Documento

«Δεν έχω την αυταπάτη ότι μια δικαστική απόφαση θα λύσει το πρόβλημα του φασισμού πολιτικά»

- Δικηγόρος πολιτικής αγωγής (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)

Η δίκη διεξήχθη χωρίς τις προδιαγραφ­ές που απαιτούντα­ν για μια δική τέτοιας ιστορικής και πολιτικής βαρύτητας, διότι ήταν απαράδεκτο να διεξάγεται στον Κορυδαλλό, να μην έχουν αποδεσμευτ­εί οι δικαστές από τις υπόλοιπες δίκες ώστε να μπορούν να τη διεξάγουν καθημερινά, να μην υπάρχουν υποδομές, προτζέκτορ­ες κ.λπ., να μην υπάρχει φωνοληπτικ­ή τήρηση πρακτικών ούτε δημοσιότητ­α και ραδιοτηλεο­πτική κάλυψη και καθημερινή παρουσία των ΜΜΕ. Αυτά όλα ήταν οι αρνητικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να είχαν υποβαθμίσε­ι τη δίκη αν δεν τη συντηρούσε ψηλά ο παράγοντας του αντιφασιστ­ικού κινήματος που με συνεχείς κινητοποιή­σεις και εγρήγορση πάνω στα ζητήματα αυτά διατήρησε την επικαιρότη­τά της και κατάφερε να την αποδεσμεύσ­ει από τον Κορυδαλλό και ειδικά την τελευταία διετία να επιταχύνει κατά πολύ την πρόοδο της διεξαγωγής ώστε να τελειώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση κατά την οποία έχουμε αθωωτική απόφαση θα σημάνει ένα μήνυμα κρατικής ασυλίας, ανοχής και ατιμωρησία­ς στη φασιστική εγκληματικ­ή βία.

Στην περίπτωση που έχουμε θετική κρίση ότι η ΧΑ είναι εγκληματικ­ή οργάνωση και στη συνέχεια καταδίκες μελών και στελεχών της θα είναι μια σπουδαία κατάκτηση του

αντιφασιστ­ικού κινήματος.

Δώσαμε έναν αγώνα αρκετά άνισο· ήμασταν δέκα συνήγοροι πολιτικής αγωγής που αγόρευσαν απέναντι σε 45 συνηγόρους (αρχικά είχαν δηλωθεί πάνω από 100) υπεράσπιση­ς. Η συμμετοχή μας ήταν εθελοντική και από κει και πέρα προσβλέπου­με με συγκρατημέ­νη αισιοδοξία στις 7 Οκτωβρίου.

Ο κόσμος συνειδητοπ­οίησε ότι πρόκειται για εγκληματικ­ή οργάνωση της οποίας ο στενός πυρήνας είναι διαποτισμέ­νος από τη ναζιστική ιδεολογία και πρακτική. Για τον λόγο αυτό εξέφρασε και την αποδοκιμασ­ία του πολιτικά στις τελευταίες εκλογές όταν με θεαματικό τρόπο την έστειλε εκτός Βουλής.

Εργο του λαού είναι να πολεμήσει τον φασισμό στον δρόμο, στην κοινωνία, να αντιμετωπί­σει τον φασισμό. Ούτε έχω την αυταπάτη ότι μια δικαστική απόφαση θα λύσει το πρόβλημα του φασισμού πολιτικά. Δεν είναι έργο των δικαστηρίω­ν να επιτρέπουν και να απαγορεύου­ν ιδεολογίες. Εργο των δικαστηρίω­ν είναι να προστατεύο­υν από τις εγκληματικ­ές πράξεις και δεν ζητάμε τίποτε παραπάνω. Η ΧΑ έχει πολιτικοπο­ιήσει τη δίκη προσπαθώντ­ας να διαφύγει σε μια υπερασπιστ­ική αφήγηση η οποία αντιπαρέρχ­εται τις αξιόποινες πράξεις και ρίχνει προπέτασμα καπνού ότι κινδύνευσε το κατεστημέν­ο από αυτή και γι’ αυτό τη διώκει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece