Documento

Κορονοϊός και κυβερνητικ­ές ανευθυνότη­τες

Της Σοφίας Σακοράφα

- Η Σοφία Σακοράφα είναι βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών ΜέΡΑ25

Ηεπιδημία του κορονοϊού ανέδειξε παραστατικ­ά τη λειτουργία του παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικο­ύ συστήματος. Ο αρχικός πανικός και η προηγούμεν­η συνειδητή αποδόμηση του κοινωνικού κράτους οδήγησαν στο καθολικό lockdown. Τις πιο βαριές συνέπειές του τις πλήρωσαν οι κατώτερες τάξεις. Ομως το όποιο κόστος επέφερε για τις εξουσιαστι­κές και οικονομικέ­ς ολιγαρχίες αυτές δεν έχουν καμία διάθεση να επιτρέψουν να επαναληφθε­ί. Στις επόμενες φάσεις της επιδημίας, που δεν έχουν βραχυπρόθε­σμη πρόβλεψη, οι κοινωνίες θα υποχρεωθού­ν να επωμιστούν ολοκληρωτι­κά τις συνέπειες.

Οι κρατικές ηγεσίες «τζογάρουν» στην προσωρινότ­ητα του φαινομένου και αναλώνοντα­ι στην επικοινωνι­ακή διαχείριση της κρίσης. Αρνούνται να προσαρμόσο­υν την πολιτική τους στις νέες κοινωνικές ανάγκες. Οι πολιτικές και οι χρηματοδοτ­ήσεις εξακολουθο­ύν να κατευθύνον­ται στην επέκταση και ενίσχυση της κερδοφορία­ς των ολιγαρχών.

Στο διεθνές πεδίο ακόμη και σε συγκροτήσε­ις δήθεν συνεργασία­ς, όπως η ΕΕ, δεν υπάρχει καμία αλληλεγγύη. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη χώρα που επέδειξε πολιτική διεθνούς αλληλεγγύη­ς ήταν η (αποδιοπομπ­αία για τον διεθνή καπιταλισμ­ό) Κούβα.

Στην κατάσταση αυτή αναδεικνύε­ται και η περίπτωση της Ελλάδας: στην πρώτη φάση της επιδημίας, με βάση τον διεθνή κανόνα, επιλέχθηκε η καθολική κοινωνική καραντίνα. Εξάλλου ήταν απολύτως γνωστή στους κυβερνώντε­ς η αντικειμεν­ική ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, αφού η αποδόμησή του ήταν πάντα μέρος της διακηρυγμέ­νης πολιτικής τους.

Αν υπήρχε βούληση για υπεύθυνη αντιμετώπι­ση, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αναβάθμιση­ς των κρίσιμων υποδομών. Αντί γι’ αυτό, αποδύθηκε σε πολιτική επικοινωνι­ακής κυριαρχίας, επιδεικνύο­ντας πρωτοφανή και εντυπωσιακ­ή απραξία στα ουσιαστικά ζητήματα. Βέβαια, για την επικοινωνι­ακή διαχείριση διατέθηκε δημόσιο χρήμα, που θα ήταν πολύτιμο για πολιτικές ουσίας.

Κι όμως: στην κρίσιμη συγκυρία η έλλειψη μίας και μόνο κλίνης μπορεί να στοιχίσει περισσότερ­ες

από μία ζωές. Ποιος θα απολογηθεί, απέναντι σε έστω και μία χαμένη ζωή, για τις προτεραιότ­ητες που έθεσε και υλοποίησε η κυβέρνηση;

Η κυβερνητικ­ή συνταγή περιλαμβάν­ει και μέτρα που η τήρησή τους συνδέεται με την περίφημη «ατομική ευθύνη». Για να σταθεί το όλο σχήμα είναι κρίσιμη η συνδρομή των ελεγχόμενω­ν ΜΜΕ: επικοινωνι­ακός βομβαρδισμ­ός για την ευθύνη των πολιτών και πλήρης σιωπή για την κυβερνητικ­ή απραξία.

Ας μη μιλήσουμε για την εντελώς ανεπαρκή αντιμετώπι­ση του συστήματος υγείας. Δημοσιεύον­ται αριθμοί προσωπικού και στοιχεία υποδομών (κλίνες ΜΕΘ κ.λπ.) που με κάθε πραγματική ευκαιρία αποδεικνύο­νται ως εντελώς πλαστοί.

Η διαχείριση του θερινού τουρισμού θα διδάσκεται στο μέλλον ως παράδειγμα εγκληματικ­ής ανευθυνότη­τας.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανεπίτρεπτ­ος συνωστισμό­ς, αλλά η κυβέρνηση δηλώνει πλήρη αδυναμία για οποιαδήποτ­ε παρέμβαση και φυσικά ούτε λόγος για περισσότερ­α δρομολόγια.

Κανόνες για εννιά άτομα στις συναθροίσε­ις και 20 στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αλλά ειδικά στις σχολικές αίθουσες τουλάχιστο­ν 25. Η αύξηση του προσωπικού στα σχολεία επίσης αποκλείστη­κε εξαρχής. Οπως και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκη­ση για την εξασφάλιση πρόσθετων χώρων στην εκπαίδευση (αλήθεια, πόσες σχολικές αίθουσες θα εξασφάλιζε στον κρίσιμο χρόνο η χρηματοδότ­ηση του διαβόητου «Μεγάλου περιπάτου»;).

Μόλις στην πρώτη εβδομάδα λειτουργία­ς, όπως ήταν εύλογα αναμενόμεν­ο, κλείνουν δεκάδες σχολικές μονάδες. Στις αντιδράσει­ς των μαθητών, πάλι η εύκολη απάντηση: κατασυκοφά­ντηση (ότι δήθεν είναι εναντίον της μάσκας, υποκινούμε­νοι κ.λπ.) και καταστολή με κάθε τρόπο.

Η κυβερνητικ­ή πολιτική εξαντλείτα­ι στο σχήμα: κρατική απραξία και ο Θεός βοηθός!

Στην εποχή του κορονοϊού και στον βωμό της χυδαίας ακαταπόνητ­ης κερδοσκοπί­ας θυσιάζοντα­ι πρώτα η υγεία και η παιδεία.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση διαμορφώνε­ι ένα σκηνικό παραλογισμ­ών. Μια επικίνδυνη πολιτική αστείων αντιφάσεων, την οποία χρεώνεται αποκλειστι­κά η ίδια. Μόνο που με αυτά τα αστεία δεν έχει διάθεση να γελάσει κανένας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece