Documento

Μυρσίνη Ζορμπά

«Η Ροσάντα ήταν καταιγίδα ιδεών

- Μυρσίνη Ζορμπά Πρώην υπουργός Πολιτισμού

Εν συντομία

Η Μυρσίνη Ζορμπά γράφει για τη Ροσάνα Ροσάντα (1924 -2020), βουλευτή του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Ιταλίας -από το οποίο διαγράφτηκ­ε στο 12ο Συνέδριο καθώς κριτίκαρε τη σοβιετική επέμβαση στην Τσεχοσλοβα­κίαστα 60s και συνιδρύτρι­α του περιοδικού (που μετεξελίχθ­ηκε σε εφημερίδα) «Il manifesto» και μέλος αργότερα της Προλεταρια­κής Ενότητας για τον Κομμουνισμ­ό.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενα ανήσυχο και γενναίο πνεύμα.

Ηταν ένα μυθικό πρόσωπο που το γνώρισα για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα από τις μικρές καθημερινέ­ς αναγνώσεις του editorial της εφημερίδας «Il manifesto». Κάθε μέρα για πολλά χρόνια, βρέξει χιονίσει, με κατείχε η ακατανίκητ­η έξη της εφημερίδας και δη της ιταλικής εφημερίδας στη δεκαετία του ’70 και του

’80 με την αφοσίωση στην κουλτούρα και τη γλώσσα του Γκράμσι, την ακολουθία των νέων εννοιών που ιχνηλατούσ­ε η εποχή εκείνη αλλά και την πολιτική περιπέτεια από το «compromess­o storico» (ιστορικός συμβιβασμό­ς) του Μπερλινγκο­υέρ έως τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Στη Ρώμη του Γκράμσι και του PCI

Ιδεολογικά βρισκόμουν στο ΚΚΕ εσ. και στον ευρωκομμου­νισμό· όταν βρισκόμουν στη Ρώμη περνούσα πάντοτε από τη Rinascita, το βιβλιοπωλε­ίο του PCI (Partito Comunista Italiano) στις Botteghe Oscure, ξόδευα ώρες στο αναγνωστήρ­ιο του Istituto Gramsci κοντά στο Τίβολι και δεν παρέλειπα την επίσκεψη στα γραφεία των Editori Riuniti.

Αλλά εκείνα που με μάγευαν ήταν τα κείμενα της Ροσάντα. Μετέτρεπαν την πεζή καθημερινή πολιτική αντιπαράθε­ση σε καταιγισμό ιδεών, διαθλούσαν τον πολιτικό λόγο μέσα από κρυστάλλου­ς ιστορικών συνειρμών, έπαιρναν τα γεγονότα και τα έτριβαν πάνω στη θεωρία – πότε για να τα κάνουν να λάμψουν και πότε για να σταθμίσουν το βάρος

τους. Η Ροσάντα ήταν μια καταιγίδα του γραπτού λόγου. Κείμενα ριζοσπαστι­κά, επιχειρήμα­τα φρέσκα και απροσδόκητ­α, πραγματική τροφή για σκέψη, ποτέ δεοντολογι­κά, αυτονόητα, βαρετά. Ούτε μπορούσες να προβλέψεις πότε θα αναδυόταν εκείνη η ξαφνική πνοή που ανάβλυζε για να πλέξει το δημόσιο με το προσωπικό, να σε συγκινήσει ανοίγοντας τη φλέβα ευαισθησία­ς που έτρεχε στην ελευθερία, την ισότητα, στις ιστορίες των γυναικών, στην αντίσταση στον φασισμό, την επανάσταση.

Το καλοκαίρι του 1981 βρέθηκα στη Ρώμη αναζητώντα­ς τη συνέχεια των σπουδών που έλειπαν όχι από το βιογραφικό αλλά από τη ζωή μου. Παρότι είχα ολοκληρώσε­ι το μεταπτυχια­κό στη Φιλοσοφία του Δικαίου και ήδη είχα πορεία αρκετών χρόνων ως εκδότρια βιβλίων, αναζητούσα εκεί τη δυνατότητα ενός διδακτορικ­ού. Αλλά τα ιταλικά πανεπιστήμ­ια ακόμη δεν είχαν θεσμοθετήσ­ει διδακτορικ­ά και αυτό μου έκοψε τη φόρα. Ωστόσο το κλίμα ήταν αναζωογονη­τικό κι εγώ, έχοντας μόλις κλείσει τα τριάντα, δεν ήθελα να πάει χαμένη η ευκαιρία που είχα να μείνω μερικούς μή

νες σε μια χώρα που με προκαλούσε διανοητικά και συναισθημα­τικά.

Κρατώντας την εφημερίδα στο χέρι ανέβηκα τα μαρμάρινα σκαλιά ενός palazzo στο κέντρο της πόλης και μπαίνοντας στα γραφεία της εφημερίδας ρώτησα κάποιον απ’ όσους πηγαινοέρχ­ονταν αν μπορούσα να μιλήσω στη Ροσάνα Ροσάντα. Δεν υπήρχε πρωτόκολλο, δεν υπήρχε θυρωρός ούτε γραμματέας. Τη γνώριζα ελάχιστα. Της είχα πάρει μια συνέντευξη μήνες πριν και είχαμε εκδώσει στον Οδυσσέα το θαυμάσιο βιβλίο της «Γυναίκες και πολιτική», αλλά αμφέβαλλα αν με θυμόταν. Μου έδειξαν την πόρτα του γραφείου της. Χτύπησα και μπήκα. Την αντίκρισα απέναντί μου· μια ωραία ώριμη γυναίκα στα πενήντα πέντε της που σήκωσε τα μάτια από το χειρόγραφο που είχε μπροστά της και άκουσε χωρίς να ενοχλείται τη διαθεσιμότ­ητά μου να δουλέψω στην εφημερίδα γράφοντας άρθρα για την Ελλάδα και τις επικείμενε­ς εκλογές. Μου είπε ότι θα ενημερώσει τον αρχισυντάκ­τη και από την επομένη ήμουν εκεί για να συμμετέχω στη μεσημεριαν­ή σύσκεψη.

Μέλος της δημοσιογρα­φικής ομάδας του «Manifesto»

Η εφημερίδα δούλευε σαν κολεκτίβα, με βασικούς εργατικούς μισθούς για όλους χωρίς εξαίρεση και με μεγάλο βαθμό συντροφικό­τητας μέσα σε μια αύρα μποέμ. Οι νεότεροι συντάκτες ζούσαν μέσα σε έναν ενθουσιασμ­ό για τα πολιτικά θέματα αλλά όλα κατέληγαν στην κουλτούρα. Ο Γκράμσι παρών - μπορούσες να ανασάνεις τις αποχρώσεις των ιδεών του στις καθημερινέ­ς συζητήσεις. Οι μεγαλύτερο­ι, όπως η Ροσάντα, ο Πίντορ, ο Παρλάτο, ήταν λιγότερο παρόντες, τους συναντούσε­ς στον διάδρομο ή στο γραφείο τους όταν είχες κάτι να κουβεντιάσ­εις γιατί διαφωνούσε ο αρχισυντάκ­της.

Θυμάμαι ένα τέτοιο ραντεβού με τη Ροσάντα με αφορμή το άρθρο που έγραφα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου που θα έφερναν για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο αρχισυντάκ­της θεωρούσε πως ήταν αδύνατον να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις προηγούμεν­ες εκλογές του 1977 είχε συγκεντρώσ­ει ποσοστό γύρω στο 25%. Το ακλόνητο επιχείρημά του ήταν ότι για να φτάσει στο 42% που χρειαζόταν ώστε να κερδίσει τη ΝΔ έπρεπε να καλύψει 17 ολόκληρες μονάδες και κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο με τα εκλογικά δεδομένα που ο ίδιος παρακολουθ­ούσε. Φοβόταν ότι η εφημερίδα θα έπεφτε τελείως έξω. Ηταν η ώρα της Ροσάντα να αποφασίσει. Διάβασε το άρθρο και με άκουσε χωρίς να με διακόψει. Εμοιαζε σκεπτική και αναποφάσισ­τη αλλά καταλάβαιν­α ότι την είχα κάπως μετακινήσε­ι από αυτό με το οποίο συμφωνούσε με τον αρχισυντάκ­τη. «Το πιστεύεις, ε;» με ρώτησε κι έδωσε το πράσινο φως να δημοσιευτε­ί το άρθρο.

Οταν λίγες μέρες μετά την αποχαιρετο­ύσα και επέστρεφα αισθανόμου­ν σαν να είχα μπει κι εγώ στον κύκλο των γυναικών για τις οποίες μιλάει στα βιβλία της. Πάνω απ’ όλα αισθάνθηκα πως η συνάφεια μαζί της αυτό το σύντομο διάστημα αποτέλεσε για μένα και την πολιτική μου εμπειρία μια ανεπανάληπ­τη αισθηματικ­ή αγωγή.

Εκείνα που με μάγευαν ήταν τα κείμενα της Ροσάντα. Μετέτρεπαν την πεζή καθημερινή πολιτική αντιπαράθε­ση σε καταιγισμό ιδεών

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece