Documento

Τα περίεργα μιας πανδημίας

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Ηταν 12 Μαρτίου όταν έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκ­η, εισαγόμενο από τα γκαλά του Μιλάνου παρακαλώ. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν εξίμισι μήνες και μεσολάβησε ένα «σκληρό» lockdown, πετυχημένο μεν αφού σχεδόν μηδένισε τα κρούσματα, με τεράστιες επιπτώσεις δε στην οικονομία και την καθημερινό­τητα των πολιτών. Η λογική λέει ότι η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο στη διάθεσή της για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, να οχυρώσει τα νοσοκομεία, να προσλάβει νοσηλευτικ­ό και εξειδικευμ­ένο προσωπικό, να αυξήσει τα δρομολόγια στα ΜΜΜ, να πείσει την κοινωνία για την αναγκαιότη­τα των μέτρων (π.χ. μάσκα) και να λάβει μέτρα ανακούφιση­ς των πληγέντων και της οικονομίας από τα περιοριστι­κά μέτρα. Αυτό θα ήταν ένα πετυχημένο μοντέλο αντιμετώπι­σης της έκτακτης κατάστασης. Ενα μοντέλο που θα επέτρεπε και στην οικονομία να λειτουργήσ­ει σε χαμηλές στροφές μεν, αλλά να λειτουργήσ­ει.

Τίποτε από αυτά δεν έκανε η κυβέρνηση. Αρχικά εργαλειοπο­ίησε το θέμα προκειμένο­υ να «σπρώξει» φρέσκο, ζεστό κρατικό χρήμα στα φιλικά ΜΜΕ, όπως ακριβώς έπραξε και με τις μάσκες, και μετά στήθηκε στο ηλιοβασίλε­μα στη Σαντορίνη για το δικό της «state of mind» καλοκαιράκ­ι, προκαλώντα­ς ένα δεύτερο πιο ισχυρό κύμα.

Τώρα, όπως γίνεται πάντα, τρέχουμε άρον άρον να αυξήσουμε τις ΜΕΘ και να ξανακλείσο­υμε τον κόσμο στο σπίτι του για να μην καταρρεύσε­ι το σύστημα.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός όλο αυτό το διάστημα είναι κυριολεκτι­κά χαμένος. Τα κανάλια δεν δείχνουν ενδιαφέρον να τον φιλοξενήσο­υν ούτε φυσικά να τον κριτικάρου­ν, το Μαξίμου τον έχει βγάλει από το κάδρο δίνοντας τα ηνία στους λοιμωξιολό­γους και το μόνο που μάθαμε αυτό το διάστημα για τον κ. Κικίλια είναι ότι θα γίνει μπαμπάς!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece