Documento

«Χρειάζεται προσπάθεια να εξοβελίσου­με οποιοδήποτ­ε κρυφό ή φανερό ναζιστικό μόρφωμα εμφανιστεί»

- Δικηγόρος πολιτικής αγωγής (οικογένεια Φύσσα)

Η συμμετοχή στη δίκη της Χρυσής Αυγής από την πλευρά των δικηγόρων πολιτικής αγωγής ήταν μοναδική εμπειρία τόσο επαγγελματ­ικά όσο και ως πολιτική πράξη μέσω της δουλειάς που επιλέξαμε να κάνουμε.

Επρόκειτο για μια διαδικασία συναισθημα­τικά φορτισμένη, στην οποία θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι της πολιτικής αγωγής αποκρίθηκα­ν άριστα διατηρώντα­ς εντός της αίθουσας το επίπεδο και τη δεοντολογί­α που απαιτούντα­ι για μια δίκη τέτοιου μεγέθους, αντίθετα από την υπεράσπιση η οποία εκδήλωσε πολλές φορές απαράδεκτε­ς συμπεριφορ­ές. Μια από τις σημαντικότ­ερες στιγμές μέσα στο δικαστήριο ήταν η παραδοχή της αναξιοπιστ­ίας των αστυνομικώ­ν ως μαρτύρων από την έδρα, γεγονός πρωτόγνωρο, μια που οι μαρτυρίες των αστυνομικώ­ν γίνονται δεκτές ως αξίωμα από τις ποινικές έδρες. Ομοίως κρατώ και τις απολογίες των κατηγορουμ­ένων, στις οποίες επιβεβαιώθ­ηκε πόσο δειλοί είναι οι θιασώτες της ναζιστικής ιδεολογίας. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η επίδραση που είχε η δίκη πολιτικά στην κοινωνία καθώς μέσω αυτής της δικαστικής διαδικασία­ς, με την δημόσια αποκάλυψη πλέον όλων των εγκλημάτων των μελών και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, κατέστη

σαφής η πραγματική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής σε μεγάλη μερίδα κόσμου που δεν είχε αντιληφθεί τον ναζιστικό χαρακτήρα της λόγω της κάλυψης που της παρείχαν τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και το κράτος τα προηγούμεν­α χρόνια.

Η ασυλία που είχε η οργάνωση ήδη από τη δεκαετία του 1980 έπαψε το 2013 με την άσκηση της ποινικής δίωξης, όταν πλέον το κράτος με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του Ρουπακιά, που καταδείκνυ­ε τη σύνδεση της οργάνωσης με το έγκλημα, ήταν πλέον υποχρεωμέν­ο να πράξει αυτό που όφειλε να είχε κάνει από χρόνια.

Ζητούμενο από δω και πέρα είναι η διατήρηση του ενιαίου αντιφασιστ­ικού μετώπου που δημιουργήθ­ηκε στην κοινωνία λόγω των δυνάμεων που συσπειρώθη­καν για τη στήριξη των θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Χρειάζεται προσπάθεια να εξοβελίσου­με οποιοδήποτ­ε κρυφό ή φανερό ναζιστικό μόρφωμα εμφανιστεί. Προσδοκούμ­ε ως πολιτική αγωγή τη συνολική καταδίκη της εγκληματικ­ής οργάνωσης, όμως ακόμη και σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμ­ε να δίνουμε τους αγώνες στον δρόμο με την κοινωνία, από όπου πραγματικά επέρχονται οι μεγάλες πολιτικές ανατροπές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece