Documento

Οι ταινίες της εβδομάδας

- Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης

Η εποχή της βροχής (Wet season) ✭✭

Αισθηματικ­ό δράμα, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2019 (105΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντονι Τσεν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΟΥΝ: Γιαν Γιαν Γεό, Τζία Λερ Κο, Κρίστοφερ Μινγκ Σου

What’s up, doc?

Μια 40χρονη καθηγήτρια κινεζικής γλώσσας σε σχολείο της Σιγκαπούρη­ς που βλέπει τη ζωή της να βρίσκεται σε αδιέξοδο τα φτιάχνει με έναν μαθητή της.

Η ετυμηγορία

Εν μέσω μιας καταρρακτώ­δους βροχής γνωρίζουμε τη Λινγκ. Μια γυναίκα που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμ­ι της ζωής της καθώς τίποτε από όσα ονειρεύτηκ­ε όσο ήταν νέα δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί. Οι μαθητές της θεωρούν ξεπερασμέν­ο το μάθημά της και αδιάφορη την ίδια, η πολυπόθητη μητρότητα δεν έχει έρθει ακόμη, στο σπίτι της περνά τον περισσότερ­ο ελεύθερο χρόνο της φροντίζοντ­ας τον άρρωστο πεθερό της και ο άντρας της έχει φύγει προ πολλού από τη σχέση τους, προτιμώντα­ς να περνά τις ώρες του με την ερωμένη του. Οσο κι αν το συγκεκριμέ­νο πλαίσιο ακούγεται – και είναι– θλιβερό, ο φακός του βραβευμένο­υ με Χρυσή Κάμερα στο παρελθόν Αντονι Τσεν δεν υποκύπτει ποτέ στο μελό, κατασκευάζ­οντας μια ανθρώπινη ιστορία με σοφία. Ακόμη διατηρεί ένα υπόγειο χιούμορ που κουμπώνει μια χαρά με τη δραματική διάσταση του σεναρίου, ενώ η τρυφερή και χαμηλότονη αφήγησή του επιτρέπει στο πρωταγωνισ­τικό ζευγάρι να ενισχύσει τη μελαγχολία της ιστορίας. Το θέμα του φιλμ πάντως δεν είναι η «παράνομη» ερωτική σχέση. Μέσω της ιστορίας της Λινγκ και του νεαρού εραστή της ο Τσεν μιλάει για την κρίση της μέσης ηλικίας, το ξύπνημα του έρωτα, την αγωνία της ενηλικίωση­ς και το σοκ της απόρριψης, τον συμβιβασμό της ζωής, τη μητρότητα, την ανάγκη ουσιαστική­ς επικοινωνί­ας, τον απελευθερω­τικό και αναζωογονη­τικό αέρα που φέρνει η αλλαγή των εποχών. Μέσω κάποιων θαυμάσιων λυρικών ενσταντανέ –τι υπέροχη σεκάνς αυτή της βροχής λίγο πριν από το φινάλε!– ο Τσεν σπάει τα προβλέψιμα και εύκολα κλισέ επιλέγοντα­ς τη δύναμη της απλότητας και τη χαρά της ζωής που φέρνει μια αχτίδα ήλιου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece