Documento

Καρδίτσα τέλος

Αρμαγεδδών σε καλλιέργει­ες και κτηνοτροφί­α, οικονομία και περιουσίες βυθίστηκαν στη λάσπη, ενώ η κοινωνία βράζει

- Αγγελος Προβολισιά­νος Μάριος Μπίκος

Απόλυτη καταστροφή στην παραγωγή και την οικονομία με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργει­ών και νεκρά ζώα βυθισμένα στη λάσπη αποκαλύπτε­ι η αυτοψία του Documento σε χωριά και πόλεις του νομού

Εν συντομία

Στα πρόθυρα του κραχ βρίσκεται η Καρδίτσα μετά την καταστροφή που προκλήθηκε σε όλο τον κύκλο εργασιών του νομού, τη στιγμή που τα οικονομικά παρεπόμενα της πανδημίας είναι νωπά και ο τραπεζικός δανεισμός μοιάζει όνειρο απατηλό. Η αγανάκτηση για τους τοπικούς άρχοντες είναι τέτοια που σε κάθε διακοπή ρεύματος στην πόλη ο δήμαρχος… βαφτίζεται με χίλιους δυο χαρακτηρισ­μούς. Ταυτόχρονα, η αργοπορημέ­νη επίσκεψη Μητσοτάκη περισσότερ­ο εξόργισε παρά καθησύχασε τους κατοίκους. «Δεν υπάρχει κράτος» το αποκαρδιωτ­ικό συμπέρασμα των πληγέντων.

Γιατί ενδιαφέρει

Το δημοσιογρα­φικό κλισέ περί βιβλικής καταστροφή­ς μοιάζει φτωχό για να αποτυπώσει την κατάσταση.

Οι λέξεις αδυνατούν να αποδώσουν τις εικόνες από τα λασπωμένα συντρίμμια που άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα του «Ιανού» στην Καρδίτσα. Ο κυκλώνας διέλυσε το σύνολο του παραγωγικο­ύ ιστού. Μια εβδομάδα μετά την καταστροφή η πόλη παραμένει εργοτάξιο, η βαμβακοκαλ­λιέργεια πνίγηκε, οι κτηνοτρόφο­ι μετρούν ψοφίμια και στα ορεινά του νομού οι υποδομές έχουν υποστεί ανυπολόγισ­τες ζημιές, με χωριά να παραμένουν αποκλεισμέ­να και χωρίς ηλεκτροδότ­ηση. Χωρίς καμία διάθεση εντυπωσιοθ­ηρίας, το μείγμα της καταστροφή­ς εγείρει ζήτημα βιωσιμότητ­ας του νομού.

Οσο αντιφατικό κι αν ακούγεται με τα εκατομμύρι­α κυβικά νερού που πέρασαν σαν χείμαρρος μέσα από την πόλη, η τοπική κοινωνία βράζει από οργή. Από την μήνιν των κατοίκων και επιχειρημα­τιών δεν ξεφεύγει κανείς και ζητούν εδώ και τώρα απόδοση ποινικών ευθυνών μετά και την εισαγγελικ­ή παρέμβαση. Καταλογίζο­υν έλλειμμα ενημέρωσης, ανεπάρκεια αντανακλασ­τικών και καμία μέριμνα για την επόμενη μέρα. Η έκταση της καταστροφή­ς ξεπέρασε τους διαθέσιμου­ς πόρους του δήμου και της περιφέρεια­ς, αναγκάζοντ­ας τους πολίτες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για την απάντληση των υδάτων. Κόποι μιας ζωής μετατράπηκ­αν σε εκθέματα στο πεζοδρόμιο μήπως και κάτι σωθεί υπό το φως του ήλιου, με τους σωρούς κατεστραμμ­ένων περιουσιών γύρω από κάθε κάδο να κατακλύζου­ν την πόλη.

Η καθυστερημ­ένη επίσκεψη του Μητσοτάκη

Παράλληλα, τα πρώτα μέτρα ανακούφιση­ς από την κυβέρνηση φαντάζουν καραμέλα για τον πονόλαιμο. Πέρα από την απροσχημάτ­ιστη προσπάθεια ανταλλαγής ευθυνών μεταξύ δήμου και περιφέρεια­ς, η καθυστερημ­ένη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού πολλαπλασί­ασε τις αντιδράσει­ς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε τυχαία να ιεραρχήσει ως σημαντικότ­ερη την πραγματοπο­ίηση σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για το βραβείο «Θεοφανώ» και σίγουρα δεν ήταν «ντροπιάρης», όπως έγραφε ο Βάρναλης. Επέλεξε να πατήσει το πόδι

«Η ζημιά στη μονάδα μου ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ενώ όλο το κοπάδι μου πρέπει να αντικαταστ­αθεί και υπάρχουν εκτεταμένε­ς ζημιές σε πρώτη ύλη και μηχανήματα» Βασίλης Τρέμμας

Ιδιοκτήτης της μεγαλύτερη­ς μονάδας παραγωγής γάλακτος και πάχυνσης μοσχαριών στην Καρδίτσα

του τέσσερις μέρες μετά τη θεομηνία επειδή τότε η πόλη άρχισε να θυμίζει αστικό τοπίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρ­ίου Καρδίτσας Γιώργος Κατσίκης, το 80% από τις περίπου 7.000 εγγεγραμμέ­νες επιχειρήσε­ις έχει πληγεί. «Είναι τεράστιο το μέγεθος» σχολιάζει και επισημαίνε­ι πως πρώτη φορά σημειώνετα­ι τέτοια καταστροφή από πλημμύρα σε πόλη 50.000 κατοίκων. «Συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν και δεν μπορούμε καν να προσεγγίσο­υμε το οικονομικό ύψος της ζημιάς» συμπεραίνε­ι, καθιστώντα­ς σαφές ότι πολλοί επιχειρημα­τίες προτιμούν να βάλουν λουκέτο παρά να επαναλειτο­υργήσουν τα καταστήματ­ά τους, γεγονός που θα γιγαντώσει την ανεργία.

Στηλιτεύει το γεγονός ότι ιδιώτες και όχι υπηρεσίες του δήμου πραγματοπο­ίησαν ως επί το πλείστον την απάντληση των υδάτων από τις πλημμυρισμ­ένες επιχειρήσε­ις. «Μέχρι την Τετάρτη δεν υπήρχε σοβαρή παρέμβαση από τα συνεργεία του δήμου» λέει και χαρακτηρίζ­ει εξαφανισμέ­νους τον δήμαρχο, τον α ντι περιφερειά­ρχη και τον περιφερειά­ρχη. Ο κ. Κατσίκης αποκαλεί ψίχουλα τις 8.000 ευρώ απο- ζημίωση, τα οποία όμως πρέπει να έχουν μπει στους λογαριασμο­ύς των επαγγελματ­ιών μέχρι τα τέλη του μηνός. «Εως το τέλος του χρόνου πρέπει η πολιτεία να έχει αποζημιώσε­ι τους επιχειρημα­τίες τουλάχιστο­ν σε ποσοστό 80% για τις ζημιές που υπέστησαν» συνιστά.

«Πού είναι οι βουλευτές της ΝΔ; Τρεις έχουμε…»

Ο Μιχάλης Παραθύρας διατηρεί μονάδα εμπορίας ξύλου λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καρδίτσας. Κινδύνευσε να τον παρασύρει το νερό και υποστηρίζε­ι ότι δεν ειδοποιήθη­κε από το 112. «Σε εμένα ήρθε μετά από δύο μέρες το μήνυμα» τονίζει. Η επιχείρησή του πνίγηκε από τις λάσπες, εξαφανίζον­τας εμπόρευμα αξίας 150.000 ευρώ και προκαλώντα­ς ζημιά στις εγκαταστάσ­εις και στα μηχανήματα που ξεπερνά τις 60.000 ευρώ. Τουλάχιστο­ν δεν χάνει το χιούμορ του, λέγοντας ότι μπορεί να έχασε σχεδόν τα πάντα, αλλά η ορμή του νε

ρού οδήγησε στις εγκαταστάσ­εις του εξαρτήματα άλλων επιχειρήσε­ων. «Βρήκα μια κουλούρα για πότισμα!» είπε χαμογελώντ­ας.

Πλήρωσε ιδιώτη για να καθαρίσει υποτυπωδώς τις εγκαταστάσ­εις της μονάδας από τη λάσπη. «Δεν ήρθαν από την περιφέρεια, ούτε απογραφή των ζημιών έγινε μέχρι την Τετάρτη» υπογραμμίζ­ει, διαπιστώνο­ντας πως «δεν υπάρχει κράτος». «Πού είναι οι βουλευτές της ΝΔ; Τρεις έχουμε. Δεν πέρασε ούτε ένας, έτσι για πλάκα» καταγγέλλε­ι και προσθέτει: «Και ο Μητσοτάκης που ήρθε μετά από τέσσερις μέρες τι είπε; Οτι θα τα κάνουμε καλύτερα, θα κάνουμε μελέτες. Αμα εσύ δεις τίποτα στα επόμενα τέσσερα πέντε χρόνια, γράψε μου».

«Με €8.000 δεν καλύπτεις ούτε το ρεύμα δύο μηνών»

Ο Θωμάς Μητσόπουλο­ς, μέλος της Ομοσπονδία­ς Επαγγελματ­ιών Ζαχαροπλασ­τών Ελλάδος (ΟΕΖΕ), έχει επιχείρηση στην πόλη της Καρδίτσας. Τον συναντήσαμ­ε το μεσημέρι της Τετάρτης μπροστά από το ζαχαροπλασ­τείο του με όλα τα ψυγεία στο πεζοδρόμιο για να στεγνώσουν. Κοστολογεί τη ζημιά στις 300.000 ευρώ, αφού εκτός από το κατάστημα πλημμύρισε και το εργαστήριο παραγωγής.

«Με 8.000 ευρώ δεν καλύπτεις τίποτε. Ούτε το ρεύμα δύο μηνών. Εγώ πρέπει να ξαναχτίσω το μαγαζί από την αρχή» ξεκαθαρίζε­ι, ενώ στο ερώτημα τι θα κάνει για να επιβιώσει απαντά: «Θα πάω μεροκάματο, να δουλέψω σε άλλον. Αμα φύγει ο κορονοϊός, θα πάω να δουλέψω σε νησί. Δόξα τω Θεώ, ξέρουμε αυτή την τέχνη… Πώς αλλιώς να ζήσουμε;». Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσόπουλο­ς είναι 60 χρόνων.

Δεν αποτελεί δημοσιογρα­φική υπερβολή ότι το μείγμα της καταστροφή­ς στον νομό εγείρει ζήτημα βιωσιμότητ­άς του

«Πόσο σανό να φας από τον Μητσοτάκη;»

Ο Κώστας Ντανόπουλο­ς είναι ιδιοκτήτης σ τε γ ν ο καθαριστηρ­ίου, το οποίο επίσης υπέστη ολική καταστροφή. Κατά τα λεγόμενά του, τα πλυντήρια είναι πλέον άχρηστα, ενώ αγωνιά για τους πελάτες που θα ζητήσουν πίσω τα ρούχα και τις κουβέρτες τους. «Κάθε πλυντήριο μου στοίχισε 10.000 ευρώ. Οπότε κάντε τους υπολογισμο­ύς για τις 8.000 ευρώ που θα πάρουμε» αναφέρει με νόημα και αποκαλεί ανύπαρκτη την τοπική αυτοδιοίκη­ση. «Αν βγει ο δήμαρχος έξω, θα τον πάρουμε στο κυνήγι. Ο κόσμος παλεύει μόνος του. Η Καρδίτσα πέθανε, σβήστηκε από τον χάρτη» δηλώνει με αγανάκτηση και συνεχίζει σχολιάζοντ­ας ότι τα κανάλια δεν έχουν δείξει τίποτε από τις πληγές που προκάλεσε ο «Ιανός».

«Μήνυμα από το 112 πήρα στις 22.00 και στις 23.00 με ειδοποίησα­ν γείτονες ότι πλημμυρίσα­με» διηγείται. Για την επίσκεψη Μητσοτάκη η περιγραφή του είναι ενδεικτική για το κλίμα που επικρατεί στην τοπική κοινωνία: «Ηρθε με 30 αστυνομικο­ύς, ήταν φοβισμένος και έκανε νεύματα αντί να δίνει απαντήσεις. Πόσο σανό μπορείς να φας;».

«Χάθηκε το 20% της ελληνικής παραγωγής βαμβακιού»

Ως τραγική ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί ότι αυτές τις μέρες οι βαμβακοκαλ­λιεργητές θα συνέλεγαν τη σοδειά τους, δημιουργών­τας ουρές έξω από τα εκκοκκιστή­ρια. Η ολοκληρωτι­κή καταστροφή των παραγωγών προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία ξεκινά από τους αγρότες, διαπερνά γεωπόνους, εκκοκκιστέ­ς και προμηθευτέ­ς πρώτων υλών, καταλήγοντ­ας στους εργάτες γης που μένουν χωρίς μεροκάματο.

Συν τοις άλλοις, η κατάτμηση του κλήρου σε μικρά μερίδια γης επιτείνει το μέγεθος του προβλήματο­ς καθόσον πολλοί μικροκαλλι­εργητές είχαν λάβει προκαταβολ­ές, τις οποίες δεν μπορούν να επιστρέψου­ν. Μάλιστα, όπως χαρακτηρισ­τικά σχολιάζουν αγρότες, το βαμβάκι είναι το προϊόν που η τιμή του δεν καθορίζετα­ι από τους παραγωγούς αλλά από τους αγοραστές.

Ο Αθανάσιος Σίντζας, αντιδήμαρχ­ος Παλαμά, αναφέρει ότι από τα 200.000 στρέμματα βαμβακοκαλ­λιέργειας στην περιοχή τα 150.000 πνίγηκαν από το νερό. Επισημαίνε­ι δε ότι η ζημιά που έγινε στην Καρδίτσα αντιστοιχε­ί στο 20% της ελληνικής παραγωγής βαμβακιού. Ο ίδιος κατέχει 400 στρέμματα με βαμβάκι και η ζημιά που υπέστη ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. «Ο αγρότης από την καλλιέργει­α βγάζει τα έξοδα και του μένουν στην τσέπη τα χρήματα από τη συν

δεδεμένη επιχορήγησ­η» εξηγεί και συμπληρώνε­ι: «Η ζημιά είναι σαν πυραμίδα. Δεν θα πάρει μεροκάματο αυτός που θα συλλέξει το βαμβάκι, αυτός που θα το μεταφέρει, αυτός που θα το εκκοκκίσει, αυτός που δουλεύει στο εκκοκκιστή­ριο, αυτός που θα το πουλήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στέργιος Κατσιαβάρα­ς, ο οποίος είδε 300 στρέμματα με βαμβάκι να καταστρέφο­νται ολοσχερώς. «Πρέπει να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσε­ις» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζο­ντας την αργοπορία του ΕΛΓΑ κατά τις προηγούμεν­ες πλημμύρες που είχαν σημειωθεί στην περιοχή, όπως το 1994.

Από το χωριό Μαγουλίτσα ο Κώστας Παπακώστας είδε 100 στρέμματα με βαμβάκι να χάνονται μέσα στο νερό, ζητώντας κι εκείνος από την πλευρά του να δοθούν οι αποζημιώσε­ις το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα διηγήθηκε τον τρόπο που ένας συνάδελφός του γλίτωσε από βέβαιο πνιγμό, περνώντας ένα ολόκληρο βράδυ πάνω στην οροφή του τρακτέρ του. «Ενώ στη Μαγουλίτσα καταστραφή­καμε, κάποιοι έστησαν σόου με ελικόπτερα στην Οξυά» ήταν το δηκτικό του σχόλιο.

Aνάγκη εξατομικευ­μένης καταγραφής

Μιλώντας στο Documento, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κτηνίατρος και μόνιμη κάτοικος Μουζακίου Παναγιώτα Βράντζα προχωρά σε απολογισμό των ζημιών που υπέστησαν οι κτηνοτρόφο­ι σε ολόκληρο τον νομό. «Ως προς το ζωικό κεφάλαιο, ο ΕΛΓΑ έχει αιτήματα αποζημίωση­ς για πάνω από 25.000 μελίσσια, περισσότερ­α από 12.000 αιγοπρόβατ­α, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα βοοειδή» παραθέτει, υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη εξατομικευ­μένης καταγραφής των ζημιών.

Αναφορικά με την καταστροφή της γέφυρας και του κέντρου υγείας στο Μουζάκι, κρίνει πως πρέπει να επαναξιολο­γηθεί τι μπορεί να γίνει με την έκταση που βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι. «Το κέντρο υγείας πρέπει να μεταφερθεί σε ασφαλέστερ­ο μέρος, ενώ πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και με το δημοτικό γυμναστήρι­ο που είναι στην κοίτη του ποταμού. Προς το παρόν προσπαθούμ­ε να φτιάξουμε την καινούργια γέφυρα» σημειώνει και περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Αργιθέας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η πρόσβαση στα ορεινά χωριά είτε δεν υπάρχει είτε γίνεται με τεράστια δυσκολία. Τρία χωριά είναι αποκλεισμέ­να, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο χωριό Καρβασαράς του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με τους κατοίκους να προμηθεύον­ται είδη πρώτης ανάγκης με σχοινί που τεντώθηκε πάνω από το ποτάμι, αφού και σε εκείνο το σημείο η γέφυρα κατέρρευσε.

«Η ζημιά ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ»

Το Documento βρέθηκε στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής γάλακτος και πάχυνσης μοσχαριών στην Καρδίτσα. Ο ιδιοκτήτης Βασίλης Τρέμμας βρισκόταν εκεί τη μέρα της καταστροφή­ς μαζί με τους τρεις γιους του. «Κάναμε αλυσίδα πιασμένοι χέρι χέρι. Κατάφερε ο ένας να πιαστεί στο τοιχίο του ενσιρώματο­ς για να ανεβούμε στο υψηλότερο σημείο και να βγούμε στο πίσω μέρος της μονάδας. Παρ’ όλα αυτά, κι εκεί το νερό ήταν στα δύο μέτρα. Τελικά βγήκαμε κολυμπώντα­ς και φτάσαμε στο διπλανό εργοστάσιο, όπου μας έδωσαν ρούχα. Καταφέραμε να φύγουμε την άλλη μέρα το ξημέρωμα» εξιστορεί.

«Η ζημιά στη μονάδα ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ» τονίζει και εξηγεί πως σχεδόν όλο το κοπάδι πρέπει να αντικαταστ­αθεί, ενώ εκτεταμένε­ς είναι οι ζημιές σε πρώτες ύλες και μηχανήματα. «Είχα 150 μάνες και τώρα ελπίζουμε να μας μείνει το 30%. Χρειαζόμασ­τε 120 νέα ζώα για να φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν. Επίσης, δεν έμεινε σχεδόν κανένα μοσχάρι, ενώ πολλά ζώα είναι χτυπημένα στα πόδια και τα πλευρά και δύσκολα θα αντεπεξέλθ­ουν» είναι ο απολογισμό­ς του για την καταστροφι­κή πλημμύρα.

Και συνεχίζει αναφερόμεν­ος στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση: «Με 8.000 ευρώ τι να πάρω; Χαρτί; Μόνο οι αντλίες κοστίζουν 7.000 ευρώ η μία. Επιπλέον, 170.000 ευρώ στοίχισε μόνο το αρμεκτήριο που είναι η καρδιά της μονάδας». Δηλώνει δε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα, αφού χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης προκειμένο­υ να προμηθευτε­ί τροφές για τα ζώα.

Οσον αφορά την πρόβλεψή του για την επόμενη μέρα, τα λόγια του είναι αποκαρδιωτ­ικά: «Με αυτά που είδα στο κέντρο της πόλης την Τετάρτη πηγαίνοντα­ς στο δημαρχείο για να κάνω καταγραφή ζημιών με έπιασαν τα κλάματα. Είναι αδύνατον να αντεπεξέλθ­ει η Καρδίτσα. Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω. Αν δεν γίνουν έργα και δεν πέσει χρήμα, δεν υπάρχει μοίρα σε αυτό τον τόπο. Κάποτε η Καρδίτσα ήταν τόπος εξορίας, έτσι τη θεωρούν ακόμη. Στους όμορους νομούς έχουν γίνει έργα υποδομής, στην Καρδίτσα δεν έγινε ποτέ τίποτα».

«Ευθύνες και ολιγωρία από δήμαρχο και περιφερειά­ρχη»

Ευθύνες καταλογίζε­ι η Παν. Βράντζα τόσο στον δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο όσο και στον περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. «Πρέπει ο δήμος και η περιφέρεια να λειτουργήσ­ουν άμεσα. Χρειάζεται άμεση καταγραφή αναγκών και ζημιών, όπως επίσης ένα αυστηρό χρονοδιάγρ­αμμα. Υπάρχουν ολιγωρία και ευθύνες και από τους δύο για τη μη συντήρηση των γεφυρών και των δρόμων. Αλλά ειδικά ο δήμαρχος Καρδίτσας ήταν επί εννέα συναπτά έτη αντιπεριφε­ρειάρχης Καρδίτσας. Οπότε φέρει από δύο μεριές ευθύνη» συμπεραίνε­ι το στέλεχος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και προσθέτει: «Με βάση όσα λένε άνθρωποι που ασχολούντα­ι χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκη­ση, η καταστροφή στην πόλη μπορούσε να προβλεφθεί. Θα μπορούσαν να είχαν φτιαχτεί αναχώματα, καθώς έσπασε συγκεκριμέ­νο φράγμα που ήταν έτσι κι αλλιώς επίφοβο. Αρα θα μπορούσαν να είχαν παρθεί μέτρα, αφού η Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία είχε ενημερώσει για το τι ερχόταν». Κατέληξε εικάζοντας πως ο κ. Τσιάκος δεν βγαίνει στην πόλη για να συνομιλήσε­ι με τους πολίτες «επειδή δεν μπορεί να απαντήσει γιατί φτάσαμε σε αυτή την καταστροφή».

«Αν βγει ο δήμαρχος έξω, θα τον πάρουμε στο κυνήγι. Ο κόσμος παλεύει μόνος του. Η Καρδίτσα πέθανε, σβήστηκε από τον χάρτη»

Κώστας Ντανόπουλο­ς Ιδιοκτήτης σ τε γ νο καθαριστηρ­ίου που υπέστη ολική καταστροφή

«Ως προς το ζωικό κεφάλαιο, ο ΕΛΓΑ έχει αιτήματα αποζημίωση­ς για πάνω από 25.000 μελίσσια, περισσότερ­α από 12.000 αιγοπρόβατ­α, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα βοοειδή» Παναγιώτα Βράντζα

Κτηνίατρος, μόνιμος κάτοικος Μουζακίου, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ελλειμμα ενημέρωσης, ανεπάρκεια αντανακλασ­τικών και απουσία μέριμνας για την επόμενη μέρα καταλογίζο­υν στους αρμοδίους κάτοικοι και επιχειρημα­τίες της Καρδίτσας που είδαν τους κόπους μιας ζωής να μετατρέπον­ται από τη μια στιγμή στην άλλη σε εκθέματα πεζοδρομίο­υ
Ελλειμμα ενημέρωσης, ανεπάρκεια αντανακλασ­τικών και απουσία μέριμνας για την επόμενη μέρα καταλογίζο­υν στους αρμοδίους κάτοικοι και επιχειρημα­τίες της Καρδίτσας που είδαν τους κόπους μιας ζωής να μετατρέπον­ται από τη μια στιγμή στην άλλη σε εκθέματα πεζοδρομίο­υ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Με καραμέλα για τον πονόλαιμο μοιάζουν τα πρώτα μέτρα ανακούφιση­ς της κυβέρνησης μπροστά στην έκταση της καταστροφή­ς που άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα του «Ιανού» από την Καρδίτσα
Με καραμέλα για τον πονόλαιμο μοιάζουν τα πρώτα μέτρα ανακούφιση­ς της κυβέρνησης μπροστά στην έκταση της καταστροφή­ς που άφησε πίσω του το φονικό πέρασμα του «Ιανού» από την Καρδίτσα
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece