Documento

Χάνουν παραδοσιακ­ούς συμμάχους

Η αμερικανικ­ή πολιτική στερεί παραδοσιακ­ούς συμμάχους του αραβικού κόσμου από τον δοκιμαζόμε­νο λαό

- Αγγελική Πλανουδάκη

Εν συντομία

Ολο και πιο μοναχική η πορεία των Παλαιστινί­ων, καθώς αραβικές χώρες αποκαθιστο­ύν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι γεωπολιτικ­οί συσχετισμο­ί και οι εύθραυστες ισορροπίες επηρεάζουν όλα τα κράτη σε Μέση Ανατολή και ΝΑ Μεσόγειο.

Στις 15 Σεπτεμβρίο­υ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ οικοδεσπότ­η, υπογράφηκα­ν στον Λευκό Οίκο μεταξύ αφενός του Ισραήλ και αφετέρου των Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων οι συμφωνίες αναγνώριση­ς και σύναψης διπλωματικ­ών και εμπορικών σχέσεων, παραβιάζον­τας έτσι την πρωτοβουλί­α αραβικής ειρήνης η οποία είχε προταθεί από τη Σαουδική Αραβία το 2002 και είχε εγκριθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διακήρυξε ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τη χαρακτήρισ­ε «αυγή μιας νέας Μέσης Ανατολής» και τη συμφωνία «συμφωνία του αιώνα», την ίδια στιγμή που οι παλαιστινι­ακές αρχές δήλωναν στην Κωνσταντιν­ούπολη ότι η συγκεκριμέ­νη μέρα θα πρέπει να θεωρείται μέρα «λαϊκής απόρριψης».

Σε μια προσπάθεια ανασύνταξη­ς και υπό την αιγίδα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκ­αν στην Κωνσταντιν­ούπολη οι διασπασμέν­ες πολιτικές δυνάμεις της Παλαιστίνη­ς, εκπροσωπού­μενες από τα δύο βασικά μέτωπά τους, τη Φατάχ με τον πρόεδρό της Μαχμούντ Αμπάς και τη Χαμάς με τον ηγέτη της Ισμαΐλ Χανίγε. Στόχος της συνάντησης ήταν η αποκατάστα­ση των μεταξύ τους σχέσεων, οι οποίες έχουν διαρραγεί από το 2007 συντελώντα­ς στη δημιουργία δύο ανεξάρτητω­ν παλαιστινι­ακών εξουσιών, της Παλαιστινι­ακής Αρχής της Φατάχ στη Δυτική Οχθη και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, και η αντιμετώπι­ση των νέων προκλήσεων υπό μια ενοποιημέν­η πλέον αρχή.

Ο Χουσάν Μπάντραν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η «συμφωνία του αιώνα» του προέδρου Τραμπ καθώς και άλλες αιτίες, όπως τα ισραηλινά σχέδια προσάρτηση­ς παλαιστινι­ακών εδαφών και η αλλαγή στάσης των αραβικών κρατών, τα οποία συνάπτουν σχέσεις «με τις κατοχικές δυνάμεις, το οποίο αντιστοιχε­ί με πισώπλατο μαχαίρωμα για τους Παλαιστίνι­ους»,

σπρώχνουν τους Παλαιστίνι­ους να ενωθούν.

Η διακυβέρνη­ση του Τραμπ σηματοδότη­σε μια ρηξικέλευθ­η αλλαγή πολιτικής, που για κάποιους θα αποτελέσει… αυγή αλλά για άλλους κόλαση. Αντίθετα με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα,ο οποίος είχε διατηρήσει την πάγια αποστασιοπ­οιημένη γραμμή στη διαμάχη Παλαιστίνη­ς – Ισραήλ, από την εκλογή του στον προεδρικό θώκο ο Τραμπ προσπάθησε με κάθε τρόπο να προωθήσει τις ισραηλινές θέσεις σε μια περίοδο ιδιαίτερα ρευστή για τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

Πώς άναψε η θρυαλλίδα

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναγνωρίσε­ι την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντ­ας εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ, σχέδιο που πραγματοπο­ιήθηκε τον Μάιο του 2018. Η κίνησή του αυτή καθώς και η αναγνώριση της ισραηλινής προσάρτηση­ς των Υψωμάτων του Γκολάν λίγο αργότερα αποκάλυψαν την υιοθέτηση νέας στρατηγική­ς στην περιοχή και δεν άργησαν να πυροδοτήσο­υν αλυσιδωτές αντιδράσει­ς, με σειρά από χώρες να προχωρούν στην αναγνώρισή της ως πρωτεύουσα­ς του Ισραήλ.

Παρότι η απόφαση των ΗΠΑ καταδικάστ­ηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η αντίστροφη μέτρηση για τη διαμόρφωση του νέου τοπίου είχε ξεκινήσει.

Τι προσδοκούν οι Παλαιστίνι­οι

Για τους Παλαιστίνι­ους ηγέτες η προσέγγιση της Τουρκίας και του Ιράν μοιάζει σήμερα, μετά την «προδοτική» κίνηση των μέχρι χθες συμμάχων τους και χωρίς τα ερείσματα του παρελθόντο­ς (με τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ εξουδετερω­μένα και τον Λίβανο βυθισμένο στο χάος), με σανίδα σωτηρίας.

Ωστόσο, ενώ ο Ερντογάν ξέσπασε αρχικά σε ευθεία επίθεση απειλώντας τα ΗΑΕ ότι θα αναστείλει τις διπλωματικ­ές σχέσεις ή θα ανακαλέσει τον Τούρκο πρέσβη, τελικά δεν φάνηκε να τρόμαξε κανέναν. Η Τουρκία, η οποία έχει αποκαταστή­σει διπλωματικ­ές σχέσεις με το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια, δεν πραγματοπο­ίησε καμία από τις απειλές της και στο εσωτερικό του Ισραήλ επιβεβαιώθ­ηκε, όπως διατύπωσε ο ισραηλινός Τύπος, η εικόνα

του «σκυλιού που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει».

Η πιο αξιόπιστη συμμαχική δύναμη στην οποία θα μπορούσαν να στραφούν οι Παλαιστίνι­οι παραμένει το Ιράν, οι σχέσεις του οποίου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν φτάσει σε επικίνδυνο σημείο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ ο ηγέτης της Χαμάς συναντήθηκ­ε με τον Χασάν Νασράλαχ, ηγέτη της υποστηριζό­μενης από το Ιράν σιιτικής Χεζμπολάχ, στην πρώτη επίσκεψη Παλαιστίνι­ου ηγέτη ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν τις «πολιτικές και στρατιωτικ­ές εξελίξεις στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο και στην περιοχή» και τους «κινδύνους στον παλαιστινι­ακό αγώνα», συμπεριλαμ­βανομένων «των αραβικών σχεδίων για εξομάλυνση» των σχέσεων με το Ισραήλ, όπως μετέδωσε το παλαιστινι­ακό τηλεοπτικό μέσο Al-Manar το οποίο έχει έδρα τον Λίβανο.

Στην πράξη η στρατιωτικ­ή κλιμάκωση στην περιοχή έχει ήδη αρχίσει, με τον Χανίγε να επιβεβαιών­ει ότι η Χαμάς κατέχει πυραύλους οι οποίοι μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ και το Ισραήλ να πυκνώνει τις επιθέσεις στη Γάζα.

Πιο αξιόπιστος σύμμαχος των Παλαιστίνι­ων παραμένει το Ιράν, αφού ο Ερντογάν «γαβγίζει» ενώ ο ίδιος έχει αποκαταστή­σει τις σχέσεις με το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια

 ??  ?? Μετά την υπογραφή των συμφωνιών ποζάρουν για μια φωτογραφία στο μπαλκόνι του μπλε δωματίου. Από αριστερά ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Στη Σαουδική Αραβία έχουν ρίξει τους τόνους κατά του Ισραήλ και δεν έχουν καταδικάσε­ι επίσημα τις συμφωνίες που υπέγραψε με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών ποζάρουν για μια φωτογραφία στο μπαλκόνι του μπλε δωματίου. Από αριστερά ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στη Σαουδική Αραβία έχουν ρίξει τους τόνους κατά του Ισραήλ και δεν έχουν καταδικάσε­ι επίσημα τις συμφωνίες που υπέγραψε με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece