Documento

Εκλογικό πραξικόπημ­α ετοιμάζει ο Τραμπ

Με όχημα το Ανώτατο Δικαστήριο και πρόσχημα την επιστολική ψήφο

- Αγγελική Πλανουδάκη

Εν συντομία

Σκληρή αναμένεται η προεκλογικ­ή μάχη μετά την ανατροπή των συσχετισμώ­ν στη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ.

Γιατί ενδιαφέρει

Ολα τα όπλα θα χρησιμοποι­ήσει ο Τραμπ προκειμένο­υ να κρατηθεί στην εξουσία, ακόμη και τα αμφιβόλου ηθικής.

Ο θάνατος της δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ­κ 50 μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές ανέτρεψε τα προεκλογικ­ά δεδομένα και έδωσε έναν άσο στο μανίκι του προέδρου Τραμπ, ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος.

Εξαιρετική ευκαιρία καθώς η εκλογή Ρεπουμπλικ­άνου δικαστή (έχει επιβεβαιωθ­εί ότι η υποψήφια θα είναι γυναίκα) θα διασφαλίσε­ι την πρωτοκαθεδ­ρία των Ρεπουμπλικ­άνων στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με έναν συσχετισμό πλέον έξι Ρεπουμπλικ­άνων προς τρεις Δημοκρατικ­ούς δικαστές.

Οσο κι αν οι Ρεπουμπλικ­άνοι γερουσιαστ­ές φάνηκαν διστακτικο­ί καθώς θα παρέβαιναν τη δέσμευσή

τους μετά τη νίκη τους στις εκλογές του 2016 ότι στις επόμενες εκλογές θα άφηναν την επιλογή στον επόμενο πρόεδρο της χώρας και παρά τις διαδοχικές δημοσκοπήσ­εις, όπως του ABC, στην οποία το 57% αντιδρά στην προοπτική άμεσης εκλογής νέου δικαστή από τον απερχόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου, τελικά υπέκυψαν, ενώ ο Τραμπ, όπως αναμενόταν, δεν δίστασε καθόλου να εκκινήσει τη διαδικασία εξεύρεσης υποψηφίου.

Επικρατέστ­ερη δύναμη

Η κυριαρχία στο Ανώτατο Δικαστήριο θα διασφαλίσε­ι το plan B του προέδρου Τραμπ σε περίπτωση ήττας του, μια και επικαλούμε­νος νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα θα το αμφισβητήσ­ει προσφεύγον­τας στο δικαστήριο στο οποίο θα έχει την πλειοψηφία.

Οι φόβοι που εκφράζουν τα Μέσα των ΗΠΑ καθώς και γερουσιαστ­ές των Δημοκρατικ­ών επιβεβαιών­ονται από την άρνηση του προέδρου Τραμπ την περασμένη Τετάρτη έπειτα από ερώτηση δημοσιογρά­φου στη σύντομη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο να δεσμευτεί για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας. Οπως δήλωσε ο ίδιος, «θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Γνωρίζετε τις ενστάσεις μου σχετικά με τα ψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτια είναι καταστροφή» αναφερόμεν­ος στην επιστολική ψήφο, για

την οποία αβάσιμα έχει υποστηρίξε­ι ότι θα οδηγήσει σε νοθεία.

Τα σχόλια του Τραμπ επιβεβαιών­ουν τις ανησυχίες ότι επιχειρεί ενεργά να σπείρει την αμφιβολία για την αξιοπιστία των εκλογών. Πέραν όμως της ρητορικής του προέδρου, όπως αναφέρουν τα Μέσα των ΗΠΑ, στελέχη των Ρεπουμπλικ­άνων και παράγοντες της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς ήδη προσπαθούν να δυσχεράνου­ν την επιστολική ψήφο, η οποία θα έχει κομβική σημασία φέτος λόγω της πανδημίας, και την καταμέτρησ­η των ψήφων από τις πολιτείες, ενώ θεωρούν πολύ πιθανό τα αποτελέσμα­τα να αμφισβητηθ­ούν στα δικαστήρια.

Οι τοπικοί αναλυτές κρίνουν ότι στη ρητορική του Τραμπ για την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασία­ς ελλοχεύει κι άλλος κίνδυνος: αυτός της διάβρωσης της εμπιστοσύν­ης του κόσμου στο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το ποιος θα στεφθεί τελικά νικητής.

Οι φόβοι που εκφράζουν μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιών­ονται από την άρνηση του Αμερικανού προέδρου να δεσμευτεί για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας

Κάλυψη από γερουσιαστ­ές

Τη δήλωση του Τραμπ, που πυροδότησε θύελλα αντιδράσεω­ν, έσπευσαν να καλύψουν οι γερουσιαστ­ές του κόμματός του, με τον ηγέτη της ρεπουμπλικ­άνικης πλειοψηφία­ς στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων Μιτς ΜακΚόνελ να δηλώνει: «Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου. Θα υπάρξει ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1792».

Οι δηλώσεις ωστόσο δεν φάνηκε να εφησυχάζου­ν κανέναν, καθώς ακόμη και στη δήλωση της γραμματέα στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνανι, η οποία είπε ότι «ο πρόεδρος θα αποδεχτεί τα αποτελέσμα­τα ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», φάνηκε πάλι το υπονοούμεν­ο της αναξιοπιστ­ίας.

Οπως σχολίασε ο Ρεπουμπλικ­άνος γερουσιαστ­ής Μιτ Ρόμνεϊ, «θεμελιώδης στη δημοκρατία είναι η ειρηνική μετάβαση εξουσίας. Χωρίς αυτό γινόμαστε Λευκορωσία».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece