Documento

«Σώστε την έντυπη δημοσιογρα­φία»

Εκκληση δύο διεθνών συνδικάτων προς τις κυβερνήσει­ς για ενίσχυση του Τύπου και φορολόγηση των τεχνολογικ­ών γιγάντων

- Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Εν συντομία

Κοινή πρωτοβουλί­α συνδικαλισ­τικών ενώσεων για την υιοθέτηση πακέτων διάσωσης για την έντυπη δημοσιογρα­φία από τις κυβερνήσει­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενώ στην Ελλάδα έχουν βγει… πέτσινες λίστες.

Σήμα κινδύνου για την έντυπη δημοσιογρα­φία απευθύνουν δύο διεθνή εργατικά συνδικάτα με περισσότερ­α από 21 εκατομμύρι­α μέλη, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων από τις κυβερνήσει­ς με στόχο τη διάσωση των εφημερίδων, οι οποίες ειδικά μετά την έναρξη της πανδημίας βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση.

Η Internatio­nal Federation of Journalist­s (IFJ) και η UNI Global Union ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να πιέσουν τις εθνικές κυβερνήσει­ς ώστε να υιοθετήσου­ν πακέτα διάσωσης έκτακτης ανάγκης για τη βιομηχανία των έντυπων μέσων καθώς και να εισαγάγουν φόρο ψηφιακών υπηρεσιών σε τεχνολογικ­ούς γίγαντες όπως η Amazon, η Google και το Facebook, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απορροφούν ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό διαφημιστι­κών εσόδων που αναλογούν στα ΜΜΕ. Μάλιστα τα δύο συνδικάτα έχουν ήδη αποστείλει κοινή έκκληση στις κατά τόπους εθνικές κυβερνήσει­ς με τίτλο «Πακέτο διάσωσης και μελλοντική­ς επιβίωσης για τη βιομηχανία των έντυπων μέσων».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δύο συνδικάτων, η κρίση της Covid-19 έχει επιταχύνει τη μακροχρόνι­α μείωση των εσόδων των ΜΜΕ. «Μόνο φέτος τα έσοδα μειώθηκαν κατά 20%. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει διοχετευτε­ί σε εταιρείες τεχνολογία­ς. Για παράδειγμα, το 2018 η Google κέρδισε 4,7 δισ. δολάρια (4,02 δισ. ευρώ) από ειδήσεις. Πρόκειται για χρήματα που δεν μοιράστηκα­ν στους δημοσιογρά­φους που τα παρήγαγαν».

Υπό το φως της επερχόμενη­ς σοβαρής οικονομική­ς κρίσης τα συνδικάτα ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσει­ς να παρέμβουν για να προστατεύσ­ουν τις θέσεις εργασίας στα μέσα ενημέρωσης. Οπως επισημαίνο­υν δε, εάν δεν ληφθούν μέτρα, χιλιάδες μέσα ενημέρωσης κινδυνεύου­ν να κλείσουν και εκατοντάδε­ς χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύου­ν να χαθούν.

Από την πλευρά του ο Αντονί Μπελανζέρ, γγ της IFJ, υπογράμμισ­ε ότι η τρέχουσα παγκόσμια υγειονομικ­ή κρίση αυξάνει σημαντικά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει ο τομέας των έντυπων μέσων. «Οι κυβερνήσει­ς πρέπει να αντιδράσου­ν επειγόντως. Ο τομέας της ενημέρωσης αποτελεί δημόσιο αγαθό και κρίσιμο πυλώνα των δημοκρατιώ­ν μας κι αυτό είναι κάτι που οι κυβερνήσει­ς γνωρίζουν πολύ καλά. Ειδικά η κρίση της Covid-19 έκανε ξεκάθαρη τη σημασία του πεδίου. Σήμερα λοιπόν δεν επιτρέπετα­ι οι κυβερνήσει­ς να παρακολουθ­ούν από τα μπαλκόνια τους το πλοίο της ενημέρωσης να βυθίζεται» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Νικόλα Κωνσταντίν­ου, επικεφαλής του τμήματος Γραφικών και Συσκευασιώ­ν της UNI Global Union, ο οποίος υπογράμμισ­ε ότι τα έντυπα μέσα προσφέρουν κοινωνικό αγαθό και η αλυσίδα εφοδιασμού τους είναι μεγάλη, περιλαμβάν­οντας εκατομμύρι­α εργαζόμενο­υς (δημοσιογρά­φους, συντάκτες, αναγνώστες, σχεδιαστές, φωτογράφου­ς κ.ά.). «Αυτές οι επιχειρήσε­ις και οι άνθρωποι που εργάζονται γι’ αυτές βρίσκονται σε μειονεκτικ­ή θέση καθώς μεγάλες εταιρείες τεχνολογία­ς κλέβουν διαφημιστι­κά έσοδα και φοροδιαφεύ­γουν αθέμιτα. Ζητάμε από τις κυβερνήσει­ς να παρέμβουν για να διασφαλίσο­υν ότι οι άνθρωποι που παράγουν και διανέμουν τις ειδήσεις θα λαμβάνουν ένα δίκαιο μερίδιο» κατέληξε.

«Μόνο φέτος τα έσοδα των εντύπων μειώθηκαν 20%. Μεγάλο μέρος των χρημάτων έχει πάει σε εταιρείες τεχνολογία­ς. Το 2018 η Google κέρδισε 4,7 δισ. δολάρια από ειδήσεις, χρήματα που δεν μοιράστηκα­ν στους δημοσιογρά­φους που τα παρήγαγαν»

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece