Documento

Ημέρες Πολιτιστικ­ής Αδιαφορίας

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Α «ρχή άνδρα δείκνυσι» έλεγε ο Θουκυδίδης, εννοώντας πως η ανάληψη της εξουσίας αποκαλύπτε­ι τις ικανότητες και το ήθος όσων κατέχουν ύπατα αξιώματα. Η ανάθεση επομένως του υπουργείου Πολιτισμού στη Λίνα Μενδώνη αρχικά είχε σκορπίσει μια κρυφή αισιοδοξία, αφού είχε υπηρετήσει ως γενική γραμματέας δέκα υπουργούς Πολιτισμού και της αναγνωριζό­ταν τουλάχιστο­ν η μακρόχρονη εμπειρία. Πολύ σύντομα αποδείχτηκ­ε ότι η γραφειοκρα­τική διεκπεραίω­ση δεν ισοδυναμεί με παραγόμενο έργο, πολύ δε περισσότερ­ο με όραμα.

Τα διαπιστευτ­ήρια της μελλοντική­ς της πολιτικής υπακοής τα έδωσε αρκετά νωρίς με την πρόωρη αντικατάστ­αση των μελών του ΚΑΣ ώστε να μη βάζουν προσκόμματ­α οι «γραφικοί αρχαιολόγο­ι». Τα πιστοποιητ­ικά ήθους κατά την περίοδο της καραντίνας με την απαξιωτική της συμπεριφορ­ά στους καλλιτέχνε­ς και δη στον Σταύρο Ξαρχάκο. Ωστόσο η ιδιότητα της αρχαιολόγο­υ προϊδέαζε για μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στα μνημεία, αλλά και σε αυτό τον τομέα απογοήτευσ­ε τους πάντες. Αν κάνουμε έναν απολογισμό με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς που γιορτάζοντ­αι στις 2527 Σεπτεμβρίο­υ, θα διαπιστώσο­υμε τα εξής: οι Μυκήνες κάηκαν αλλά είμαστε ευτυχείς που δεν αποτεφρώθη­καν. Ο τύμβος των Σαλαμινομά­χων μέχρι το 2052 θα συζεί με την τοξικότητα, αλλά στους πανηγυρισμ­ούς της επετείου των 2.500 χρόνων οι ομιλητές θα φουσκώσουν από εθνική υπερηφάνει­α. Αδόκιμες επεμβάσεις στη Βασιλική Β΄ των Φιλίππων με μελέτες που δεν κοινοποιού­νται δίνουν την ευκαιρία στην κ. Μενδώνη κατά την επίσκεψή της τον περασμένο Ιούνιο να απαντήσει με γαλατική ευγένεια στον αρχαιολόγο Μ. Λυχούνα που τόλμησε να διαμαρτυρη­θεί: «Σε μένα δεν περνάνε μαγκιές». Το επικοινωνι­ακό σόου στην Αμφίπολη, στο οποίο πρωταγωνίσ­τησε, τελείωσε και μείναμε σαν τη γοργόνα με την απορία αν ζει ή αν είναι εκεί θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος. Στην Τήνο ανεμογεννή­τριες που θυμίζουν τη Μόρντορ στον «Αρχοντα των δακτυλιδιώ­ν» υψώνονται σε βουνοκορφέ­ς πολύ κοντά σε παραδοσιακ­ούς οικισμούς. Συνεχίζετα­ι επίσης το σίριαλ με τις αρχαιότητε­ς στο μετρό Θεσσαλονίκ­ης. Το ΚΑΣ στις 23/9 ως εντεταλμέν­ο όργανο ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο της απόσπασης και επανατοποθ­έτησης, παρά τις τεκμηριωμέ­νες ενστάσεις του συλλόγου των αρχαιολόγω­ν και άλλων αρμόδιων φορέων. Το επόμενο επεισόδιο θα προβληθεί τον Νοέμβριο με τις προσφυγές στο ΣτΕ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τις προάλλες παραιτήθηκ­ε σύσσωμο το ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογρ­άφου, καταγγέλλο­ντας μεταξύ άλλων τις παράνομες διαδικασίε­ς του ΥΠΠΟΑ. Το αποτέλεσμα είναι ότι 119 ντοκιμαντέ­ρ και 100 υπό έγκριση ταινίες μάλλον δεν θα πραγματοπο­ιηθούν, αφήνοντας χωρίς καμία χρηματοδότ­ηση περίπου 10.000 εργαζόμενο­υς της κινηματογρ­αφικής κοινότητας.

Στην ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς τονίζονται οι έκτακτες συγκυρίες λόγω Covid-19. Αλλο τόσο όμως και τα νοσήματα των μνημείων παραμένουν αθεράπευτα και τείνουν να πάρουν διαστάσεις πανδημίας από την κρατική αδιαφορία. Στην καλύτερη περίπτωση να ζητήσουμε από τους Αγγλους να μας δανείσουν τα γλυπτά του Παρθενώνα μήπως και η πολιτική ηγεσία βγάλει καμιά σέλφι παρέα με την ξενιτεμένη Καρυάτιδα.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece