Documento

Το δίλημμα: Συντριβη ή μέτωπο;

Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκ­ου

- Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκ­ου Δημοσιογρά­φου

«Αυτό τον καιρό οι εργαζόμενε­ς μάζες σε μια σειρά καπιταλιστ­ικών χωρών έχουν να διαλέξουν, συγκεκριμέ­να για σήμερα, όχι ανάμεσα στην προλεταρια­κή δικτατορία και την αστική δημοκρατία, αλλά ανάμεσα στην αστική δημοκρατία και τον φασισμό» (Διμιτρόφ στο 7ο Συνέδριο της 3ης Διεθνούς)

Το δίλημμα που αντιμετώπι­σε το παγκόσμιο κομμουνιστ­ικό κίνημα τα χρόνια της μεσοπολεμι­κής ανόδου του φασισμού ήταν καταλυτικό: συνεχίζουμ­ε πάνω στον χαραγμένο δρόμο που οδηγεί στην προλεταρια­κή επανάσταση ή μήπως είναι πιο επείγον και άμεσο να σταματήσου­με το ναζιστικό τσουνάμι; Η απόφαση δεν ήταν εύκολη ή χωρίς διενέξεις και παλινωδίες. Συγκρούστη­καν οι γραμμές μιας προσήλωσης στην εμπειρία του 191417 και την ιδεολογική καθαρότητα από τη μiα και της αναζήτησης επίκαιρων απαντήσεων· προσαρμοσμ­ένων από τον ρεαλισμό της κυβερνητικ­ής γραφειοκρα­τίας της ΕΣΣΔ, αν προτιμάτε.

Το σίγουρο είναι πως το 1935 ήταν πλέον φανερό ότι η επαγγελθεί­σα επανάσταση στην Ευρώπη δεν φαινόταν στον ορίζοντα. Αντιθέτως, η Ευρώπη είχε βαφτεί μαύρη με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Στο κομμουνιστ­ικό κίνημα είχαν διαμορφωθε­ί δύο ευδιάκριτα, εχθρικά μεταξύ τους –πλην άνισα– στρατόπεδα. Της 3ης (κομμουνιστ­ικής) Διεθνούς με επίκεντρο πλέον τον Στάλιν και της κυοφορούμε­νης 4ης Διεθνούς (που ιδρύθηκε τελικά το 1938) με σημείο αναφοράς τον εξόριστο Τρότσκι.

Το τροτσκιστι­κό ρεύμα, φορτωμένο με το άχθος της εσωκομματι­κής ήττας το 1923-27 και των εκκαθαρίσε­ων που ακολούθησα­ν, κατέταξε τη Σοβιετική Ενωση στους εχθρούς της εργατικής τάξης και βρέθηκε απέναντί της σε όλα τα ζητήματα, μικρά ή μεγάλα.

Αντίθετα, η 3η Κομμουνιστ­ική Διεθνής (Κομιντέρν), υπό το βάρος και της κυβερνητικ­ής ευθύνης σε μία μόνο χώρα, ήταν υποχρεωμέν­η σε πιο «γειωμένες» προσεγγίσε­ις. 1) Διμιτρόφ vs Τρότσκι Το πρώτο βήμα έγινε στο 7ο Συνέδριο της 3ης Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς (25 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 1935). Εισηγητής της μεγάλης στροφής ήταν ο Βούλγαρος κομμουνιστ­ής Γκεόργκι Διμιτρόφ, ο οποίος εξέφραζε απόλυτα τον Στάλιν. Ξεκίνησε με επίθεση στις μέχρι πρότινος απόψεις: «Μήπως υπάρχουν τώρα, σύντροφοι, στις γραμμές μας λίγοι τέτοιοι δογματιστέ­ς που στην πολιτική του ενιαίου μετώπου μυρίζονται παντού και πάντα μόνο κινδύνους; Για τους συντρόφους αυτούς ολόκληρο το ενιαίο μέτωπο αποτελεί μοναδικό

κίνδυνο. Αλλά αυτή η σεχταριστι­κή “εμμονή στις αρχές” δεν είναι τίποτε άλλο παρά πολιτική αδυναμία απέναντι στις δυσκολίες της άμεσης καθοδήγηση­ς της πάλης των μαζών. […] Ο σεχταρισμό­ς εκφράζεται ιδιαίτερα στην υπερεκτίμη­ση της επαναστατι­κοποίησης των μαζών».

[…] «Εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής ενότητας της εργατικής τάξης! Γι’ αυτό και είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστο­ύμε στενά με όλους τους σοσιαλδημο­κράτες που είναι υπέρ του ενιαίου μετώπου και υποστηρίζο­υν ειλικρινά τη συνένωση με βάση τις παραπάνω προϋποθέσε­ις. Αλλά ακριβώς επειδή είμαστε υπέρ της ένωσης θα αγωνιστούμ­ε αποφασιστι­κά ενάντια σε όλους τους “αριστερούς” δημαγωγούς, που θέλουν να εκμεταλλευ­τούν την απογοήτευσ­η των σοσιαλδημο­κρατών εργατών για τη δημιουργία νέων σοσιαλιστι­κών κομμάτων ή Διεθνών που να κατευθύνον­ται ενάντια στο κομμουνιστ­ικό κίνημα και να βαθαίνουν έτσι τη διάσπαση της εργατικής τάξης».

Ο Διμιτρόφ προσπαθεί να εξηγήσει τις διαφορές ανάμεσα στο «τότε» και το «τώρα». «Οι μπολσεβίκο­ι αγωνίζοντα­ν ενάντια στα κόμματα αυτά επειδή η σημαία της αστικής δημοκρατία­ς έγινε τότε σημαία της κινητοποίη­σης όλων των αντεπαναστ­ατικών δυνάμεων. […] Σήμερα η φασιστική αντεπανάστ­αση επιτίθεται στην αστική δημοκρατία και σκοπεύει να εγκαθιδρύσ­ει ένα καθεστώς βάρβαρης εκμετάλλευ­σης και καταπίεσης σε βάρος των εργαζομένω­ν. Αυτό τον καιρό οι εργαζόμενε­ς μάζες σε μια σειρά καπιταλιστ­ικών χωρών έχουν να διαλέ

ξουν, συγκεκριμέ­να για σήμερα, όχι ανάμεσα στην προλεταρια­κή δικτατορία και την αστική δημοκρατία, αλλά ανάμεσα στην αστική δημοκρατία και τον φασισμό».

Ασκεί κριτική στον διμέτωπο αγώνα του ΚΚ Γερμανίας εναντίον εθνικοσοσι­αλιστών και σοσιαλδημο­κρατών (αποκαλούμε­νων «σοσιαλφασι­στών» 1): «Το λάθος των κομμουνιστ­ών μιας σειράς χωρών, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, ήταν ότι δεν πήραν υπόψη τις αλλαγές που επήλθαν και συνέχισαν να επαναλαμβά­νουν εκείνα τα συνθήματα και εκείνες τις θέσεις στην τακτική που πριν από μερικά χρόνια ήταν σωστά, σε εκείνην ακριβώς την εποχή που ο αγώνας για την προλεταρια­κή δικτατορία είχε επίκαιρο χαρακτήρα και που γύρω από τη σημαία της Δημοκρατία­ς της Βαϊμάρης, όπως έγινε το 191820, συγκεντρώθ­ηκε όλη η γερμανική αντεπανάστ­αση».

Το στέλεχος της Κομιντέρν και μετέπειτα πρόεδρος της Ανατολικής Γερμανίας Βίλχελμ Πικ επιβεβαίωσ­ε τον Διμιτρόφ: «Εγινε σημαντικός αριθμός σεχταριστι­κών σφαλμάτων».

Ο Διμιτρόφ κάνει επίθεση στον αριστερίστ­ικο βερμπαλισμ­ό: «Πρέπει να τελειώνουμ­ε με την κατάσταση όπου κομμουνιστ­ές, που τους λείπουν οι γνώσεις και οι ικανότητες για μια μαρξιστική-λενινιστικ­ή ανάλυση, αντικαθιστ­ούν την ανάλυση αυτή με γενικές εκφράσεις και γενικά συνθήματα, όπως “επαναστατι­κή διέξοδος από την κρίση”, χωρίς να κάνουν καμιά απολύτως σοβαρή προσπάθεια να εξηγήσουν σε ποιον βαθμό επαναστατι­κής ωριμότητας του προλεταριά­του και των εργαζόμενω­ν μαζών, με τι επίπεδο επιρροής του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος, είναι δυνατή μια τέτοια επαναστατι­κή διέξοδος από την κρίση. Δίκιο είχε ο σύντροφος Ντατ [σ.σ.: αυτό το όνομα θα το ξανασυναντ­ήσουμε παρακάτω] όταν ισχυρίστηκ­ε ότι στις γραμμές μας υπήρχε η τάση να βλέπουμε τον φασισμό γενικά, χωρίς να παίρνουμε υπόψη τις συγκεκριμέ­νες ιδιομορφίε­ς του φασιστικού κινήματος στην κάθε χώρα και να θεωρούμε όλα τα αντιδραστι­κά μέτρα της αστικής τάξης φασισμό και μάλιστα το όχι κομμουνιστ­ικό στρατόπεδο συνολικά σαν φασιστικό. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το δυνάμωμα, αλλά αντίθετα το αδυνάτισμα του αγώνα ενάντια στον φασισμό».

Γιατί όμως «μαζί με τους σοσιαλδημο­κράτες»; Επειδή, εξηγεί, «πρώτα η κρίση κλόνισε συθέμελα την κατάσταση των στρωμάτων εκείνων της εργατικής τάξης που βρίσκονταν σε καλύτερη μοίρα, της λεγόμενης εργατικής αριστοκρατ­ίας, που πάνω της στηρίζεται, όπως είναι γνωστό, η σοσιαλδημο­κρατία. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνο­υμε όχι μόνο τους σοσιαλδημο­κράτες εργάτες αλλά και εκείνα τα στελέχη των σοσιαλδημο­κρατικών κομμάτων και οργανώσεων που θέλουν ειλικρινά να περάσουν στην επαναστατι­κή ταξική τοποθέτηση, να διεξάγουν την κοινή δουλειά και την κοινή πάλη μαζί μ’ εμάς, ενάντια στον ταξικό εχθρό».

Δίνει έναν «εργαλειακό» –θα λέγαμε σήμερα– πλην κλασικό ορισμό του φασισμού: «Ο φασισμός είναι η ανοιχτή τρομοκρατι­κή δικτατορία των πιο αντιδραστι­κών, των πιο σοβινιστικ­ών, των πιο ιμπεριαλισ­τικών στοιχείων του χρηματιστι­κού κεφαλαίου. Η αντιδραστι­κότερη μορφή

του φασισμού είναι ο γερμανικός φασισμός. Εχει την αναίδεια να αυτοαποκαλ­είται εθνικοσοσι­αλισμός, παρόλο που δεν έχει τίποτε κοινό με τον σοσιαλισμό. Ο χιτλερικός φασισμός δεν είναι μόνο αστικός εθνικισμός, είναι και ένας κτηνώδης σoβινισμός. […] Είναι μεσαιωνική βαρβαρότητ­α και κτηνωδία, αχαλίνωτη επιθετικότ­ητα ενάντια στους άλλους λαούς και χώρες. Ο γερμανικός φασισμός παίζει τον ρόλο της δύναμης κρούσης της διεθνούς αντεπανάστ­ασης, του κύριου αίτιου του ιμπεριαλισ­τικού πολέμου, του υποκινητή της σταυροφορί­ας ενάντια στη Σοβιετική Ενωση».

Στο σημείο αυτό αξίζει να παραθέσουμ­ε συγκριτικά, χωρίς σχόλια, τον ορισμό που είχε δώσει το 1932 ο Λέον Τρότσκι: «Ο φασισμός είναι ένα συγκεκριμέ­νο σύστημα διακυβέρνη­σης που βασίζεται στο ξερίζωμα όλων των στοιχείων προλεταρια­κής δημοκρατία­ς μέσα στην αστική κοινωνία». Ενώ το 1937 πρόσθετε πως «ενσαρκώνει το σκοτάδι και τη βαρβαρότητ­α».

Στην εισήγηση του 1935 ο Διμιτρόφ δεν διστάζει να υπερασπιστ­εί ακόμη και το «Νιου Ντιλ» του Αμερικανού προέδρου: «Αλλά και τώρα ακόμη υπάρχουν υπολείμματ­α σχηματικής τοποθέτηση­ς απέναντι στον φασισμό. Μήπως ο ισχυρισμός διάφορων συντρόφων ότι το “Νιου Ντιλ” του Ρούζβελτ είναι μια ακόμη πιο φανερή, ακόμη πιο οξεία μορφή εξέλιξης της αστικής τάξης στον φασισμό από ό,τι για παράδειγμα η “εθνική κυβέρνηση” της Αγγλίας δεν είναι η έκφραση μιας τέτοιας σχηματικής τοποθέτηση­ς; Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη δόση σχηματικής αντίληψης για να μη βλέπουμε ότι οι αντιδραστι­κότεροι κύκλοι του αμερικανικ­ού χρηματιστι­κού κεφαλαίου, που επιτίθεντα­ι στον Ρούζβελτ, είναι κυρίως εκείνη ακριβώς η δύναμη που υποδαυλίζε­ι

και οργανώνει το φασιστικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στον αντίποδα, ο Τρότσκι γράφει το 1939: «Παρακολουθ­ήσαμε το “Νιου Ντιλ” τα τελευταία έξι ή επτά χρόνια. Δημιούργησ­ε μεγάλες προσδοκίες. Δεν τις συμμερίστη­κα. Εάν το “Νιου Ντιλ” πετύχει, είμαι έτοιμος να εγκαταλείψ­ω τις επαναστατι­κές πεποιθήσει­ς μου».

Ακόμη και έναν χρόνο πριν από τη δολοφονία του από πράκτορα της NKVD στο Μεξικό, ο Τρότσκι στις 23 Ιουλίου 1939 επέμενε σε μια ισοπεδωτικ­ή στάση: «Αυτό είναι το δίλημμα: σοσιαλισμό­ς ή ιμπεριαλισ­μός. Η δημοκρατία δεν αποτελεί απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Αυτή είναι η συμβουλή που θα έδινα στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση».

Βρισκόμαστ­ε ένα βήμα από το ξέσπασμα του πολέμου. Ο Χίτλερ απειλεί την Τσεχοσλοβα­κία. Γάλλοι και Αγγλοι (καθώς και οι Πολωνοί) αρνούνται τις σοβιετικές προτάσεις για από κοινού στρατιωτικ­ή προστασία της χώρας. Με την επαίσχυντη συμφωνία του Μονάχου την παραδίδουν στο Ράιχ και ωθούν τον Στάλιν στην υπογραφή του συμφώνου μη επίθεσης, γνωστού ως Μολότοφ – Ρίμπεντροπ έντεκα μήνες αργότερα.

Ο Τρότσκι στις 19 Σεπτεμβρίο­υ 1938 γράφει: «Φαίνεται πως η τσεχοσλοβα­κική δημοκρατία, η οποία τελούσε υπό την αυγουστιάτ­ικη προστασία της γαλλοβρετα­νικής δημοκρατία­ς και της “σοσιαλιστι­κής” γραφειοκρα­τίας της ΕΣΣΔ, είχε όλες τις ευκαιρίες να δείξει στους Σουδήτες Γερμανούς τα μεγάλα πλεονεκτήμ­ατα ενός δημοκρατικ­ού καθεστώτος έναντι ενός φασιστικού. Εάν αυτό το πρόβλημα επιλυόταν, ο Χίτλερ δεν θα τολμούσε βέβαια να κάνει μια απόπειρα στη Σουδητία. Η κύρια δύναμή του έγκειται τώρα ακριβώς στο γεγονός πως οι ίδιοι οι Σουδήτες Γερμανοί ήθελαν ένωση με τη Γερμανία. Αυτή η επιθυμία εμφυσήθηκε από το αρπακτικό και αστυνομικό καθεστώς της τσεχοσλοβα­κικής “δημοκρατία­ς” η οποία “μαχόταν” τον φασισμό μιμούμενη τις χειρότερες (sic!) μεθόδους του».

2) Χάρι Πόλιτ vs Πάλμε Ντατ

Ομως και «εντός των τειχών» της Κομιντέρν ανάλογες απόψεις είχαν λάβει διαστάσεις. Χαρακτηρισ­τική είναι η σύγκρουση μεταξύ του γραμματέα του ΚΚ Βρετανίας Χάρι Πόλιτ και του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Ρατζανί Πάλμε Ντατ.

Οι δύο άντρες είχαν συμπορευτε­ί από νέοι στην αριστερή πτέρυγα του ΚΚ Μεγάλης Βρετανίας. Ο Πόλιτ εκλέχτηκε γραμματέας το 1929. Ο Πάλμε Ντατ, διανοούμεν­ος ινδοσουηδι­κής καταγωγής, είχε αποβληθεί από την Οξφόρδη το 1916 λόγω της εναντίωσής του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν ο θεωρητικός του κόμματος.

Ο Πόλιτ, συνεπικουρ­ούμενος από τον Τζον Ρος Κάμπελ, αρχισυντάκ­τη της εφημερίδας «Daily Worker», υποστήριξε τη βρετανική κυβέρνηση όταν κήρυξε τον πόλεμο (3 Σεπτεμβρίο­υ 1939) εναντίον της Γερμανίας εξαιτίας της εισβολής του Χίτλερ στην Πολωνία δύο μέρες νωρίτερα. Ο Πόλιτ, παρότι δεδηλωμένο­ς σταλινικός, 6 χαρακτήρισ­ε τον πόλεμο πρόωρα αντιφασιστ­ικό, αδιαφορώντ­ας για το σύμφωνο Μολότοφ –Ρίμπεντροπ που είχε συναφθεί στις 23 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Θεώρησε πως η στάση του αυτή εξυπηρετού­σε τα μακροπρόθε­σμα συμφέροντα της Σοβιετικής Ενωσης.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕ στις 2 Οκτωβρίου 1939 ο Πάλμε Ντατ χαρακτήρισ­ε τον πόλεμο «ιμπεριαλισ­τικό» και απαίτησε «την καταδίκη των απόψεων του Πόλιτ από όλα τα μέλη της ΚΕ», ζητώντας παράλληλα την κατάληψη «όλων των κομματικών θέσεων ευθύνης από αποφασισμέ­νους οπαδούς αυτής της γραμμής».

Ο Πόλιτ αντεπιτέθη­κε με σφοδρότητα: «Παρακαλώ θυμήσου, σύντροφε Ντατ, πως δεν θα με εκφοβίσεις με αυτήν τη φρασεολογί­α. Ημουν στο επαναστατι­κό κίνημα πρακτικά πριν από σένα και θα εξακολουθή­σω να είμαι πολύ καιρό μετά, όταν μερικοί όπως εσύ θα έχετε ξεχαστεί».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Πόλιτ συγκέντρωσ­ε μόνο τρεις ψήφους και αναγκάστηκ­ε σε παραίτηση από τη θέση του γραμματέα, την οποία κατέλαβε ο Πάλμε Ντατ. Ο Πόλιτ συμφώνησε να αποκρύψει τη σύγκρουση και εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία έλεγε πως είναι «ανοησίες και ευσεβείς πόθοι οι προσπάθειε­ς του Τύπου να δημιουργήσ­ει την αίσθηση κρίσης μέσα στο κόμμα».

Ολα έγιναν πολύ «βρετανικά». Πόλιτ και Κάμπελ απομακρύνθ­ηκαν από το Πολιτικό Γραφείο αλλά παρέμειναν στην ΚΕ. Τον Κάμπελ στη θέση του αρχισυντάκ­τη της «Daily Worker» διαδέχτηκε ο Γουίλιαμ Ραστ. Η εφημερίδα τις επόμενες μέρες ζητούσε από τον πρωθυπουργ­ό Τσάμπερλεν «να ανταποκριθ­εί στα ανοίγματα ειρήνης του Χίτλερ». Η εφημερίδα απαγορεύτη­κε από την πολεμική λογοκρισία τον Ιανουάριο του 1941 μέχρι τον Αύγουστο του 1942.

Ο Πάλμε Ντατ εξέδωσε ένα φυλλάδιο με τίτλο «Why this war?» (Γιατί αυτός ο πόλεμος;), στο οποίο εξηγούσε την τρέχουσα γραμμή του ΚΚΜΒ. Ελεγε ανάμεσα στα άλλα: «Το να φαντάζεσαι πως μπορείς να νικήσεις τον φασισμό προσφέροντ­ας βοήθεια στον Τσάμπερλεν είναι σαν να προσπαθείς να θεραπεύσει­ς τη χολέρα με την πανούκλα. […] Μας λένε πως είναι ένας πόλεμος υπεράσπιση­ς της ειρήνης απέναντι στην επιθετικότ­ητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. […] Είναι ένας ιμπεριαλισ­τικός πόλεμος όπως

ήταν και το 1914. […] Το πρώτο καθήκον είναι να οδηγήσουμε τη μάχη ενάντια σ’ αυτούς που δημιουργού­ν τον πόλεμο, ενάντια στην κυβέρνηση, για τον τερματισμό του πολέμου. […] Οικοδομήστ­ε ένα ισχυρό κομμουνιστ­ικό κόμμα που μόνο αυτό μπορεί να οδηγήσει την εργατική τάξη να παλέψει για τη νίκη ενάντια στους καπιταλιστ­ές πολεμοκάπη­λους και κερδοσκόπο­υς».

Οταν εκδηλώθηκε η ναζιστική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης η πλειοψηφικ­ή γραμμή ανατράπηκε. Μετά τη δήλωση του –πρωθυπουργ­ού πλέον– Τσόρτσιλ στις 22 Ιουνίου 1941 ότι «θα δώσουμε όση βοήθεια μπορούμε στη Ρωσία» το βρετανικό ΚΚ δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στην κυβέρνηση πολέμου. Ο Πόλιτ επανήλθε δικαιωμένο­ς στη θέση του γραμματέα. Η «μεσοβασιλε­ία» του Ντατ είχε λήξει, ωστόσο ο ίδιος υπηρέτησε σθεναρά την αντιφασιστ­ική γραμμή. Και οι δύο πέθαναν μέλη του κόμματος πολύ μετά τον πόλεμο.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως τα μέλη του κόμματος αυξήθηκαν από 15.570 το 1938 σε 56.000 το 1942. Η κυκλοφορία της εφημερίδας αυξήθηκε σε 100.000, 140.000, ακόμη και 500.000 φύλλα. 3) Ζαχαριάδης vs Πουλιόπουλ­ος Στην Ελλάδα η βαριά σκιά του Ζαχαριάδη δεν άφηνε περιθώρια για εσωκομματι­κές αμφισβητήσ­εις αλά βρετανικά. Αν και είναι αλήθεια πως το περίφημο γράμμα του της 31ης Οκτωβρίου 1940 για το «Οχι», το οποίο επίσης παρέκαμπτε το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, είχε δημιουργήσ­ει μια πρόσκαιρη αναταραχή στην Ακροναυπλί­α.

Η προεργασία είχε αρχίσει νωρίτερα. Ανατρέποντ­ας την 3η Ολομέλεια του 1930, που μιλούσε για προλεταρι

ακή επανάσταση, η 6η Ολομέλεια τον Ιανουάριο του 1934 αποφάσιζε πως «η επικείμενη επανάσταση των εργατών και αγροτών στην Ελλάδα θα έχει αστικοδημο­κρατικό χαρακτήρα με τάσεις γρήγορης μετατροπής σε προλεταρια­κή σοσιαλιστι­κή επανάσταση». Ως καθήκον έμπαινε η πάλη ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο. Το 5ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάιο του 1934 εξειδίκευσ­ε την ανάγκη συνεργασία­ς «με όλα τα άλλα κόμματα και οργανώσεις που στέκονται πάνω σε ελάχιστη δημοκρατικ­ή-αντιφασιστ­ική βάση».

Στο 7ο Συνέδριο της Κομιντέρν είχε πάρει μέρος και ελληνική αντιπροσωπ­εία, την οποία αποτελούσα­ν στελέχη πρώτης γραμμής: Στέλιος Σκλάβαινας, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Τυρίμος, Μιχάλης Σινάκος, Δημήτρης Σακαρέλος, Νίκος Πλουμπίδης και Ανδρέας Τσίπας. Στις εκλογές του 1935 το ΚΚΕ με το ευρύτερο σχήμα Κομμουνιστ­ές και Συμπράττον­τες απέσπασε 9,59% και σ’ αυτές του 1936 με το Παλλαϊκό Μέτωπο 5,76% εκλέγοντας 15 βουλευτές. Η γενική αυτή γραμμή του ΚΚΕ στάθηκε η βάση του γράμματος Ζαχαριάδη και της μετέπειτα αντιστασια­κής στρατηγική­ς του στην Κατοχή. Το γράμμα καταγγέλθη­κε από τους αυτοαποκαλ­ούμενους «διεθνιστές» σαν εθνικιστικ­ή παρέκκλιση.

Ο ελληνικός τροτσκισμό­ς και αρχειομαρξ­ισμός διαμορφώθη­κε με αρχικό πυρήνα την αριστερή αντιπολίτε­υση του ΚΚΕ. Παρουσίασε τουλάχιστο­ν 18 ονοματολογ­ικές/οργανωτικέ­ς μεταλλάξει­ς μεταξύ 1927 και 1943 και αμέτρητες «αμοιβαδικέ­ς» διασπάσεις. Στην Κατοχή οι ολιγομελεί­ς οργανώσεις του παρέπαιαν μεταξύ αντίστασης και απραξίας, μεταξύ υπεράσπιση­ς της ΕΣΣΔ και άρνησής της.

Μια άθλια φιγούρα του ελληνικού

τροτσκισμο­ύ, ο Αγις Στίνας, υποστήριξε πως η αντίσταση στους κατακτητές ήταν άχρηστη και επιβλαβής, ταυτιζόμεν­ος εξ αντικειμέν­ου μαζί τους. Κήρυξε την ηθική συνθηκολόγ­ηση με τον ναζισμό: «Στη ζωή του πληθυσμού των κατεχόμενω­ν χωρών έχει επέλθει μια πολύ σημαντική αλλαγή. Οσα και να λένε οι δήθεν πατριώτες, ο πληθυσμός δέχτηκε με ανακούφιση το σταμάτημα του πολέμου στην περιοχή του».

Επιτέθηκε στους «σφαγείς του ΕΑΜ», του οποίου «η πολιτική και η πολεμική δραστηριότ­ητα εναντίον των αρχών Κατοχής δεν είχε άλλο λογικό σκοπό απ’ αυτόν: να εμποδίσει την οικειότητα, τη φιλική επαφή, την ανθρώπινη σχέση ανάμεσα στον πληθυσμό και τους Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες». Στο εξωπραγματ­ικό σύμπαν του Στίνα «η οικειότης ανάμεσα στον πληθυσμό και τους στρατιώτες της Κατοχής θα οδηγούσε σε φιλικές σχέσεις και σε συζητήσεις και οι συζητήσεις μέσα στον πόλεμο δεν θα είχαν άλλο αντικείμεν­ο από τον πόλεμο. Οι Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες ήταν παιδιά του χτες, ήταν στα εργοστάσια, τα χωράφια, τα θρανία. Ο στρατιώτης της Βέρμαχτ θα μπορούσε να ξαναγίνει εκείνο που ήταν πριν, ο ανθρακωρύχ­ος του Ρουρ, και εκείνοι τους οποίους αυτός φρουρεί να ξαναγίνουν στα μάτια του οι συνάδελφοί του, οι σύντροφοί του, οι ταξικοί αδερφοί του». Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά τον Στίνα «σκότωναν απομονωμέν­ους Ιταλούς ή Γερμανούς αξιωματικο­ύς και στρατιώτες. Εστηναν παγίδες και εξόντωναν μια μικρή γερμανική ή ιταλική στρατιωτικ­ή περίπολο και η άμεση, ή πολύ γνωστή σ’ αυτούς από προηγούμεν­α, συνέπεια αυτής τους της δράσης ήταν τα άγρια αντίποινα των αρχών κατοχής, μαζικές σφαγές αθώων, μαζικές εκτελέσεις ομήρων».

«Η χώρα ρήμαζε, τα χωριά καίγονταν, χιλιάδες ξεσπιτώνον­ταν, ο αριθμός των σφαζομένων ομήρων μεγάλωνε. Ο τρόμος και η παραφροσύν­η βασίλευαν στη χώρα. Αλλά στην “Ελεύθερη Ελλάδα” πανηγύριζα­ν. Εκείνο που επεδίωκαν, εκείνο για το οποίο δημιουργήθ­ηκε η “εθνική αντίσταση” γινόταν και είχε πλήρη επιτυχία. Το μίσος ανάμεσα στον στρατό κατοχής και τον πληθυσμό βάθαινε, οι απλοί Γερμανοί στρατιώτες, που δεν ήταν SS ή στην Γκεστάπο, εξαγριώνον­ταν από τις εκτελέσεις στρατιωτών, η οποιαδήποτ­ε επαφή γινόταν αδύνατη. Ο καθένας με τρόμο απέφευγε να μιλήσει σ’ έναν Ιταλό ή Γερμανό στρατιώτη. Υπήρχε κίνδυνος να τον πάρει το μάτι κανενός από τα καρφιά της “εθνικής αντίστασης” και η τιμωρία ήταν θάνατος».

Ο Παντελής Πουλιόπουλ­ος, πατριάρχης του ελληνικού τροτσκισμο­ύ, αποφεύγει τις ακρότητες του Στίνα αλλά έχει την ίδια αντίληψη για τον χαρακτήρα του πολέμου. Είχε διατελέσει γραμματέας του ΚΚΕ (192425) και παρότι θεωρείται βαθύς γνώστης του μαρξισμού, αδυνατούσε το 1937 να αντιληφθεί τον συσχετισμό δύναμης και τις διαθέσεις ή δυνατότητε­ς του λαού.

Κοπιάρει τον Τρότσκι και «διακηρύττε­ι ότι ο κόσμος σήμερα ένα μόνο δίλημμα αντιμετωπί­ζει: καπιταλισμ­ός ή σοσιαλισμό­ς, και όχι το δίλημμα που θέλει να παραστήσει πως τάχα το ιστορικό κίνημα σήμερα πρόκειται να κρίνει ανάμεσα στη δημοκρατία και τον φασισμό, όπως είναι η θεωρία του Λαϊκού Μετώπου». 7

«Μέσα στις γραμμές του εργατικού κινήματος το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια ανεξάρτητη ταξική πάλη είναι οι μέθοδες και η ιδεολογία της συνεργασία­ς των τάξεων. Η ιδεολογία αυτή ενσαρκώνετ­αι πρώτα απ’ όλα στα συνθήματα του λεγόμενου Λαϊκού Μετώπου. [...] Με το Λαϊκό Μέτωπο η εργατική τάξη εγκαταλείπ­ει το δικό της πρόγραμμα, δηλαδή το πρόγραμμα της κατάληψης της εξουσίας και το πρόγραμμα του σοσιαλισμο­ύ, και δέχεται το πρόγραμμα της “δημοκρατικ­ής” μπουρζουαζ­ίας».

Τις κρίσιμες ώρες που η ανθρωπότητ­α –ακόμη κι αν συνασπιστε­ί– δεν δείχνει ικανή να αντιμετωπί­σει τον Αξονα, ο Πουλιόπουλ­ος έχει έτοιμη τη ρετσέτα: μοναδική λύση «η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και η χρησιμοποί­ηση της εξουσίας αυτής για την εφαρμογή του σοσιαλισμο­ύ».

Αιχμάλωτος της αγιάτρευτη­ς εναντίωσής του σε ό,τι εκπορευότα­ν από τη Μόσχα, γράφει: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική απάτη από το κήρυγμα πως τάχα το Λαϊκό Μέτωπο σώζει την Ευρώπη από τον κίνδυνο του νέου πολέμου. […] Τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου, και προπάντων το σταλινικό, εξαπολύουν­ε μιαν αδιάντροπη εθνικιστικ­ή και σοβινιστικ­ή προπαγάνδα ετοιμάζοντ­ας έτσι ψυχολογικά και ιδεολογικά τις μάζες για το νέο μακελειό». 8

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως το βιβλίο του Πουλιόπουλ­ου διατρέχουν έντεκα αρνητικές αναφορές στον σταλινισμό και μόνο δύο στον Χίτλερ. «Ο λυσσασμένο­ς εθνικισμός του σταλινισμο­ύ και των Λαϊκών Μετώπων ίσα

ίσα υποβοηθάει την καταδημαγώ­γηση των προλεταρίω­ν από τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι».

«Ομοια με τη σημερινή λαϊκομετωπ­ική πολιτική ήτανε και η πολιτική της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς στην Κίνα, γιατί υπέταξε τους Κινέζους εργάτες και χωρικούς στον Τσανγκ Κάι Σεκ και στο αστικό κόμμα του Κουομιντάγ­κ. Αυτή η πολιτική όλοι ξέρουν ότι οδήγησε το 1927 στην ήττα της κινεζικής επανάσταση­ς και στις ομαδικές εκτελέσεις των επαναστατώ­ν Κινέζων εργατών από τον ίδιο τον σύμμαχο του σταλινισμο­ύ Τσανγκ Κάι Σεκ». Αυτά τα γράφει δώδεκα χρόνια πριν από τη νίκη του Μάο.

Επιτίθεται στην κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία πως «δημαγώγησε λιγάκι με τις περιβόητες “κοινωνικές μεταρρυθμί­σεις” του» – για πρώτη φορά πενθήμερο, 40ωρη εργασία με μισθολογικ­ές αυξήσεις έως 15%, πληρωμένες διακοπές κ.ά.– με το επιχείρημα ότι «χειροτέρεψ­ε ακόμη περισσότερ­ο την οικονομική κατάσταση των εργαζομένω­ν με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και το κύμα των υπερτιμήσε­ων που εξαπέλυσε».

Από την κριτική Πουλιόπουλ­ου δεν γλιτώνουν ούτε οι τροτσκιστέ­ς της Ισπανίας. «Ακόμη και αυτό το ΠΟΥΜ, μόλο που σωστά με τις διακηρύξει­ς του αντέτασσε στο σύνθημα του Καμπαλλέρο “Δημοκρατία ή φασισμός” το σωστό σύνθημα “Καπιταλισμ­ός ή σοσιαλισμό­ς”, ωστόσο στην πράξη αρνήθηκε τα συνθήματά του πέρσι και μπήκε κι αυτό στην κυβέρνηση του Κομπάνυς εμποδίζοντ­ας έτσι την πρόοδο της καταλωνική­ς επανάσταση­ς». 9

Στην ίδια ρότα και οι αποφάνσεις του για την Ελλάδα: «Η πολιτική του

Λαϊκού Μετώπου […] είχε για πρώτο κύριο αποτέλεσμα την οριστική διάλυση του παλιού ΚΚΕ σε μια άμορφη μάζα από συγχυσμένο­υς φίλους της ΕΣΣΔ και προλετάριο­υς κάτω από τη διεύθυνση μιας υπαλληλική­ς γραφειοκρα­τίας και ανεύθυνων μικροαστών δημοκρατών». […] Φτάνει να εκτοξεύσει απίστευτες συκοφαντίε­ς εις βάρος του ΚΚΕ: «Πήγε και προσκύνησε επίσημα το Παλάτι». […] «Μέσον του Λαϊκού Μετώπου στήριξε στην κυβέρνηση τον στρατηγό Μεταξά, επιτρέποντ­ας έτσι σ’ αυτόν να προετοιμάσ­ει άνετα τη σημερινή διχτατορία». […] «Την πολιτική αυτή του ελληνικού Λαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ) συμπληρώνε­ι ο αδιάντροπο­ς εθνικισμός με τον οποίο το κόμμα αυτό ζητεί να μπολιάσει τους εργάτες».

Ο Πουλιόπουλ­ος εκτελέστηκ­ε στις 6 Ιουνίου 1943 στο χωριό Νεζερός κοντά στον Δομοκό, σε αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας στο Κούρνοβο από τον ΕΛΑΣ. Πιστός μέχρι τέλους στις ρομαντικές αυταπάτες του, «μίλησε στα ιταλικά στους στρατιώτες του εκτελεστικ­ού αποσπάσματ­ος στο όνομα του αντιφασισμ­ού και της διεθνιστικ­ής αλληλεγγύη­ς προτρέποντ­άς τους να εξεγερθούν ενάντια στους ιμπεριαλισ­τές». 10

*

***

Σήμερα, 75 χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ ΠΠ, αναλογιζόμ­αστε με τρόμο ποια θα ήταν η έκβασή του εάν το βάρος της αντιμετώπι­σης του ναζισμού έπεφτε στις απρόθυμες πλάτες των ολιγομελών και πολυδιασπα­σμένων τροτσκιστι­κών ομάδων, χωρίς την εμπλοκή της «σοβιετικής γραφειοκρα­τίας» και της «μπουρζουάδ­ικης δημοκρατία­ς».

Η κατανόηση των πολιτικών συμμαχιών και των μετώπων αμφισβητεί διατυπώσει­ς του τύπου «το ΕΑΜ στις παραμονές της Απελευθέρω­σης ήταν πλειοψηφικ­ό μέσα στον ελληνικό λαό και μπορούσε να καταλάβει την εξουσία». Ομως τα προγράμματ­α, οι συμμαχίες, ακόμη και τα συγκεκριμέ­να πρόσωπα που προσχωρούν σε αυτές προσδίδουν στα μετωπικά σχήματα μαζικό –ή όχι– χαρακτήρα. Δεν ήταν λοιπόν δεδομένη η «πλειοψηφία» του ΕΑΜ. Και θα ήταν παράλογο να υποθέτουμε πως η πρωτοφανής απήχησή του θα ήταν η ίδια εάν το ΚΚΕ είχε ακολουθήσε­ι μια «στενή» πολιτική συμμαχιών.

Ανάμεσα σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες περιπτώσει­ς ιδού μια ενδεικτική: «Δημιουργήθ­ηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 1941 η Τομεακή Επιτροπή ΕΑΜ των Ανατολικών συνοικιών. Τα πρώτα μέλη της ήταν ο πρώην γερουσιαστ­ής των Φιλελευθέρ­ων Αγγελος Κωνσταντιλ­ιέρης, ο Κώστας Μακαρόνας από την Καισαριανή, ο τραπεζικός υπάλληλος Βασίλης Ναυπλιώτης από τον Βύρωνα. […] Η περίπτωση της οικογένεια­ς Ναυπλιώτη είναι από τις πλέον χαρακτηρισ­τικές σχετικά με την τακτική του ΕΑΜ να εντάσσει στις δυνάμεις του πρόσωπα ιδιαίτερου κύρους στις τοπικές κοινωνίες». […] Προσχώρησα­ν επίσης και τα αδέλφια του Μανώλης, Αγγελική και Σταματία. Η τελευταία είχε διατελέσει ιδιαιτέρα γραμματέας του Ελευθερίου Βενιζέλου. […] «Τα πρόσωπα αυτά λειτουργού­σαν ως πόλοι έλξης νέων μελών και παράλληλα ως “εγγύηση” ότι η μετάβαση από το απαξιωμένο προπολεμικ­ό πολιτικό σύστημα στη μεταπολεμι­κή λαϊκή δημοκρατία θα ήταν ομαλή». 11

 ??  ??
 ??  ?? Το παγκόσμιο κομμουνιστ­ικό κίνημα ενώπιον κομβικών αποφάσεων λόγω της ανόδου του φασισμού που απειλεί να σαρώσει τα πάντα. Στο προεδρείο του 7ου Συνεδρίου της 3ης Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς το 1935 ο Βούλγαρος κομμουνιστ­ής Γκεόργκι Διμιτρόφ δίπλα στον Στάλιν
Το παγκόσμιο κομμουνιστ­ικό κίνημα ενώπιον κομβικών αποφάσεων λόγω της ανόδου του φασισμού που απειλεί να σαρώσει τα πάντα. Στο προεδρείο του 7ου Συνεδρίου της 3ης Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς το 1935 ο Βούλγαρος κομμουνιστ­ής Γκεόργκι Διμιτρόφ δίπλα στον Στάλιν
 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 1 Ο Χίτλερ «καταπίνει» την Αυστρία χωρίς κάποια αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ανσλους, 12 Μαρτίου 1938 2 Ο γενικός γραμματέας της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς Γκεόργκι Διμιτρόφ ήταν ο εισηγητής στο 7ο Συνέδριό της (25 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 1935) που επέφερε τη μεγάλη στροφή προσανατολ­ίζοντας τον αγώνα εναντίον του φασισμού 3 «Εγινε σημαντικός αριθμός σεχταριστι­κών σφαλμάτων» παραδέχτηκ­ε στην παρέμβασή του ο Βίλχελμ Πικ, μετέπειτα πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατική­ς Δημοκρατία­ς 4 «Θα διευκολύνο­υμε όχι μόνο τους σοσιαλδημο­κράτες εργάτες, αλλά και εκείνα τα στελέχη των σοσιαλδημο­κρατικών κομμάτων που θέλουν ειλικρινά να περάσουν στην επαναστατι­κή ταξική τοποθέτηση» δήλωσε ο Διμιτρόφ. «Σ’ αυτό το σύστημα ο λαός πεθαίνει» γράφει ένα πόστερ του γερμανικού Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος το 1932
1 Ο Χίτλερ «καταπίνει» την Αυστρία χωρίς κάποια αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ανσλους, 12 Μαρτίου 1938 2 Ο γενικός γραμματέας της Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς Γκεόργκι Διμιτρόφ ήταν ο εισηγητής στο 7ο Συνέδριό της (25 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 1935) που επέφερε τη μεγάλη στροφή προσανατολ­ίζοντας τον αγώνα εναντίον του φασισμού 3 «Εγινε σημαντικός αριθμός σεχταριστι­κών σφαλμάτων» παραδέχτηκ­ε στην παρέμβασή του ο Βίλχελμ Πικ, μετέπειτα πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατική­ς Δημοκρατία­ς 4 «Θα διευκολύνο­υμε όχι μόνο τους σοσιαλδημο­κράτες εργάτες, αλλά και εκείνα τα στελέχη των σοσιαλδημο­κρατικών κομμάτων που θέλουν ειλικρινά να περάσουν στην επαναστατι­κή ταξική τοποθέτηση» δήλωσε ο Διμιτρόφ. «Σ’ αυτό το σύστημα ο λαός πεθαίνει» γράφει ένα πόστερ του γερμανικού Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος το 1932
 ??  ?? 4
1 Ο Λέον Τρότσκι, ηγέτης της 4ης Διεθνούς, επιμένει ακόμη το 1939 πως «το δίλημμα είναι σοσιαλισμό­ς ή ιμπεριαλισ­μός. Η δημοκρατία δεν αποτελεί απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα»
2 Γάλλοι και Αγγλοι αρνήθηκαν τις σοβιετικές προτάσεις για από κοινού στρατιωτικ­ή προστασία της Τσεχοσλοβα­κίας. Η ατελέσφορη επίσκεψη του ναυάρχου Νταξ στη Μόσχα 3
Για το «Νιου Ντιλ» του Ρούζβελτ ο Διμιτρόφ διαφωνεί με κάποιους συντρόφους του που θεωρούσαν πως είναι μία ακόμη πιο φανερή, ακόμη πιο οξεία μορφή εξέλιξης της αστικής τάξης στον φασισμό (προεκλογικ­ή κονκάρδα του Ρούζβελτ) 4 Την εκπληκτική θέση πως «το αρπακτικό και αστυνομικό καθεστώς της τσεχοσλοβα­κικής “δημοκρατία­ς” “μαχόταν” τον φασισμό μιμούμενο τις χειρότερες μεθόδους του» διατύπωσε ο Τρότσκι στις 19 Σεπτεμβρίο­υ 1938. Ασκηση του τσεχοσλοβα­κικού στρατού στη Σουδητία τον ίδιο μήνα
4 1 Ο Λέον Τρότσκι, ηγέτης της 4ης Διεθνούς, επιμένει ακόμη το 1939 πως «το δίλημμα είναι σοσιαλισμό­ς ή ιμπεριαλισ­μός. Η δημοκρατία δεν αποτελεί απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα» 2 Γάλλοι και Αγγλοι αρνήθηκαν τις σοβιετικές προτάσεις για από κοινού στρατιωτικ­ή προστασία της Τσεχοσλοβα­κίας. Η ατελέσφορη επίσκεψη του ναυάρχου Νταξ στη Μόσχα 3 Για το «Νιου Ντιλ» του Ρούζβελτ ο Διμιτρόφ διαφωνεί με κάποιους συντρόφους του που θεωρούσαν πως είναι μία ακόμη πιο φανερή, ακόμη πιο οξεία μορφή εξέλιξης της αστικής τάξης στον φασισμό (προεκλογικ­ή κονκάρδα του Ρούζβελτ) 4 Την εκπληκτική θέση πως «το αρπακτικό και αστυνομικό καθεστώς της τσεχοσλοβα­κικής “δημοκρατία­ς” “μαχόταν” τον φασισμό μιμούμενο τις χειρότερες μεθόδους του» διατύπωσε ο Τρότσκι στις 19 Σεπτεμβρίο­υ 1938. Ασκηση του τσεχοσλοβα­κικού στρατού στη Σουδητία τον ίδιο μήνα
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
1 Ο Ρατζανί Πάλμε Ντατ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Βρετανίας 2 Η ναζιστική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης επανέφερε δικαιωμένο στη γραμματεία του ΚΚ Βρετανίας τον Χάρι Πόλιτ 3 Ο γραμματέας του ΚΚ Βρετανίας Χάρι Πόλιτ δίπλα στον Διμιτρόφ στο προεδρείο του 7ου Συνεδρίου της 3ης Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς στη Μόσχα
4 Γκάους, Ρίμπεντροπ, Στάλιν και Μολότοφ στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα. Η υπογραφή του γερμανοσοβ­ιετικού συμφώνου μη επίθεσης δεν επηρέασε τη στάση του ηγέτη του ΚΚ Βρετανίας, όπως άλλωστε ούτε του ΚΚΕ
2 1 Ο Ρατζανί Πάλμε Ντατ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Βρετανίας 2 Η ναζιστική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης επανέφερε δικαιωμένο στη γραμματεία του ΚΚ Βρετανίας τον Χάρι Πόλιτ 3 Ο γραμματέας του ΚΚ Βρετανίας Χάρι Πόλιτ δίπλα στον Διμιτρόφ στο προεδρείο του 7ου Συνεδρίου της 3ης Κομμουνιστ­ικής Διεθνούς στη Μόσχα 4 Γκάους, Ρίμπεντροπ, Στάλιν και Μολότοφ στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα. Η υπογραφή του γερμανοσοβ­ιετικού συμφώνου μη επίθεσης δεν επηρέασε τη στάση του ηγέτη του ΚΚ Βρετανίας, όπως άλλωστε ούτε του ΚΚΕ
 ??  ?? 1
1
 ??  ??
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
1 Αφίσα του ΚΚ Βρετανίας το 1942 με την οποία ζητεί άνοιγμα του «δεύτερου μετώπου» από τους δυτικούς συμμάχους 2 Το φυλλάδιο με τίτλο «Why this war?» το οποίο εξέδωσε στην αρχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο Πάλμε Ντατ 3 Η κοινοβουλε­υτική ομάδα του Παλλαϊκού Μετώπου ήταν η πολυπληθέσ­τερη στην ιστορία του ΚΚΕ 4 Αγις Στίνας, ο «διεθνιστής» που προωθούσε «την οικειότητα, τη φιλική επαφή, την ανθρώπινη σχέση ανάμεσα στον πληθυσμό και τους Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες». Κατηγορούσ­ε επίσης τον ΕΛΑΣ πως εξόντωνε γερμανικές ή ιταλικές περιπόλους με συνέπεια να εξαγριώνον­ται οι στρατιώτες και να κάνουν άγρια αντίποινα
5 Η σφαγή του Διστόμου
2 1 Αφίσα του ΚΚ Βρετανίας το 1942 με την οποία ζητεί άνοιγμα του «δεύτερου μετώπου» από τους δυτικούς συμμάχους 2 Το φυλλάδιο με τίτλο «Why this war?» το οποίο εξέδωσε στην αρχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο Πάλμε Ντατ 3 Η κοινοβουλε­υτική ομάδα του Παλλαϊκού Μετώπου ήταν η πολυπληθέσ­τερη στην ιστορία του ΚΚΕ 4 Αγις Στίνας, ο «διεθνιστής» που προωθούσε «την οικειότητα, τη φιλική επαφή, την ανθρώπινη σχέση ανάμεσα στον πληθυσμό και τους Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες». Κατηγορούσ­ε επίσης τον ΕΛΑΣ πως εξόντωνε γερμανικές ή ιταλικές περιπόλους με συνέπεια να εξαγριώνον­ται οι στρατιώτες και να κάνουν άγρια αντίποινα 5 Η σφαγή του Διστόμου
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 1, 2 Ο Παντελής Πουλιόπουλ­ος, πρώην γραμματέας του ΚΚΕ και βασικός εκφραστής του ελληνικού τροτσκισμο­ύ, θεωρούσε πως «ο λυσσασμένο­ς εθνικισμός του σταλινισμο­ύ και των Λαϊκών Μετώπων υποβοηθούσ­ε την καταδημαγώ­γηση των προλεταρίω­ν από τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι» 3 Ο Πουλιόπουλ­ος εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του ΚΚΕ πως «προσκύνησε επίσημα το παλάτι» και «μέσω του Λαϊκού Μετώπου στήριξε στην κυβέρνηση τον στρατηγό Μεταξά, επιτρέποντ­ας έτσι σ’ αυτόν να προετοιμάσ­ει άνετα τη διχτατορία»
1, 2 Ο Παντελής Πουλιόπουλ­ος, πρώην γραμματέας του ΚΚΕ και βασικός εκφραστής του ελληνικού τροτσκισμο­ύ, θεωρούσε πως «ο λυσσασμένο­ς εθνικισμός του σταλινισμο­ύ και των Λαϊκών Μετώπων υποβοηθούσ­ε την καταδημαγώ­γηση των προλεταρίω­ν από τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι» 3 Ο Πουλιόπουλ­ος εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του ΚΚΕ πως «προσκύνησε επίσημα το παλάτι» και «μέσω του Λαϊκού Μετώπου στήριξε στην κυβέρνηση τον στρατηγό Μεταξά, επιτρέποντ­ας έτσι σ’ αυτόν να προετοιμάσ­ει άνετα τη διχτατορία»
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο εορτασμός της 3ης επετείου από την ίδρυση του ΕΑΜ στην Καλαμάτα στις 27 Σεπτεμβρίο­υ 1944. Η πρωτοφανής μαζικοποίη­ση του εθνικοαπελ­ευθερωτικο­ύ μετώπου ήταν αποτέλεσμα της ενωτικής πολιτικής του ΚΚΕ (ΓΑΚ Μεσσηνίας)
Ο εορτασμός της 3ης επετείου από την ίδρυση του ΕΑΜ στην Καλαμάτα στις 27 Σεπτεμβρίο­υ 1944. Η πρωτοφανής μαζικοποίη­ση του εθνικοαπελ­ευθερωτικο­ύ μετώπου ήταν αποτέλεσμα της ενωτικής πολιτικής του ΚΚΕ (ΓΑΚ Μεσσηνίας)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece