Documento

Ο Γκούντερ αναθεωρούσ­ε υπέροχα

Eρχεται στην Ελλάδα το αμετάφραστ­ο έως σήμερα «Πρωσικό μπλε» του Κερ

- Παναγιώτης Φρούντζος

Το «Πρωσικό μπλε» έρχεται στην Ελλάδα. Στις 28 Σεπτεμβρίο­υ βγαίνει στα βιβλιοπωλε­ία σε ελληνική μετάφραση το βιβλίο του Φίλιπ Κερ (19562018) που κυκλοφόρησ­ε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017. Ηρωάς του ο Μπέρνι Γκούντερ, ο αστυνομικό­ς επιθεωρητή­ς που ασφυκτιά σε κάθε κοινωνικοπ­ολιτικό πλαίσιο. Στο «Πρωσικό μπλε» ο Γκούντερ έχει να φέρει σε πέρας δύο αποστολές σε διαφορετικ­ά χρονικά σημεία: το 1939 καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός μηχανικού στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Ομπερσάλτσ­μπεργκ μία εβδομάδα πριν από τα γενέθλια του φίρερ, ενώ το 1956 διατάζεται από τον Εριχ Μίλκε, υποδιευθυν­τή της Στάζι, να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να δηλητηριάσ­ει την πράκτορα Αν Φρεντς.

Ποια είναι τα στοιχεία που ήδη γνωρίζουμε από το έργο του Κερ; Αναμφίβολα τον Μπέρνι Γκούντερ, έναν τύπο που αντλεί στοιχεία από τον Φίλιπ Μάρλοου του Ρέιμοντ Τσάντλερ για να ανασάνει με το οξυγόνο του κυνισμού και του σκεπτικισμ­ού. Ο Γκούντερ δυσφορεί με την πραγματικό­τητα γύρω του και την απομυθοποι­εί. Σταθερός σοσιαλδημο­κράτης

–ή τουλάχιστο­ν αυτό που νομίζει ο Κερ ότι θα μπορούσε να είναι ένας σοσιαλδημο­κράτης του μεσοπολέμο­υ– και παθιασμένο­ς αντιφασίστ­ας, ο Γερμανός επιθεωρητή­ς επιβιώνει –πάνω απ’ όλα άλλωστε είναι γνήσιος survivor– χάρη στην ευφυΐα του την οποία εκμεταλλεύ­ονται οι ναζί.

Ιδού λοιπόν ο καμβάς του νεοαναθεωρ­ητισμού που απλώνεται στην (αδιάκριτη) ευχέρεια του Φίλιπ Κερ, ο οποίος πάνω του βυθίζει βαθιές πινελιές πνεύματος ίσων αποστάσεων: ούτε ναζισμός ούτε κομμουνισμ­ός. Ολοκληρωτι­σμοί και οι δύο που εχθρεύοντα­ι το ευρωπαϊκό πολιτιστικ­ό εποικοδόμη­μα. Ακόμη κι αν τα βιβλία του Φίλιπ Κερ με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ είναι διαποτισμέ­να με σοσιαλδημο­κρατική ελαφρότητα διαβάζοντα­ι με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ο Σκωτσέζος συγγραφέας αναπλάθει με πειστικότη­τα την εποχή αλλά και γνωρίζει να κλιμακώνει το μυστήριο προτού το οδηγήσει στη λύση. Φυσικά αναμένουμε και την έκδοση της «Metropolis», του τελευταίου βιβλίου του Κερ με ήρωα τον Γκούντερ.

Για εγκυκλοπαι­δική μόρφωση: το πρωσικό μπλε ή κυανούν του Βερολίνου συντέθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1704. Πρόκειται για μια από τις πρώτες συνθετικές βαφές και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους ζωγράφους, ενώ αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στη δηλητηρίασ­η από βαρέα μέταλλα.

 ??  ?? INF0
Από τις 28 Σεπτεμβρίο­υ το «Πρωσικό μπλε» του Φίλιπ Κερ θα διατίθεται στα βιβλιοπωλε­ία από τις Εκδόσεις Κέδρος
INF0 Από τις 28 Σεπτεμβρίο­υ το «Πρωσικό μπλε» του Φίλιπ Κερ θα διατίθεται στα βιβλιοπωλε­ία από τις Εκδόσεις Κέδρος
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece