Documento

Ο ιός χτύπησε σκληρά… μπαρ και εστιατόρια

Σε κλοιό η βιομηχανία διασκέδαση­ς καθώς τα κρούσματα της Covid-19 πολλαπλασι­άζονται

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Ο «πόλεμος» των μπαρ συνεχίζετα­ι. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς βλέπουν στις συναθροίσε­ις τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εξάπλωση του ιού.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο τομέας της διασκέδαση­ς πέρα από την επιβίωση εργαζομένω­ν και επιχειρήσε­ων είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός για την ψυχολογία των πολιτών και αυτό συχνά παραβλέπετ­αι από τις κυβερνήσει­ς.

Καμπανάκι χτυπά η βιομηχανία της διασκέδαση­ς και του θεάματος στην Ευρώπη που πλήττεται όσο καμιά άλλη από τα περιοριστι­κά μέτρα σε όλες τις χώρες.

Τόσο στο πρώτο lockdown όσο και σε αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας οι κυβερνήσει­ς σπεύδουν να κλείσουν μπαρ, καφέ, χώρους εστίασης και μουσικές σκηνές ή στην καλύτερη περίπτωση να επιβάλουν σκληρά περιοριστι­κά μέτρα που συχνά οδηγούν σε κλείσιμο επειδή απλώς τα έξοδα δεν βγαίνουν.

Οι άνθρωποι του κλάδου χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου όχι μόνο για την επιβίωσή τους αλλά και για τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο από τον πολυήμερο

εγκλεισμό, την απομόνωση από τους οικείους και την έλλειψη του τόσο πολύτιμου χρόνου για διασκέδαση και αποφόρτιση από τη δύσκολη καθημερινό­τητα.

Η πιο συνηθισμέν­η απορία είναι αυτή που λέει ιδιοκτήτης μεγάλου καφέ στη γαλλική πρωτεύουσα σε δημοσιογρά­φο: γιατί, αφού τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικ­ό στα τραπέζια), πρέπει να κλείσει το μαγαζί του στις 10 το βράδυ;

Από την πλευρά τους οι αρχές απαντούν ότι η κατάσταση σε αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι πραγματικά δύσκολη αφού, σύμφωνα με μια νέα γενετική μελέτη για τον κορονοϊό που δημοσίευσα­ν μόλις την Τετάρτη που μας πέρασε ερευνητές στο Χιούστον, ο ιός έχει υποστεί μεταλλάξει­ς και έχει γίνει πιο μεταδοτικό­ς. Οι ερευνητές εξέτασαν 5.000 γενετικές αλληλουχίε­ς του SARS-CoV-2 που αποκαλύπτο­υν ότι έχει μεταλλαχτε­ί.

Κόντρα στη Γαλλία

Είναι χαρακτηρισ­τική η αντίδραση των δημοτικών αρχών της Μασσαλίας στο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίω­ν της πόλης. Συγκεκριμέ­να, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν έκλεισε για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, τα μπαρ και τα εστιατόρια της Μασσαλίας, θέτοντας την πόλη και ολόκληρη την περιοχή στην ακτή της Μεσογείου

στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού.

Ο Ρενό Μιζελιέ, πρόεδρος του περιφερεια­κού συμβουλίου της Προβάνς-Αλπ-Κοτ ντ’Αζούρ, όπου υπάγεται και η Μασσαλία, δήλωσε ότι το κλείσιμο της εστίασης συνιστά μια συλλογική τιμωρία για τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντας επίσης ότι δεν ρωτήθηκε κανείς γι’ αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.

Ακόμη και η νεοεκλεγεί­σα δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαφώνησε με την ένταξη της γαλλικής πρωτεύουσα­ς και των προαστίων της στις λεγόμενες «ενισχυμένε­ς ζώνες κινδύνου», κάτι που σημαίνει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 10 το βράδυ. Με ένα βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε από το δίκτυο BFM η Ινταλγκό περιορίστη­κε να αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά αποφασίστη­καν χωρίς διαβούλευσ­η.

Η κυβέρνηση Μακρόν βάζει τέλος ακόμη και στα απεριτίφ στις παραλίες μετά τις 8 το βράδυ, στα πικνίκ σε περισσότερ­α από δέκα πάρκα και στις συναθροίσε­ις άνω των δέκα ατόμων.

Αυστηρά περιοριστι­κά μέτρα επιβάλλουν οι κυβερνήσει­ς, με έντονες αντιδράσει­ς από τις τοπικές αρχές που βλέπουν να καταρρέει η οικονομία

Λίγοι, ήσυχοι και καθιστοί

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αυστρία, η οποία έχει άμεσα και έμμεσα έσοδα από τον χειμερινό τουρισμό που προσεγγίζο­υν το 15% του ΑΕΠ της. Μόνο που οι σκιέρ μετά τα χιονοδρομι­κά κέντρα και όταν σταματούν τα λιφτ μεταφέρο

νται στα γεμάτα μπαρ ευνοώντας την εξάπλωση του ιού. Η υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπέτ Κέστιγκερ σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Δεν θα υπάρξουν apres ski όπως συνέβαιναν

παλαιότερα», ενώ ανακοίνωσε ότι οι σκιέρ πρέπει αυτό τον χειμώνα να κάθονται στα τραπέζια στα μπαρ και να μη χορεύουν πάνω σε αυτά, κάτι που ισχύει και για τους εξωτερικού­ς χώρους των μπαρ που έχουν ομπρέλες.

Στη Μαδρίτη η περιφερεια­κή κυβέρνηση επέβαλε lockdown σε μια σειρά από τις φτωχότερες συνοικίες της πόλης και των περιχώρων της. Η πρόεδρος της περιφέρεια­ς είπε μεταξύ άλλων ότι τα πάρκα θα παραμείνου­ν κλειστά, στις συναθροίσε­ις θα μπορούν να συμμετάσχο­υν έως έξι άνθρωποι, ενώ τα καταστήματ­α, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να περιορίσου­ν τη δυναμικότη­τά τους στο 50% και να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ.

Στην Τσεχία η κυβέρνηση ενίσχυσε τα περιοριστι­κά μέτρα, όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργία­ς των μπαρ, η απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικού­ς χώρους και η επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.

Η Δανία μείωσε το όριο των συμμετεχόν­των σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και έκλεισε μπαρ και εστιατόρια μετά τις 10 το βράδυ.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επέβαλε το κλείσιμο των χώρων ψυχαγωγίας και των παμπ στην περιφέρεια της πρωτεύουσα­ς Ρέικιαβικ αρχικά για ένα τετραήμερο (από 18 έως 21 Σεπτεμβρίο­υ). Τέλος, και στη Βρετανία μπαίνει λουκέτο σε εστιατόρια και μπαρ από τις 10 το βράδυ.

Και όλα τα παραπάνω τη στιγμή που οι περισσότερ­οι επιστήμονε­ς θεωρούν μάλλον απίθανο να βρεθεί εμβόλιο μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ο κορονοϊός θερίζει σε ολόκληρο τον πλανήτη σκορπώντας τον θάνατο μέχρι στιγμής σε πάνω από 950.000 ανθρώπους. Στην Ευρώπη τα κρούσματα εκτοξεύοντ­αι καθημερινά, ωθώντας τις κυβερνήσει­ς σε ακόμη αυστηρότερ­α περιοριστι­κά μέτρα.

 ??  ?? Διαμαρτυρί­α ιδιοκτητών εστιατορίω­ν και μπαρ στη Μασσαλία και ένα πλακάτ που γράφει «Σώστε τα καφέ και τα εστιατόρια». Εντονες είναι οι αντιδράσει­ς πολιτών και τοπικών αξιωματούχ­ων στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να κλείσει τους χώρους διασκέδαση­ς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας
Διαμαρτυρί­α ιδιοκτητών εστιατορίω­ν και μπαρ στη Μασσαλία και ένα πλακάτ που γράφει «Σώστε τα καφέ και τα εστιατόρια». Εντονες είναι οι αντιδράσει­ς πολιτών και τοπικών αξιωματούχ­ων στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να κλείσει τους χώρους διασκέδαση­ς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece