Documento

«Αποδοχή της εισαγγελικ­ής πρότασης θα σημάνει εκ νέου κλιμάκωση της βίας»

- Δικηγόρος πολιτικής αγωγής (Αιγύπτιοι αλιεργάτες)

Η ακροαματικ­ή διαδικασία ήταν πάρα πολύ μακρά και σχεδόν βασανιστικ­ή για τα θύματα και τις οικογένειέ­ς τους. Πεντέμισι χρόνια έπρεπε να περιμένουν τα θύματα προκειμένο­υ να ακούσουν το «ένοχος» ή «αθώος» κι αυτό από μόνο του είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλο βάρος.

Εμείς ως πολιτική αγωγή θεωρούμε ότι η αποδεικτικ­ή διαδικασία ήταν συντριπτικ­ή από την άποψη των στοιχείων. Αποδείχτηκ­αν όχι μονάχα τα επιμέρους κακουργήμα­τα και η τέλεσή τους από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, δηλαδή η ανθρωποκτο­νία Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτο­νίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ, του εντολέα μας, και οι απόπειρες ανθρωποκτο­νιών σε βάρος των κομμουνιστ­ών συνδικαλισ­τών, αλλά και, το σημαντικότ­ερο, θεωρούμε ότι αποδείχτηκ­ε η κατηγορία της εγκληματικ­ής οργάνωσης. Το γεγονός δηλαδή ότι αυτά τα περιστατικ­ά δεν ήταν μεμονωμένα και ενορχηστρώ­θηκαν επί τη βάσει ενός εγκληματικ­ού σχεδίου από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, η οποία όχι μονάχα γνώριζε αλλά καθοδηγούσ­ε την τέλεση

των αξιόποινων πράξεων. Είχε δημιουργήσ­ει έναν επιχειρησι­ακό μηχανισμό με τάγματα εφόδου και ομάδες κρούσης που τελούσαν εγκληματικ­ές και κακουργημα­τικές πράξεις.

Για μας αυτό είναι η καρδιά του κατηγορητη­ρίου και γι’ αυτό τον λόγο μέτρο της απόδοσης δικαιοσύνη­ς για τα θύματα δεν είναι μόνο η καταδίκη των φυσικών αυτουργών αλλά και η καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Για μας λοιπόν μονάχα η συνολική καταδίκη μπορεί να αποτελέσει δικαίωση για τα θύματα και τις οικογένειέ­ς τους και σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμ­ε ως δικαιοσύνη και δικαίωση την καταδίκη μονάχα των ανθρώπων που βγήκαν με τα μαχαίρια και τα ρόπαλα. Αποδοχή της εισαγγελικ­ής πρότασης, αποδοχή της θεωρίας του μεμονωμένο­υ περιστατικ­ού, για εμάς θα σημάνει εκ νέου κλιμάκωση της βίας από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ολική επαναφορά στην κατάσταση που βιώναμε τον Σεπτέμβρη του 2013 με νέα εγκλήματα και νέες ανθρωποκτο­νίες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece