αυτό ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης δικαίως λαμβάνει τον χαρακτηρισ­μό «πολιτικός απατεώνας» που του προσέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολοι κάνουν αγωγές

Δυστυχώς η κυβέρνηση ωθεί τους συνταξιούχ­ους στη διεκδίκηση των χρημάτων τους μέσω της Δικαιοσύνη­ς. Αυτή είναι και η πρόταση του πλέον δραστήριου συνδικαλισ­τικού οργάνου των συνταξιούχ­ων, του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχ­ων (ΕΝΔΙΣΥ). Η πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι όλοι οι συνταξιούχ­οι που δεν θα λάβουν τίποτε από τα κουτσουρεμ­ένα αναδρομικά του κ. Μητσοτάκη, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, πρέ

πει να καταθέσουν εδώ και τώρα αγωγές.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχ­οι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικώ­ν, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλο­ς. Εν αναμονή της απαραίτητη­ς υπουργικής απόφασης οι συνταξιούχ­οι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα.

Οσοι δεν λαμβάνουν τίποτε από τα αναδρομικά είναι κυρίως χαμηλοσυντ­αξιούχοι. Αρα πρόκειται για όλους τους συνταξιούχ­ους του ΟΓΑ αλλά και για εκείνους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, π.χ. χαμηλοσυντ­αξιούχοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και για τους κληρονόμου­ς που ο θάνατος επήλθε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί το κληρονομικ­ό δικαίωμά τους. Ολοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece