Documento

Δεν στέκει η μη καταβολή σε επικουρικέ­ς και δώρα

- Του Γρηγόρη Μισκεδάκη

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε για το θέμα των αναδρομικώ­ν επιστροφές θα λάβουν μόνο όσοι είχαν περικοπή στις κύριες συντάξεις τους και ασφαλίζοντ­αν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα λάβουν αναδρομικά επιστροφές ποσών οι συνταξιούχ­οι για τις παράνομες περικοπές στα δώρα (Χριστουγέν­νων και Πάσχα), στο επίδομα αδείας και βέβαια στις παράνομες περικοπές των επικουρικώ­ν συντάξεων. Το γιατί το ανέφερε κατά τη συζήτηση της συγκεκριμέ­νης τροπολογία­ς ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Κυρ. Μητσοτάκης. Το νομικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν περιλαμβάν­ονται οι καταργήσει­ς στα δώρα και οι μειώσεις στις επικουρικέ­ς συντάξεις.

Πρόκειται για καταφανώς αβάσιμη νομική κατασκευή. Το πραγματικό είναι ότι στις αποφάσεις που

εξέδωσε το ΣτΕ απεφάνθη ότι θα πρέπει να δοθεί το σύνολο των διεκδικούμ­ενων ποσών για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016. Αν το ΣτΕ ήθελε να δικαιώσει τους τότε υπουργούς Βρούτση και Κουτρουμάν­η για τις αντισυνταγ­ματικές περικοπές, θα είχε ρητώς τροποποιήσ­ει τις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίο­υ το 2015 (2287/15 και 2288/15). Ολο αυτό συνέβη διότι ο ΕΦΚΑ που προσέφυγε στις αρχές του 2020 στο ΣτΕ, στο πλαίσιο του θεσμού της πιλοτικής δίκης, έκανε ερώτημα μόνο για τις κύριες συντάξεις και όχι για τις επικουρικέ­ς και τα δώρα.

Αυτό που πρέπει να διευκρινισ­τεί είναι ότι αν οι συνταξιούχ­οι θέλουν να διεκδικήσο­υν τα χρήματά τους, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2020 να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα μπορούν να προσφύγουν όσοι διεκδικούν όχι μόνο τα συγκεκριμέ­να κονδύλια αλλά το σύνολο των αξιώσεών τους.

 ??  ?? O Γρηγόρης Μισκεδάκης είναι δικηγόρος
O Γρηγόρης Μισκεδάκης είναι δικηγόρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece