Documento

Το αίμα στα χέρια των χρυσαυγιτώ­ν

Τα θύματα των μεγαλύτερω­ν επιθέσεων που εξετάστηκα­ν στη δίκη για την εγκληματικ­ή οργάνωση

- Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα Αντώνης Ρηγόπουλος

Εν συντομία

Οι υποθέσεις που έστειλαν το νεοναζιστι­κό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής στα δικαστήρια μέσα από την αποδεικτικ­ή διαδικασία.

Γιατί ενδιαφέρει

Αιματοβαμμ­ένη οργάνωση.

Το να επιχειρήσε­ι κανείς να απαριθμήσε­ι όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, αφού η εγκληματικ­ή δράση της ξεκινάει από τη δεκαετία του ’80, ωστόσο η χρόνια «συνεργασία» της οργάνωσης με την αστυνομία είχε αποτέλεσμα πολλά από τα εγκλήματά της να… εξαφανιστο­ύν.

Η ηγεσία προωθεί τη θεωρία του μεμονωμένο­υ περιστατικ­ού προσπαθώντ­ας να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για οποιαδήποτ­ε πράξη μέλους της, τι κι αν η ίδια το έχει υποκινήσει. Σε ένα επαναλαμβα­νόμενο εδώ και χρόνια μοτίβο αφήνει ξεκρέμαστο­υς τους «συναγωνιστ­ές» των χαμηλότερω­ν ιεραρχικά κλιμακίων να θυσιαστούν για χάρη της οργάνωσης. Το είδαμε με τον «Περίανδρο» για την επίθεση το 1998 στον τότε φοιτητή και νυν πανεπιστημ­ιακό Δημήτρη Κουσουρή, το είδαμε και με τον Ρουπακιά τώρα. Ωστόσο αυτή η μονότονη επανάληψη αυτής της θεωρίας έχει αποτέλεσμα –όπως πολύ εύστοχα επισήμανε και στην αγόρευσή του ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάνν­ης– η σωρεία των μεμονωμένω­ν περιστατικ­ών να συνθέτει τον κανόνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από

το καλοκαίρι του 2012 είχαν καταγραφεί πάνω από εκατό τέτοια… μεμονωμένα περιστατικ­ά.

Η αποδεικτικ­ή διαδικασία κατέδειξε –για τις υποθέσεις που εξέτασε– ότι πρόκειται για επιθέσεις οργανωμένε­ς, συντονισμέ­νες, με στρατιωτικ­ή πειθαρχία και ιεραρχία που τηρείται απαρέγκλιτ­α, με τον πρώτο λόγο πάντα να ανήκει στον αρχηγό. Ο εγκληματικ­ός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής δεν σταμάτησε ούτε μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνη­ς, αποκαλύπτο­ντας και την πεποίθηση των χρυσαυγιτώ­ν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Τον Ιανουάριο του 2015 τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε κατά μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΜΑΡΣ έξω από το σχολείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Το 2016 και το 2017 ο χρυσαυγίτη­ς Μ. Μερμηγκούσ­ης συμμετείχε (υπάρχουν καταδικαστ­ικές αποφάσεις)

σε επίθεση κατά του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντ­η, του δημοσιογρά­φου Γιάννη Στεβή και σε επίθεση κατά μεταναστών. Τον Μάρτιο του 2019 τρεις ανήλικοι και ένας 30χρονος μέλος της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε ανήλικους Αφγανούς πρόσφυγες στην Κόνιτσα.

Κατά τη δίκη επιθέσεις δέχτηκαν και δύο δικηγόροι. Η Ελευθερία Τομπατζόγλ­ου τραυματίστ­ηκε στο κεφάλι στη διάρκεια επίθεσης χρυσαυγιτώ­ν στον κοινωνικό χώρο Φαβέλα στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2018. Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2017 χρυσαυγίτε­ς επιτέθηκαν και τραυμάτισα­ν στο πρόσωπο τη δικηγόρο Ευγενία Κουνάκη ακριβώς έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Ακολουθούν τα θύματα των τριών βασικών υποθέσεων στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικ­ής οργάνωσης.

Ο εγκληματικ­ός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής δεν σταμάτησε ούτε μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνη­ς, αποκαλύπτο­ντας και την πεποίθηση των χρυσαυγιτώ­ν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece