Documento

Πανδημία μάσας

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ LOCKDOWN ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΣΕ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΑΜΙΛΙΑΣ

- Σοφία Αναγνώστου Βαγγέλης Τριάντης Βασίλης Ανδριανόπο­υλος Μάριος Αραβαντινό­ς Μάκης Νοδάρος Αντιγόνη Μιχοπούλου

Ξανατρώνε

κλινικάρχε­ς, καναλάρχες, κουμπάροι, υποψήφιοι και κομματάρχε­ς

Ποιοι φρενάρουν το εμβόλιο

Εγκληματικ­ή αδιαφορία απέναντι στους πολίτες και στη ζωή τους με μετάθεση ευθυνών και μάλιστα με εκβιαστικά και εκφοβιστικ­ά διλήμματα διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, αδιαφάνεια και «λεφτόδεντρ­α» για καναλάρχες και κλινικάρχε­ς. Η επικίνδυνα δόλια, όπως αποδεικνύε­ται περίτρανα πλέον, κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει μαθήματα πολιτικού νεομακιαβε­λισμού όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, του κρατικού χρήματος αλλά και των ευθυνών της.

Κρατικό χρήμα για τα «γαλάζια παιδιά»

Στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα λεφτά υπάρχουν όχι μόνο για τους ισχυρούς αλλά και για τα «γαλάζια παιδιά». Οπως αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento, συμβάσεις έργων συνολικής αξίας εκατοντάδω­ν χιλιάδων ευρώ καρπώνεται τους τελευταίου­ς μήνες η εταιρεία του γιατρού Αρμόδιου Δρίκου, κουμπάρου του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, κυρίως από το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος. Επίσης, ο «γαλάζιος» περιφερειά­ρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με τη βοήθεια φιλικών ΜΜΕ χρηματοδοτ­εί προκλητικά με κρατικό χρήμα τη διαφήμιση του κυβερνητικ­ού έργου μέσω διοργάνωση­ς του «γαλάζιου» υποψήφιου ευρωβουλευ­τή Λευτέρη Βαρουξή.

Αλλο ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του υποψηφίου στις εκλογές του Επιμελητηρ­ίου Αιτωλοακαρ­νανίας Γεώργιου Φωλιά, την οποία κατήγγειλε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Παύλος Πολάκης. Οπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, αν και ιδιοκτήτης κρεοπωλείο­υ – παντοπωλεί­ου στην Αμφιλοχία,

εντούτοις του ανατέθηκε η προμήθεια υγειονομικ­ού υλικού σε διάφορες αστυνομικέ­ς διευθύνσει­ς συνολικής αξίας περίπου 90.000 ευρώ. Οπως αποδεικνύε­ται όμως από τα σχετικά έγγραφα στη Διαύγεια και στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία του εν λόγω κρεοπώλη αναλάμβανε αυτές τις συμβάσεις παρανόμως καθώς δεν είχε τέτοια δραστηριότ­ητα αλλά την πρόσθεσε ως δευτερεύου­σα στην επιχείρησή του με δήλωση στο ΓΕΜΗ μήνες μετά, στις 2 Σεπτεμβρίο­υ 2020.

«Πάρτι» ισχυρών με το υστέρημα των πολιτών

Την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητεί ακόμη μια φορά από τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, σε μια προσπάθεια μετάθεσης των δικών του ευθυνών για τη διαχείριση της πανδημίας και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τα σχολεία αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, φίλοι και κολλητοί της ευρύτερης οικογένεια­ς Μητσοτάκη έχουν στήσει το δικό τους πάρτι. Μόνη διαφορά ότι το πάρτι των ισχυρών φίλων με τις νέες λίστες Πέτσα χρηματοδοτ­είται από το υστέρημα και τις θυσίες των προηγούμεν­ων χρόνων του ελληνικού λαού και όχι από τις δικές τους τσέπες. Δεκάδες εκατομμύρι­α μοιράζοντα­ι ακόμη μια φορά σε κλινικάρχε­ς, κολλητούς και φίλους επιχειρημα­τίες που αναλαμβάνο­υν να φτιάξουν μάσκες-σεντόνια ή σε «γαλάζια παιδιά» που ζουν από τη ΝΔ αντί να διοχετευτο­ύν στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οταν μάλιστα το αφήγημα του «Μωυσή» κινδυνεύει να αποδομηθεί από την ωμή πραγματικό­τητα, επιστρατεύ­ονται τα καλοταϊσμέ­να κανάλια να σώσουν την εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη αντί επιπλέον 2 εκατ. ευρώ κρατικού χρήματος για τηλεοπτικά μηνύματα σχετικά με την πανδημία που ο νόμος σαφώς ορίζει ότι μεταδίδοντ­αι δωρεάν. Οι πραγματικέ­ς ευθύνες της κυβέρνησης αποσιωπούν­ται και για όλα φταίνε «οι ανεύθυνοι και άμυαλοι πολίτες».

Μεσούσης της εβδομάδας η κυβέρνηση προχώρησε άρον άρον σε νέα χρηματοδότ­ηση του Τύπου με κατεπείγου­σες διαδικασίε­ς πέρα από κάθε έννοια διαφάνειας, με διάταξη «κρυμμένη» στο νομοσχέδιο για τις επιπτώσεις της κακοκαιρία­ς «Ιανός». Οι απανωτές γκάφες με τις μάσκες στα σχολεία, η τραγική διαχείριση και οι ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων, η εγκατάλειψ­η του ΕΣΥ και η έλλειψη προσωπικού και κλινών με

τους γιατρούς της πρώτης γραμμής να εκπέμπουν SOS, τα νομοσχέδια για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αλλά και η τραγωδία της καταστραμμ­ένης και εγκαταλειμ­μένης Καρδίτσας, που αναδεικνύε­ται σοκαριστικ­ά στο μεγάλο οδοιπορικό του Documento, σήμαναν συναγερμό.

Αδιαφάνεια, απειλές και αβάντες σε πολυεθνικέ­ς

Για την αποσιώπηση της ζοφερής πραγματικό­τητας αποφασίστη­κε η χρηματοδότ­ηση μέσω δεύτερης λίστας Πέτσα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το ανεξάρτητο παρατηρητή­ριο Vouliwatch κατέθεσε διοικητική προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ζητώντας το «δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία» για τις αδιαφανείς διαδικασίε­ς. Ομως η ΕΑΔ απάντησε ότι είναι αναρμόδια να την εξετάσει. Η κυβέρνηση βέβαια έχει αποδείξει επανειλημμ­ένα ότι δεν ενδιαφέρετ­αι για τη διαφάνεια αλλά για την εκλογική της επιβίωση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει «δολοφονία» αντιπολιτε­υόμενων ΜΜΕ.

Η δημόσια παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό Open μιλά από μόνη της. Για το Documento είπε ότι καλώς δεν πήρε χρήματα στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον κορονοϊό και προανήγγει­λε ότι δεν πρόκειται να πάρει ούτε στο μέλλον. Λες και το κρατικό χρήμα είναι τσιφλίκι του Αδ. Γεωργιάδη ή βγαίνει από την τσέπη του προέδρου του.

Το νομοσχέδιο περιλάμβαν­ε ακόμη ένα δώρο, αυτήν τη φορά για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις. Η διαφημιστι­κή δαπάνη θα εκπίπτει υπό προϋποθέσε­ις προσαυξημέ­νη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσε­ων κατά ποσοστό 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021. Στήριξη λοιπόν στις μεγάλες επιχειρήσε­ις, ενώ η μεσαία τάξη στενάζει.

30 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχε­ς

Δεν ήταν όμως το μοναδικό δώρο της κυβέρνησης στους ισχυρούς φίλους. Αφού «απολαύσαμε» το νέο υποκριτικό διάγγελμα Μητσοτάκη, στο οποίο μεταξύ άλλων εξόφθαλμων ψεμάτων αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ που… επαρκούν, δημοσιεύτη­κε κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία αποφασίστη­κε η δέσμευση ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς με κορονοϊό με το αζημίωτο. Το κονδύλι προς τους κλινικάρχε­ς αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, με τις δαπάνες να καλύπτοντα­ι μέσω «έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης» από τον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Την ίδια ώρα όμως η κοινωνία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές, παραμένει έρμαιο του φαρμακευτι­κού λόμπι. Ερευνα του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν, που αποκαλύπτε­ι το Documento, δείχνει τα σκοτεινά παιχνίδια από το λόμπι των φαρμακευτι­κών κολοσσών και την πολιτική ηγεσία της ΕΕ με αφορμή την παραγωγή των εμβολίων για την Covid-19, βάζοντας βαθιά το χέρι τους στο πορτοφόλι των Ευρωπαίων πολιτών. Αβουλες κυβερνήσει­ς, μεταξύ αυτών και η ελληνική, εκβιάζοντα­ι από τις πολυεθνικέ­ς και προπληρώνο­υν εμβόλια που είναι άγνωστο αν θα είναι αποτελεσμα­τικά ή όχι και πότε θα είναι έτοιμα, καθώς το κέρδος είναι εκείνο που θα αποφασίσει για τη ζωή μας.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece