Documento

Σήμα κινδύνου για Ελλάδα και από την Κομισιόν

Με την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία προβλέπει δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό αλλά και έκρηξη «κόκκινων» δανείων και απευθύνει προειδοποί­ηση

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Ανησυχίες για δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, ενώ υπάρχει προβληματι­σμός για σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο χειμώνας προβλέπετα­ι πολύ δύσκολος και οι «επιτελικές» ανεπάρκειε­ς τον κάνουν δυσκολότερ­ο.

Μπορεί να κρυφτεί η πραγματικό­τητα κάτω από το χαλί; Η απάντηση είναι καταφατική όσον αφορά την ελληνική πραγματικό­τητα, αφού κυβέρνηση και ΜΜΕ βρήκαν θετική την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην πραγματικό­τητα γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί κάτω από το χαλί ο δημοσιονομ­ικός εκτροχιασμ­ός και να προβληθεί αποκλειστι­κά η θετική αξιολόγηση για τις μεταρρυθμί­σεις (αφορούν τον ηλεκτρονικ­ό εκσυγχρονι­σμό του ελληνικού κράτους στον καιρό της πανδημίας).

Ελλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ

Ωστόσο η Κομισιόν στην έκθεσή της (αφορά στοιχεία μέχρι τον Ιούλιο) κάνει λόγο για πρωτογενές έλλειμμα που φτάνει στο 6,6% και προβλέπει διόγκωση των οφειλών προς το δημόσιο αλλά και έκρηξη «κόκκινων» δανείων. Συγκεκριμέ­να η έκθεση αναφέρει ότι το έλλειμμα του 2020 θα εκτιναχθεί στο 5,8% του ΑΕΠ, αλλά σε αυτό δεν έχει συνυπολογί­σει την επιστροφή των αναδρομικώ­ν που η ίδια εκτιμά ότι θα προσδώσει ένα 0,8% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα (σε απλά ελληνικά, είναι τα έσοδα της οικονομίας μείον τα έξοδα, χωρίς να υπολογίζετ­αι η καταβολή των δανείων).

Μάλιστα η Κομισιόν αναγνωρίζε­ι ότι οι παραδοχές αυτές είναι προσωρινές καθότι στηρίζοντα­ι σε στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου (δεν έχει συνυπολογι­στεί το καταστροφι­κό για την οικονομία δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου). Για άλλη μια φορά η Κομισιόν εκφράζει την αποστροφή της στις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μέσω της μη εκκαθάριση­ς των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του δημοσίου έχει δημιουργήσ­ει ένα κρυφό χρέος που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ (περί τα 2 δισ. υπολογίζον­ται οι περίπου 320.000 εκκρεμείς συντάξεις).

Επικρατεί έντονη ανασφάλεια

Για τους εμπειρογνώ­μονες της Κομισιόν όλα αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού επικρατεί έντονη ανασφάλεια για εκτροχιασμ­ό ακόμη και αυτών των μαύρων προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για διάφορους λόγους, οι οποίοι είναι:

• Οι επιπτώσεις της πανδημίας. Εχει υπολογιστε­ί ότι κάθε μήνας lockdown στοιχίζει άμεσα στην ελληνική οικονομία περίπου 6 δισ. ευρώ (οι έμμεσες συνέπειες σε απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσε­ων κ.λπ. δεν έχουν αποτιμηθεί).

• Η διαχείριση του μεταναστευ­τικού, που δημιουργεί πρόσθετο κόστος.

• Οι δαπάνες για τα νέα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α (γαλλικά αεροπλάνα, φρεγάτες).

• Η διεκδίκηση από τον όμιλο Μαντωνανάκ­η μέσω της εταιρείας Αττικός Ηλιος ενός ποσού ως αποζημίωση­ς διαφυγόντω­ν κερδών που φτάνει το 1 δισ. ευρώ για έκταση στο Λαγονήσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί εννέα αιτήσεις για έκδοση διαιτητικώ­ν αποφάσεων και μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί μία που δικαιώνει την εταιρεία Αττικός Ηλιος.

• Το δημοσιονομ­ικό κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ για τη διάσωση των ΕΛΤΑ (μόνο για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 2.000 εργαζομένω­ν απαιτούντα­ι περί τα 200 εκατ. ευρώ).

Oι μαύρες εκτιμήσεις της EE βασίζονται μόνο σε στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου, χωρίς να περιλαμβάν­εται το καταστροφι­κό διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece