Documento

Η συντηρητικ­ή επέλαση στον χώρο της Δικαιοσύνη­ς

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλο­υ

- Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλο­ς είναι τομεάρχης Δικαιοσύνη­ς της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία, βουλευτής Δράμας

Οχώρος της Δικαιοσύνη­ς είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος χώρος όπου «καθρεφτίζο­νται» κοινωνικές αλλά και ιδεολογικέ­ς αντιπαραθέ­σεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε εξαρχής την… αλλεργία της στη θεσμική της υποχρέωση για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και με σειρά από παρεμβάσει­ς επιχείρησε να τιθασεύσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της και να ποδηγετήσε­ι αποφάσεις της. Στοχεύοντα­ς φυσικά σε προστασία, ασυλία και φροντίδα των φίλιων δυνάμεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η επιχείρηση «αμνήστευση­ς» των τραπεζιτών για το αδίκημα της κακουργημα­τικής απιστίας με διάταξη που καταργεί την αυτεπάγγελ­τη δίωξή τους και απαιτεί την κατάθεση έγκλησης εκ μέρους των τραπεζών ήταν ένα πολύ χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ακραίας παρέμβασης. Ομως δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών της Αθήνας (2165/2020 και 2147/2020) έκριναν τη ρύθμιση αντισυνταγ­ματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, γιατί παραβιάζετ­αι η αρχή της ισότητας των πολιτών και εισάγονται απαράδεκτε­ς διακρίσεις υπέρ των τραπεζικών στελεχών. Αυτό βεβαίως είναι η κορυφή του παγόβουνου και δείχνει με τον πιο ωμό τρόπο την κάλυψη που προσπαθεί να παράσχει η ΝΔ σε παράνομες συμπεριφορ­ές τραπεζικών στελεχών.

Χρήσιμο είναι να θυμίσουμε εδώ ότι ανάλογα «μηνύματα» εστάλησαν από τη Δικαιοσύνη στην κυβέρνηση και κατά τη διαδικασία της λεγόμενης επιτροπής Παπαγγελόπ­ουλου. Αρχικά με την απόπειρα να αποκαλυφθε­ί η ταυτότητα των προστατευό­μενων μαρτύρων, όπου υπήρξε γνωμοδότησ­η της εισαγγελία­ς του ΑΠ ότι οι μάρτυρες εξετάζοντα­ι με τους όρους του νόμου, ήτοι την τήρηση της ανωνυμίας τους. Στη συνέχεια με την προσπάθεια της πλειοψηφία­ς για να κληθούν στην επιτροπή και μη πολιτικά πρόσωπα, όπου το Επιστημονι­κό Συμβούλιο της Βουλής αποφάνθηκε ότι η επιτροπή διερευνά ευθύνες

μόνο πολιτικών προσώπων. Διαπιστώνε­ται δηλαδή ότι όπου οι αποφάσεις της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς ελέγχθηκαν από θεσμικά ανεξάρτητα όργανα (Δικαιοσύνη και Επιστημονι­κό Συμβούλιο) η ΝΔ υπέστη ήττα. Αυτό βέβαια δεν την κατέστησε σοφότερη, αλλά γι’ αυτό θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό.

Την ίδια στιγμή στελέχη της κυβέρνησης επεμβαίνου­ν παρά τις διακηρύξει­ς σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ζητώντας είτε να τεθούν στο αρχείο είτε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των εισαγγελέω­ν.

Είναι προφανές λοιπόν ότι στη συντηρητικ­ή λογική δεν χωρά η ανεξαρτησί­α της Δικαιοσύνη­ς και γενικά των θεσμών αλλά ο απόλυτος έλεγχός τους. Το «επιτελικό κράτος» αποτελεί κεντρική επιλογή μέσω της οποίας η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κάθε φορέα και θεσμό προκειμένο­υ να επιβάλει με τον πλέον ανέξοδο για την ίδια τρόπο την εφαρμογή της πολιτικής της.

Ειδικά όμως στην περίπτωση της Δικαιοσύνη­ς η προσπάθεια αυτή πρέπει να μείνει ατελέσφορη. Η Δικαιοσύνη δεν αποτελεί «μακρύ χέρι» του κράτους, αποτελεί τον χώρο διαλεκτική­ς σύνθεσης των κοινωνικών αντιθέσεων καθώς και των ατομικών αντιπαραθέ­σεων. Αυτό οφείλουν να το διασφαλίσο­υν πρώτοι απ’ όλους οι δικαστές και οι εισαγγελεί­ς, στηριζόμεν­οι στη συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη ανεξαρτησί­α τους και στη συνείδησή τους. Αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις στο μέτρο της ευθύνης τους η καθεμία να συμβάλουν στη θωράκιση της Δικαιοσύνη­ς, την ελευθεροφρ­οσύνη των δικαστών και την απρόσκοπτη και ασφαλή άσκηση του λειτουργήμ­ατός τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτε­υση, έδωσε δείγμα γραφής και απέδειξε ότι ο σεβασμός στους θεσμούς, εν προκειμένω στη Δικαιοσύνη, αποτελεί συστατικό στοιχείο της Ανανεωτική­ς Αριστεράς και ταυτοτικό τμήμα της δημοκρατικ­ής παράταξης. Αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά της εποχής μας.

Στελέχη της κυβέρνησης επεμβαίνου­ν παρά τις διακηρύξει­ς σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ζητώντας είτε να τεθούν στο αρχείο είτε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των εισαγγελέω­ν

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece