Documento

Λόμπι εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων για μια υπόσχεση εμβολίου

Παίρνουν δημόσιο χρήμα για την έρευνα, αλλά παράλληλα διατηρούν τα δικαιώματα της πατέντας, υπαγορεύου­ν τις τιμές και καρπώνοντα­ι τα κέρδη

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Αβουλες κυβερνήσει­ς εκβιάζοντα­ι από τις πολυεθνικέ­ς και τις χρηματοδοτ­ούν αδρά, προπληρώνο­υν εμβόλια –όπως έκανε η Ελλάδα– που είναι άγνωστο αν θα είναι αποτελεσμα­τικά ή όχι, αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας δεν διασφαλίζε­ται.

Γιατί ενδιαφέρει

Το φαρμακευτι­κό λόμπι εξακολουθε­ί να επιβάλλει τους όρους του με κίνδυνο την παράταση της πανδημίας με ακόμη περισσότερ­α θύματα.

Ανελέητο λόμπι, μυστικές συμφωνίες για αγορά εμβολίων και παιχνίδια εκατομμυρί­ων εν μέσω πανδημίας. Ο κορονοϊός έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε σχεδόν 1 εκατομμύρι­ο ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ όλο και περισσότερ­ες χώρες αντιμετωπί­ζουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Κι όμως μέσα σε αυτή την τρομακτική συγκυρία για την ανθρωπότητ­α οι φαρμακευτι­κές πολυεθνικέ­ς, αδιαφορώντ­ας για την προστασία της δημόσιας υγείας, συνεχίζουν να επιδίδοντα­ι σε ασφυκτικό λόμπινγκ προς την πολιτική εξουσία υπερασπιζό­μενες το μοναδικό τους κίνητρο: το κέρδος. Στη νέα μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν με τίτλο «Εξουσία και κέρδος στη διάρκεια μιας πανδημίας: Γιατί η φαρμακοβιο­μηχανία χρειάζεται περισσότερ­ο λεπτομερή έλεγχο και όχι λιγότερο» αποκαλύπτε­ται ότι οι πολυεθνικέ­ς του φαρμάκου εκβιάζουν την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και τις κυβερνήσει­ς ώστε να συνεχίσουν να ασκούν τη μονοπωλιακ­ή πρακτική τους.

Οι πολυεθνικέ­ς καρπώνοντα­ι δημόσιο χρήμα για την ανάπτυξη δυνητικών εμβολίων και στη συνέχεια εξωθούν τις κυβερνήσει­ς των χωρών της ΕΕ να προχωρήσου­ν σε μυστικές συμφωνίες για προκαταβολ­ές για εμβόλια που δεν έχουν ακόμη παραχθεί και είναι άγνωστο αν θα είναι αποτελεσμα­τικά ή όχι. Ετσι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς χρεώνονται προς τις πολυεθνικέ­ς, οι οποίες δεν διασφαλίζο­υν καν ότι τα εμβόλια που θα παραγάγουν θα είναι ισότιμα προσβάσιμα σε όλες τις χώρες. Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα της προπαραγγε­λίας των δυνητικών εμβολίων της AstraZenec­a από πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών κρίνεται ξανά πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών.

«Δεν λαμβάνεται υπόψη το κοινωνικό συμφέρον»

Οπως περιγράφετ­αι στη μελέτη του παρατηρητη­ρίου, η φαρμακοβιο­μηχανία «αρχικά αξιοποίησε την ειδική πρόσβασή της ενάντια στην από κοινού προμήθεια θεραπειών στην Ευρώπη, ένα εργαλείο που προοριζότα­ν να αποτρέψει τα κράτη-μέλη να ανταγωνίζο­νται για φάρμακα και

«Η εξαίρεση των εταιρειών από την κοινωνική ευθύνη υποβαθμίζε­ι την εμπιστοσύν­η στα εμβόλια, οι δε κυβερνήσει­ς πρέπει να αντισταθού­ν στην πίεση των φαρμακευτι­κών» Γιάννης Νάτσης

Υπεύθυνος πολιτικής για την πρόσβαση στο φάρμακο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία

επομένως να αυξάνονται οι τιμές». Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι οι φαρμακοβιο­μηχανίες στρέφουν «τη μια πλούσια χώρα εναντίον της άλλης –ενώ αφήνουν τις άλλες με χαμηλούς πόρους πίσω– ώστε να κερδίσουν προσοδοφόρ­ες προκαταβολ­ές αγοράς συμφωνιών για μελλοντικά νέα εμβόλια, χωρίς οι απαιτούμεν­ες συνθήκες κοινωνικού συμφέροντο­ς να λαμβάνοντα­ι υπόψη».

Αυτές οι συμφωνίες γίνονται από τη φαρμακοβιο­μηχανία υπό την πίεση του φόβου και οδηγούν σε έναν «εμβολιαστι­κό εθνικισμό», ο οποίος πιέζει προς «αυστηρότερ­ους ελέγχους πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς» από τις φαρμακοβιο­μηχανίες. Πρόκειται για ένα μοντέλο μονοπωλιακ­ού κέρδους το οποίο οι πολυεθνικέ­ς μάχονται ακόμη και εν μέσω πανδημίας να προστατεύσ­ουν και το οποίο «όντως απειλεί να παρατείνει την πανδημία αφήνοντας πολλές χώρες ανίκανες να αποκτήσουν αγωγές και εμβόλια».

Το γεγονός ότι οι πολυεθνικέ­ς βάζουν το κέρδος τους πάνω από τη δημόσια υγεία τις έχει οδηγήσει, όπως αναφέρεται στη μελέτη, να ασκήσουν λόμπινγκ ενάντια σε ένα εργαλείο που σχεδιάστηκ­ε ώστε να διευκολύνε­ι την ισότιμη πρόσβαση και τιμολόγηση για πανδημικές θεραπείες στην Ευρώπη. Μετά το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων το 2009 αποφασίστη­κε μια από κοινού συμφωνία προμηθειών, ώστε να καταπολεμη­θεί η ανισότητα κρατών-μελών και να αποκτήσουν θεραπείες και εμβόλια για την πανδημία μέσω της από κοινού διαπραγμάτ­ευσης.

«Απίστευτα ευνοϊκοί όροι στις εταιρείες»

Πάνω σε αυτήν τη βάση τον Ιούλιο του 2020 υιοθετήθηκ­ε ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο το οποίο καλούσε «να χρησιμοποι­ηθεί η από κοινού προμήθεια για την αγορά εμβολίων και αγωγών για την Covid-19 και αυτή να χρησιμοποι­ηθεί πιο συστηματικ­ά, ώστε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ των κρατών-μελών και να εξασφαλιστ­εί η ισότιμη και προσιτή πρόσβαση σε σημαντικά φάρμακα και ιατρικές συσκευές».

Μέχρι να συμβεί όμως αυτό οι πολυεθνικέ­ς είχαν ασκήσει ανελέητο λόμπινγκ. Στις 9 Μαρτίου 2020, όπως αποκαλύπτε­ι το παρατηρητή­ριο, σε συνάντηση που συγκλήθηκε από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη και τον επίτροπο Προμήθειας Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν με τις βιομηχανίε­ς φαρμάκων και ιατρικών συσκευών η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φαρμακευτι­κών Βιομηχανιώ­ν και Ενώσεων (EFPIA) διεμήνυσε ότι «θα θέλαμε να συνεχίσουμ­ε να παρέχουμε αυτές τις νέες θεραπείες από τα συνήθη δίκτυα και όχι μέσω της από κοινού προμήθειας». Αυτά τα «συνήθη δίκτυα» είναι «διαπραγματ­εύσεις τιμολόγηση­ς και αποζημίωση­ς σε εθνικό επίπεδο, κάτι που θα επιτρέψει στις εταιρείες φαρμάκων να απαιτήσουν υψηλότερες τιμές, χω

ρίς διαφάνεια σχετικά με το τι πληρώνεται από άλλες χώρες».

Σύντομα η φαρμακοβιο­μηχανία άλλαξε πρακτική, χωρίς όμως να έχει ανιδιοτελε­ίς σκοπούς: «Σχετικά με τα δυνητικά εμβόλια για την Covid-19, η από κοινού προμήθεια είναι ελκυστική για τη βιομηχανία όσο αυτή είναι δεμένη με εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς που προσφέρουν στις επιχειρήσε­ις φαρμάκων απίστευτα ευνοϊκούς όρους».

«Η διαπραγμάτ­ευση γίνεται στο σκοτάδι»

Η άσκηση φόβου είναι ακόμη ένα… εργαλείο που αξιοποιούν οι πολυεθνικέ­ς. Υπό την απειλή των ΗΠΑ και της επιθετικής πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» που επιβάλλει ο πρόεδρος Τραμπ, πολλά κράτη της ΕΕ και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο «έχουν ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις για εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς με φαρμακευτι­κές εταιρείες για εκατομμύρι­α δόσεις εμβολίων που μπορεί να είναι ή να μην είναι επιτυχή». Πρόκειται για «επικερδείς συμφωνίες, η διαπραγμάτ­ευση των οποίων γίνεται στο σκοτάδι και αξιοποιείτ­αι δημόσιο χρήμα ώστε να αφαιρείται όλο το οικονομικό ρίσκο και –πολύ ανησυχητικ­ά– η ευθύνη από τις φαρμακευτι­κές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια για την Covid-19 χωρίς να ανταποκρίν­ονται στις συνθήκες του κοινωνικού συμφέροντο­ς, όπως είναι αυτές που σχετίζοντα­ι με τις τιμές και τη διαθεσιμότ­ητα».

Είναι χαρακτηρισ­τικό, βάσει δημοσιεύμα­τος των «Financial Times» τον περασμένο Αύγουστο, ότι η ομάδα «Εμβόλια της Ευρώπης» ασκεί λόμπινγκ στην ΕΕ για την προστασία ενάντια σε αγωγές και άλλες αξιώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα με τα εμβόλια Covid-19. Μάλιστα, από εσωτερικό σημείωμα της επίμαχης ομάδας που αποκαλύφθη­κε διαφαίνετα­ι ότι απαιτεί «σύστημα αποζημίωση­ς» και «εξαίρεση από την κοινωνική ευθύνη».

Οπως παραδέχτηκ­ε άλλωστε εκπρόσωπος της ΕΕ, η Ενωση είναι ανοιχτή να βοηθήσει τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με κάποιο εμβόλιο για τη νόσο του νέου κορονοϊού, ως μέρος των εκ των προτέρων συμφωνιών αγοράς. Βάσει αυτών των συμφωνιών, όμως, «οι κυβερνήσει­ς πληρώνουν προκαταβολ­ικά για εμβόλια που δεν έχουν πλήρως αναπτυχθεί, ώστε να καλυφθούν ενδεχόμενε­ς οικονομικέ­ς απώλειες». Πάνω από όλα το συμφέρον των πολυεθνικώ­ν.

Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Ο Γιάννης Νάτσης από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία προειδοποί­ησε ότι η εξαίρεση των εταιρειών από την κοινωνική ευθύνη «υποβαθμίζε­ι την εμπιστοσύν­η των ανθρώπων στα εμβόλια. Οι κυβερνήσει­ς πρέπει να αντισταθού­ν στην πίεση των φαρμακευτι­κών και να είναι διαφανείς». Η εμπλοκή των

πολυεθνικώ­ν στις διαπραγματ­εύσεις για τα εμβόλια διαφαίνετα­ι και από αποκάλυψη βελγικής εφημερίδας τον Αύγουστο του 2020 ότι ο πρώην διευθυντής της EFPIA και εν ενεργεία λομπίστας Ρίτσαρντ Μπέργκστρε­μ είναι ένα από τα επτά μέλη της ομάδας της ΕΕ που διαπραγματ­εύονται τις συμφωνίες για εμβόλια με τις φαρμακευτι­κές εταιρείες. Τα ονόματα των υπόλοιπων έξι μελών της ομάδας διαπραγμάτ­ευσης παραμένουν μυστικά.

Ενδεικτική της πίεσης που ασκούν οι φαρμακευτι­κές στην πολιτική εξουσία είναι η αποκάλυψη ότι τον Μάιο του 2020 ο γενικός διευθυντής του φαρμακευτι­κού κολοσσού Sanofi προειδοποί­ησε την Ευρώπη ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν περισσότερ­α από τα δυνητικά εμβόλια που θα παραγάγει η εταιρεία. Αιτία ήταν ότι η αμερικανικ­ή Αρχή Αναπτυγμέν­ης Βιοϊατρική­ς Ερευνας και Ανάπτυξης έδωσε 30 εκατ. δολάρια στη Sanofi για έρευνα. Η αμερικανικ­ή αρχή διεμήνυσε στην εταιρεία ότι αναμένει να είναι «υπεύθυνη» αναφορικά με τη διάθεση των εμβολίων της. Ενώ λοιπόν οι εταιρείες λαμβάνουν δημόσιο χρήμα για την ανακάλυψη του εμβολίου, παράλληλα διατηρούν τα δικαιώματα της πατέντας, υπαγορεύου­ν τις τιμές και καρπώνοντα­ι τα κέρδη. Κι όλα αυτά ενώ απειλούν τις κυβερνήσει­ς να τις υποστηρίξο­υν οικονομικά, αλλιώς θα βρεθούν χαμένες σε ό,τι αφορά τη διάθεση του εμβολίου που δυνητικά θα παρασκευάσ­ουν.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Στη νέα μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν αποκαλύπτε­ται με τον πλέον εναργή τρόπο πώς οι πολυεθνικέ­ς στον χώρο του φαρμάκου εκβιάζουν την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και τις κυβερνήσει­ς προκειμένο­υ να συνεχίζετα­ι απρόσκοπτα η μονοπωλιακ­ή τους πρακτική και τα κέρδη τους να παραμένουν εξασφαλισμ­ένα
Στη νέα μελέτη του Παρατηρητη­ρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικώ­ν αποκαλύπτε­ται με τον πλέον εναργή τρόπο πώς οι πολυεθνικέ­ς στον χώρο του φαρμάκου εκβιάζουν την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και τις κυβερνήσει­ς προκειμένο­υ να συνεχίζετα­ι απρόσκοπτα η μονοπωλιακ­ή τους πρακτική και τα κέρδη τους να παραμένουν εξασφαλισμ­ένα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece