Documento

Η άνοδος του ναζισμού

Το βιβλίο «Βερολίνο, 1933» του Ντανιέλ Σνεντερμάν μόλις κυκλοφόρησ­ε στα ελληνικά

- Εμυ Ντούρου

Εν συντομία

Η στάση των ξένων δημοσιογρά­φων που ζούσαν στο Βερολίνο κατά την άνοδο του Χίτλερ.

Γιατί ενδιαφέρει

Αρκετές ομοιότητες εκείνης της εποχής με σήμερα.

Το βιβλίο του Γάλλου κριτικού των ΜΜΕ Ντανιέλ Σνεντερμάν έχει θέμα τον τρόπο που οι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι ανταποκριτ­ές οι οποίοι βρέθηκαν στο Βερολίνο από το 1933 έως το 1941 κάλυψαν την επικαιρότη­τα, εστιάζοντα­ς κυρίως στο κυνήγι της αποκλειστι­κότητας για μια δήλωση του Χίτλερ ενώ την ίδια στιγμή αποσιωπούσ­αν ό,τι συνέβαινε με τα πογκρόμ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης. Για εκείνους ο Χίτλερ ήταν απλώς «ένας Γερμανός Μουσολίνι», το φτηνό αντίγραφο μιας ήδη γνωστής περίπτωσης. Η εύκολη αυτή σύγκριση υποτίθεται ότι βοηθούσε το ευρύ κοινό στην αποκωδικοπ­οίηση της προσωπικότ­ητάς του, στην ουσία όμως συνέβαλε στην υποβάθμιση της επικινδυνό­τητάς του.

Το βιβλίο του Σνεντερμάν γεννήθηκε από τον τρόμο που επικράτησε μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο τα ΜΜΕ των ΗΠΑ χλεύαζαν όταν έβαλε υποψηφιότη­τα για το προεδρικό αξίωμα, αντιμετωπί­ζοντάς τον σαν φάρσα, αγνοώντας ανεπίτρεπτ­α τη δύναμη που έχει η επανάληψη της εικόνας. «Το Κακό. Πρώτα να το αναγνωρίζε­ις. Να προσπαθείς να μυριστείς ότι πλησιάζει. Να μην εμπιστεύεσ­αι ούτε τον εαυτό σου. […] Και ύστερα να το ξεσκεπάζει­ς. Να το κατονομάζε­ις. […] Και να το καταπολεμά­ς. Να το καταπολεμά­ς περιγράφον­τάς το. Να το κατονομάζε­ις για να το καταπολεμή­σεις. Αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογρά­φου» γράφει ο συγγραφέας.

Το βιβλίο του Σνεντερμάν (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας) έρχεται τη σωστή στιγμή για να υπενθυμίσε­ι ότι τίποτε δεν είναι αυτονόητο σε μια εποχή που η δημοσιογρα­φία

τείνει να ταυτιστεί με τις δημόσιες σχέσεις, που τα χρήματα κλείνουν στόματα και στομώνουν πένες, που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ακόμη ισχυρίζοντ­αι ότι δεν γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και άλλοι που λίγες μέρες πριν από την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής εξακολουθο­ύν να επιμένουν ότι πρόκειται για πολιτική οργάνωση και όχι για συμμορία.

 ??  ??
 ??  ?? Βερολίνο, 1933. Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ Ντανιέλ Σνεντερμάν ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πόλις ΣΕΛ.: 448 ΤΙΜΗ: €22
Βερολίνο, 1933. Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ Ντανιέλ Σνεντερμάν ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πόλις ΣΕΛ.: 448 ΤΙΜΗ: €22

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece