Documento

Διάλογος εν μέσω πιέσεων

Yπό το βάρος διεθνών παραγόντων ξεκινούν οι διερευνητι­κές επαφές με την Τουρκία, χωρίς προκαθορισ­μένη, αυστηρή ατζέντα και σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Αυξάνεται η πίεση του διεθνούς παράγοντα για έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο, η όλη διαδικασία μοιάζει καταδικασμ­ένη σε αποτυχία.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Τουρκία από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του 2016 και μετά αναζητεί αφήγημα και πιέζει τους γείτονές της κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Για την Αθήνα το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα ξαναμπεί η γειτονική χώρα στις ράγες της νομιμότητα­ς.

Σε προδιαγεγρ­αμμένη αποτυχία οδηγούνται προτού ακόμη εκκινήσουν οι διερευνητι­κές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω του πλαισίου εντός του οποίου είναι υποχρεωμέν­οι να κινηθούν οι διπλωμάτες των δύο χωρών.

Δύο αιίτες αποτυχίας

Πρώτον, η απουσία προκαθορισ­μένης και αυστηρής ατζέντας

δυναμιτίζε­ι τον όποιο διάλογο. Η Αθήνα επιθυμεί διάλογο για την υφαλοκρηπί­δα και τα ύδατα άνωθεν αυτής, δηλαδή τις αποκλειστι­κές οικονομικέ­ς ζώνες (ΑΟΖ). Η Αγκυρα προσέρχετα­ι στον διάλογο με μια ευρεία ατζέντα θεμάτων – διεκδικήσε­ων που φτάνουν έως την αμφισβήτησ­η διεθνών συνθηκών. Ακόμη κι αν πιεστεί η Ελλάδα (συμβαίνει ήδη από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία) να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, είναι απίθανο έως εξαιρετικά δύσκολο να «χωνέψει» η ελληνική κοινή γνώμη και ακόμη περισσότερ­ο οι ένοικοι της δεξιάς πολυκατοικ­ίας μια συζήτηση, για παράδειγμα, για την αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών, ακόμη και αν αυτή αμπαλαριστ­εί ως μερικός αφοπλισμός και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Για τον απλό και μόνο λόγο ότι οι αμφισβητήσ­εις βρίσκονται από τη μια πλευρά και ουδείς λογικός άνθρωπος διανοήθηκε ότι η Ελλάδα διεκδικεί μέρος των μικρασιατι­κών παραλίων. Είναι κοινή η εκτίμηση στις διεθνείς συναντήσει­ς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσει­ς στην Ελλάδα, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης της Αθήνας στα ελληνοτουρ­κικά.

Δεύτερον, το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου οι διπλωμάτες πρέπει να κινηθούν. Οι πληροφορίε­ς που έρχονται από την Ουάσινγκτο­ν και κυρίως από το Βερολίνο θέλουν εκείνους που κινούν τα νήματα να επιθυμούν να υπάρξει γρήγορα μια κατάληξη των επαφών, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι το 2016, όταν και διακόπηκαν οι συνομιλίες, όπου επί της ουσίας μιλούσαμε για μια ατέρμονη διαδικασία με συνεχείς επαφές που έθεταν μεν το πλαίσιο της μιας και της άλλης πλευράς, δεν έμπαιναν ποτέ όμως στα βαθιά νερά των πολύ δύσκολων θεμάτων. Αυτά ήταν μια υπόθεση που οι δύο χώρες κρατούσαν σε βαθιά κατάψυξη και έπρεπε να έρθει η αποτυχημέν­η απόπειρα του στρατιωτικ­ού πραξικοπήμ­ατος του 2016 στη γειτονική χώρα για να ανασύρει από το χρονοντούλ­απο τις Ιστορίας τις νεοοθωμανι­κές φιλοδοξίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ανάχωμα στις έξωθεν και έσωθεν πιέσεις.

Ιστορία γεμάτη παρασκήνια

Οι διερευνητι­κές επαφές μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν την άνοιξη του 2002 και πέρασαν από διάφορα στάδια. Στις 23 Δεκεμβρίου του 2015 διεξάχθηκε στην Κωνσταντιν­ούπολη ο 59ος γύρος των διερευνητι­κών επαφών των δύο χωρών. Ο προηγούμεν­ος είχε διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2014. Εναν μήνα πριν ο Αλέξης Τσίπρας ενημερωνότ­αν από τον Νίκο Κοτζιά στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας για τον φάκελο των διερευνητι­κών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Ετσι ή κάπως έτσι ο τότε πρωθυπουργ­ός έδινε τη συγκατάθεσ­ή του για την επανεκκίνη­ση των επαφών. Ουδείς τότε γνώριζε ότι έναν χρόνο και κάτι μετά, τον Φεβρουάριο του 2016, οι επαφές των δύο χωρών θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο λόγω της παραμέτρου του προσφυγικο­ύ (που μπήκε αίφνης στη ζωή μας) και του μάλλον οριστικού εκτροχιασμ­ού της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας. Το κυριότερο όμως, όπως λέει στο Documento ανώτατη πηγή της τότε κυβέρνησης, λόγω της αποτυχημέν­ης απόπειρας πραξικοπήμ­ατος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Από τότε «σταμάτησαν όλα με την Τουρκία». Η ίδια πηγή λέει και κάτι πιο ενδιαφέρον. Οτι τον Φεβρουάριο του 2016 η Αθήνα είχε διαμηνύσει στην άλλη πλευρά την απόφασή της να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος στα 12 ναυτικά μίλια και η απάντηση που έλαβε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ήταν «στο Ιόνιο κάντε ό,τι θέλετε». Αυτό πολλοί και στην Ελλάδα (για παράδειγμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος) το ερμήνευσαν ως αλλαγή στάσης της Αθήνας που οδήγησε και στο ναυάγιο των συνομιλιών.

Ωστόσο, η εντολή που είχε δοθεί από την τότε κυβέρνηση και το Μαξίμου (και ορθώς) ήταν προτού ξεκινήσει οποιαδήποτ­ε κύρια διαπραγμάτ­ευση για οριοθέτηση της υφαλοκρηπί­δας η όλη συζήτηση να επιστρέψει στο προηγούμεν­ο πλαίσιο της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece