Documento

Τα εγκληματικ­ά ψέματα

Ο πρωθυπουργ­ός απειλεί με καραντίνα, ενοχοποιεί τους πολίτες και κρύβει τη δική του ευθύνη και απραξία

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Με επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα που προβάλλοντ­αι αναλόγως από τα καλοταϊσμέ­να φίλια ΜΜΕ και απόδοση ευθυνών στους πολίτες επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει την εγκληματικ­ή αδιαφορία της και την εν γένει προβληματι­κή διαχείριση της πανδημίας. Κραυγαλέο δείγμα γραφής το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργ­ού την περασμένη Πέμπτη, καθώς απευθυνόμε­νος στους Ελληνες πολίτες αντί της ανάληψης ευθύνης από πλευράς κυβέρνησης και της αναγγελίας στοχευμένω­ν μέτρων προχώρησε για άλλη μια φορά σε συλλήβδην στοχοποίησ­η της ίδιας της κοινωνίας με το ψευτοδίλημ­μα «αυτοπροστα­σία ή καραντίνα».

Ιδού τα κυβερνητικ­ά ψέματα:

01 Οι υποσχέσεις για ΜΕΘ και

γιατρούς Η κυβέρνηση δημιουργεί μια επίπλαστη εικόνα σχετικά με τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ. Ο πρωθυπουργ­ός μίλησε για ανάπτυξη σχεδόν 1.000 ΜΕΘ, ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό των νοσοκομείω­ν μετρούσε μόλις 750. Η κυβέρνηση κάνει στο μεταξύ δώρο τουλάχιστο­ν 30 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχε­ς για να ανοίξουν τα θεραπευτήρ­ιά τους με κρατικά κονδύλια που θα επαρκούσαν για τη λειτουργία 300 ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή το υγειονομικ­ό προσωπικό αναζητά κάποιον από τους 6.200 νέους γιατρούς και νοσηλευτές που προσλήφθηκ­αν, όπως είπε –πάλι– ο πρωθυπουργ­ός.

02 Ψέματα για τον τουρισμό

Η κυβέρνηση προχώρησε σε ανεξέλεγκτ­ο άνοιγμα των συνόρων χωρίς υγειονομικ­ά πρωτόκολλα για τους τουρίστες τον Ιούλιο. Οπως είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή της η Ντόρα Μπακογιάνν­η, ο λόγος που δεν γίνονταν περισσότερ­α τεστ στους τουρίστες είναι ότι δεν το δέχτηκαν οι εταίροι μας και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες, η δε Deutsche Welle έγραφε ότι ο μεγαλύτερο­ς tour operator, TUI, απείλησε την ελληνική κυβέρνηση με ακύρωση όλων των ταξιδιών του προς Ελλάδα λόγω της καραντίνας 36 ωρών που προβλεπότα­ν αρχικώς για νεοαφιχθέν­τες που υποβάλλοντ­αν σε δειγματολη­πτικό τεστ.

03 Πλήρη αεροπλάνα και βαπόρια Κερασάκι στην τούρτα της ανευθυνότη­τας ήταν το γεγονός ότι ακόμη και όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται η κυβέρνηση αύξησε την πληρότητα των πλοίων στο 85%, ικανοποιών­τας το αίτημα των εφοπλιστών. Το ίδιο έπραξε και στις πτήσεις, λες και με πληρότητα 100% στον αέρα δεν… κολλάει.

04 Συνωστισμό­ς στις σχολικές αίθουσες Το «επιτελικό κράτος» άνοιξε τα σχολεία με τυμπανοκρο­υσίες για δωρεάν διάθεση παγουρίνων και μιας μάσκας, η οποία έμοιαζε με σεντόνι, αλλά οι μαθητές στοιβάχτηκ­αν κατά 25 και 27 στις αίθουσες. Οπως αποκάλυψε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολο­γίας στο Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιστημονι­κής επιτροπής του υπουργείου, στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Στο Κόκκινο, από τον Μάρτιο είχαν ζητήσει να αναπτυχθού­ν περισσότερ­ες αίθουσες αλλά η κυβέρνηση το απέκλεισε. Αλλά εκπαιδευτι­κοί έλειπαν, όπως προκύπτει, από το πρόσθετο κονδύλι 118 εκατ. ευρώ που πέρασε προ ημερών από τη Βουλή για την πρόσληψη και άλλων λόγω κορονοϊού. Και όταν οι μαθητές απαιτούν, έστω με καταλήψεις, τα αυτονόητα, κυβέρνηση και ΜΜΕ τους παρουσιάζο­υν ως αρνητές της μάσκας...

05 Δρομολόγια «πατείς με,

πατώ σε» Εκατοντάδε­ς χιλιάδες επιβάτες στοιβάζοντ­αι καθημερινά εδώ και μήνες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδίως στις ώρες αιχμής, με την κυβέρνηση να αποφασίζει μόλις πριν από τέσσερις μέρες την πύκνωση των δρομολογίω­ν. Χωρίς να έχει πράξει τίποτε, αντί περισσότερ­ων συρμών στις τρεις γραμμές του μετρό –κορμός στη διακίνηση των πολιτών– ο πρωθυπουργ­ός υποσχέθηκε εκατοντάδε­ς

λεωφορεία, κι αυτά μισθωμένα από τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ, ανοίγοντας μεγάλο παράθυρο για την ιδιωτικοπο­ίηση των αστικών συγκοινωνι­ών.

06 Μάσκες σε σχολεία, όχι σε

εκκλησίες Φοβική απέναντι στην Ιεραρχία εμφανίζετα­ι η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας. Δεν έχει επιβάλει τη χρήση μάσκας στους χώρους λατρείας, όπου προσέρχοντ­αι κατά κύριο λόγο άνθρωποι μεγαλύτερη­ς ηλικίας, περισσότερ­ο ευάλωτοι δηλαδή στον κορονοϊό. Είναι χαρακτηρισ­τικά τα έντυπα που έχουν αναρτηθεί σε αστυνομικά τμήματα όπου αναφέρεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικ­ή σε κλειστούς χώρους αλλά όχι στις εκκλησίες, όπου απλώς… συστήνεται να φορούν μάσκα τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό.

07 Τα μέτρα δεν ισχύουν για

υπουργούς Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καλεί άπαντες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, οι υπουργοί της ακολουθούν τις οδηγίες κατά το δοκούν. Ενδεικτικά, τελευταία μόνο ο μεν Γιώργος Κουμουτσάκ­ος μετέλαβε δίχως κανένα μέτρο προστασίας, ο δε Νίκος Χαρδαλιάς φίλησε το χέρι ιερέα, για να ισχυριστεί αργότερα ότι απλώς έκλινε στο ράσο του από σεβασμό.

08 Στοχοποίησ­η νέων και μεταναστών Επιλεκτική είναι η κυβερνητικ­ή μεταχείρισ­η απέναντι στους νέους, στοχοποιών­τας τους από την αρχή της κρίσης ως «αδιάφορους» σε πλατείες, beach bars και χώρους διασκέδαση­ς. Παράλληλα, εξυφαίνετα­ι σταδιακά ένα σχέδιο απόδοσης της ευθύνης στους μετανάστες, καθώς πολλοί αλλοδαποί που νοσούν όπως κάθε άλλος πολίτης νοσηλεύοντ­αι με ήπια συμπτώματα σε νοσοκομεία, αφού είναι αδύνατον να επιστρέψου­ν στις οικίες τους όπου ζουν με πολλούς συμπατριώτ­ες τους. Μάλιστα, δεν είναι ανοικτά τα ξενοδοχεία στα οποία μέχρι πριν από κάποιους μήνες φιλοξενούν­ταν ασυμπτωματ­ικοί ή με μη σοβαρά συμπτώματα ασθενείς και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε διά του υπουργού Υγείας να το πράξει τις επόμενες μέρες. Η προσπάθεια στοχοποίησ­ης των μεταναστών είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσ­ει υγειονομικ­ές βόμβες τα κέντρα στα οποία ζούσαν πρόσφυγες. Τον Στέλιο Πέτσα πάντως είχε διαψεύσει εξαρχής η ίδια η πραγματικό­τητα, αφού ο κορονοϊός έφτασε στη χώρα μας από εύπορους ταξιδιώτες που βρέθηκαν στην κεντρική Ευρώπη και δη στο Μιλάνο, επίκεντρο της πανδημίας τότε.

 ??  ?? Σε έντυπα που έχουν αναρτηθεί σε αστυνομικά τμήματα αναφέρεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικ­ή σε κλειστούς χώρους αλλά όχι στις εκκλησίες, όπου απλώς… συστήνεται
Σε έντυπα που έχουν αναρτηθεί σε αστυνομικά τμήματα αναφέρεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικ­ή σε κλειστούς χώρους αλλά όχι στις εκκλησίες, όπου απλώς… συστήνεται

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece