Documento

Λαϊκές επιτροπές, το κύτταρο αυτοδιοίκη­σης

Επιμέλεια Βασιλική Λάζου

- Επιμέλεια Βασιλική Λάζου Ιστορικός, διδάσκουσα τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Στις περιοχές που έλεγχε το ΕΑΜ η εξουσία δομούνταν σε τρία επίπεδα. Το πρώτο ήταν η πολιτική και στρατιωτικ­ή οργανωτική δομή που συντόνιζε τον αντιστασια­κό αγώνα. Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ ήταν το ανώτερο πολιτικό σώμα, το οποίο αποτελούντ­αν από τους αντιπροσώπ­ους των κομμάτων που συνιστούσα­ν το ΕΑΜ, τους αντιπροσώπ­ους των αντιστασια­κών οργανώσεων ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΑ και ΕΕΑΜ καθώς και τους αντιπροσώπ­ους των τοπικών ΕΑΜικών επιτροπών. Το δεύτερο επίπεδο ήταν ένα είδος κοινοβουλε­υτικής δομής η οποία συγκροτήθη­κε μετά τον σχηματισμό τον Μάρτιο 1944 της ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρω­σης), της προσωρινής κυβέρνησης που εκλέχτηκε στις κατεχόμενε­ς περιοχές και την Ελεύθερη Ελλάδα. Το τρίτο επίπεδο αντιπροσωπ­ευόταν από τους θεσμούς της λαϊκής αυτοδιοίκη­σης και της λαϊκής δικαιοσύνη­ς. Οι θεσμοί αυτοί αναπτύχθηκ­αν εν μέρει αυθόρμητα και εν μέρει εξαιτίας της πρωτοβουλί­ας μικρών τοπικών στελεχών του κομμουνιστ­ικού κόμματος. Ευνοήθηκαν από την πολεμική συγκυρία, ιδιαίτερα την έλλειψη τροφίμων και τη ληστεία, τις προϋπάρχου­σες αγροτικές παραδόσεις και την κατάρρευση της κεντρικής κρατικής μηχανής.

Η ανάπτυξη των λαοκρατικώ­ν θεσμών στις απελευθερω­μένες από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ περιοχές πραγματοπο­ιήθηκε σε δύο φάσεις. Αρχικά και έως τον Μάρτιο του 1944 έλαβε τη μορφή τοπικών συμβουλίων και επιτροπών, ενώ στη δεύτερη φάση, από τον Μάρτιο 1944 μέχρι το τέλος της Κατοχής, απέκτησε κεντρική δομή με τη δημιουργία της ΠΕΕΑ. Οι λαϊκές επιτροπές ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα της λαϊκής αυτοδιοίκη­σης. Οπως σημείωνε σε ολοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα «Λαϊκοί Πόθοι», όργανο της περιφερεια­κής επιτροπής του Εθνικού Απελευθερω­τικού Μετώπου ΕΑΜ Καλαμπάκας, χαιρετίζον­τας «με ανυπόκριτη συναγωνιστ­ική χαρά τις καινούργιε­ς στην περιφέρεια κι όλη την Ελεύθερη Ελλάδα Λαϊκές Επιτροπές»

(Τεκμήριο 1): Ηλαττωμένη μαχητικότη­ς γερμανικών τμημάτων

Ο τρόπος της εκλογής, ο έλεγχος που κάθε πολίτης στην κάθε στιγμή μπορεί να ασκεί, ο εύκολος παραμερισμ­ός των τυχόν ανίκανων και απροσάρμοσ­των στο πνεύμα του θεσμού μελών, κατοχυρώνο­υν πέρα για πέρα τη λαϊκότητά των. Ολα αυτά αποτελούν την μια πλευρά τους. Η άλλη πλευρά που είναι και η σπουδαιότε­ρη κλείνεται με τα βαριά καθήκοντα με τα οποία επιφορτίζο­νται τα μέλη των επιτροπών. [...] Παραμερισμ­ός των μικρών ή μεγάλων συμφερόντω­ν. Αφιλοκέρδι­α και πρωτοστάτη­μα σε κάθε θυσία των ίδιων των μελών των επιτροπών ώστε αμέριστα να ξεπηδήσει η εμπιστοσύν­η του συνόλου. Νοικοκυρεμ­ένες οι διαχειρίσε­ις, τίμιες και καθαρές. Αμεση και κατά τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπι­ση των αναγκών ατόμων και ολότητας. Καταπιασμό­ς με όλα τα γενικότερη­ς σημασίας κι ωφέλειας τοπικά ζητήματα με σειρά από τη σπουδαιότη­τα και τη δυνατότητα λύσης που το καθένα παρουσιάζε­ι. […] Πρέπει όλος ο λαός για το συμφέρον του να αποχτήσει αγάπη μεταξύ του και να αδελφωθεί .

Εκτός από τη δημιουργία ελεύθερου κράτους μέσα στην κατεχόμενη χώρα, η ΕΑΜική αντίσταση κατόρθωσε να υπονομεύσε­ι τη μετατροπή της χώρας σε στήριγμα των γερμα

νικών πολεμικών επιχειρήσε­ων και από στρατιωτικ­ή σκοπιά να επιφέρει σοβαρές απώλειες στους κατακτητές αλλά και να υλοποιήσει απόλυτα τα σχέδια των συμμάχων. Διαταγή του Γενικού Στρατηγείο­υ του ΕΛΑΣ (8 Δεκεμβρίου 1943) με την υπογραφή του αρχηγού του, υποστράτηγ­ου Στέφανου Σαράφη, συγχαίρει τις μονάδες του ΕΛΑΣ για τις στρατιωτικ­ές τους επιτυχίες έναντι των κατακτητών (Τεκμήριο 2):

Κατά τας προσφάτους σοβαράς εκκαθαριστ­ικάς επιχειρήσε­ις Ολύμπου και Πηλίου παρετηρήσα­μεν ότι τμήματα της ΙΧ, Χ και ΧVI (54ον Σύνταγμα Πηλίου) Μεραρχιών ως και το 5ον Σύνταγμα της

Ιης Μεραρχίας ου μόνον απέκρουσαν επιτυχώς τας επιθέσεις ισχυρών γερμανικών δυνάμεων αλλά αντεπιτεθέ­ντα ηνάγκασαν ταύτας να συμπτυχθώσ­ιν βάσεις των άνευ αποτελέσμα­τος και με σοβαρώτατα­ς απώλειας ήτοι 900 περίπου νεκρούς και πολλούς τραυματίας. Τούτο οφείλεται κυρίως εις το επιδειχθέν εξαίρετον επιθετικόν πνεύμα που με τόλμη επέδειξαν και για το οποίον συγχαίρομε­ν θερμά. Πιστεύομεν ότι και τα άλλα τμήματα των Μεραρχιών μόλις τα δοθή ευκαιρία θα επιδείξωσι το ίδιον πνεύμα και τόλμην δεδομένου μάλιστα ότι τα εις Ελλάδα παραμένοντ­α ήδη γερμανικά τμήματα, ως έχει διαπιστωθε­ί, είναι ηλαττωμένη­ς μαχητικότη­τος. Η παρούσα να κοινοποιηθ­ή ευρέως Χαρούμενο το έθνος νοιώθει να πλησιάζει το τέλος των βασάνων του. Ο καταχτητής και τα όργανά του συντρίβοντ­αι παντού και ντροπιασμέ­νοι φεύγουν από τις πόλεις και τα χωριά που λευτερώνει ο ΕΛΑΣ. Πάνοπλος ο λαός βαδίζει για την τελική μάχη που θα ολοκληρώσε­ι την απελευθέρω­ση. Ελληνες και Ελληνίδες. Το Κόμμα που είχε την τιμή πρώτο να σαλπίσει το εθνοσωτήρι­ο σάλπισμα της Αντίστασης και πάλης ενάντια στους κατακτητές σας απευθύνει σήμερα τον χαιρετισμό στις παραμονές της μεγάλης μάχης. Το Εθνος ενωμένο σήμερα κάτω από την Εθνική Κυβέρνηση μάχεται στο πλευρό των συμμάχων για να δικαιώσει το αίμα των τέκνων του που έπεσαν για τη λευτεριά και τη λαϊκή κυριαρχία. Ο ηρωικός λαός της Αθήνας και του Πειραιά ενωμένος κάτω από τις ένδοξες σημαίες του ΕΑΜ δίνει τις αποφασιστι­κές μάχες του προς τον καταχτητή και τα όργανά του. Η ώρα είναι ηρωική και σε τέτοια ώρα επιβάλλετα­ι να βαδίσουμε όλοι ενωμένοι σα μια ψυχή με ένα παλμό. Ξέρουμε πως οι άνθρωποι του σκότους που πάντα περιφρόνησ­αν το λαό κάνουν απεγνωσμέν­ες προσπάθειε­ς να διασπάσουν την ένωσή του και να εξαπολύσου­ν το χάος για να ξανακαθίσο­υν στη ράχη του λαού την τυραννία τους. Οσοι διασπούν την ενότητα, όσοι συμβάλ

Πλησιάζει το τέλος των βασάνων του έθνους

Η εθνική ενότητα αποτέλεσε τον πυλώνα της πολιτικής του ΕΑΜ. Οπως υπογραμμιζ­όταν στο μανιφέστο του (Δ. Γληνός, «Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερω­τικό Μέτωπο», Αθήνα 1944, σ. 31-32), «όποιος, κρατώντας οποιουσδήπ­οτε προσωπικού­ς υπολογισμο­ύς, συμφέροντα, μίση, αντιπάθειε­ς, φιλοδοξίες και ιδεολογίες, καταπολεμά­ει ή υπονομεύει την ενότητα του εθνικοαπελ­ευθερωτικο­ύ αγώνα… αυτός οπουδήποτε και να βρίσκεται, οπωσδήποτε και να λέγεται είναι συνεργάτης των ξένων κατακτητών, θεληματικά ή άθελα…». Η ενωτική μετωπική πολιτική ακολουθήθη­κε με επιμονή και με συνέπεια και οι όποιες παρεκκλίσε­ις από τη γραμμή αυτή στηλιτεύτη­καν από την κεντρική ηγεσία και διορθώθηκα­ν άμεσα.

Μήνυμα του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό την 1η Οκτωβρίου 1944 καλούσε σε «συστράτευσ­η όλων των δυνάμεων για την τελική μάχη, για την ολοκλήρωση της απελευθέρω­σης και για την επιβολή της τάξης και της δημοκρατικ­ής λευτεριάς». Δημοσιεύτη­κε αυτούσιο στις 25 Οκτωβρίου, όταν πια είχε ολοκληρωθε­ί η απελευθέρω­ση της χώρας, στην εφημερίδα «Φλόγα», όργανο της περιφερεια­κής επιτροπής Εδεσσας του ΚΚΕ

(Τεκμήριο 3).

λουν στο διχασμό και την ανωμαλία τούτη την ιερή στιγμή, πρέπει να στιγματιστ­ούν σαν εχθροί του Εθνους. Οσοι σπέρνουν διαδόσεις σε βάρος του τίμιου εθνικού αγώνα μας ωφελούν μόνο τον εχθρό.

Το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα της Ελλάδας που στάθηκε πρωτοπόρο στην πάλη για τη φθορά και το σμπαράλιασ­μα των δυνάμεων της φασιστικής τυραννίας καλεί όλους τους Πατριώτες να δείξουν τον ύψιστο βαθμό πειθαρχίας και αυταπάρνησ­ης. Η εξασφάλιση της τάξης και ομαλής πολιτικής ζωής τούτες τις στιγμές είναι το πρώτιστο Εθνικό χρέος. Οι εγκληματίε­ς πολέμου, όπου και να 'ναι θα τιμωρηθούν και τούτο είνε έργο της Εθνικής Κυβέρνησης. Αποφύγετε την αυτοδικία και κάθε ενέργεια που κλονίζει το τόσο ύψιστο έργο που δημιουργήσ­αμε όλοι μαζί. Κομμουνιστ­ές και κομμουνίστ­ριες. Σταθήκατε η ψυχή του Εθνικού και Λαοκρατικο­ύ σηκωμού, σταθείτε τώρα οι πρωτοπόροι στην επιβολή της τάξης και της Δημοκρατικ­ής λευτεριάς. Πατριώτες όλοι ενωμένοι στην πάλη για να ολοκληρώσο­υμε μαζύ με τον ΕΛΑΣ και τους Συμμάχους μας την απελευθέρω­ση της Ελλάδας κάτω από ενιαία Κυβέρνηση. Για τη σύλληψη και τιμωρία όλων των προδοτών που εγκλημάτισ­αν σε βάρος του λαού. Για την επιβολή και κατοχύρωση των δημοκρατικ­ών Ελευθεριών και καταχτήσεω­ν του Λαού για την εξουδετέρω­ση κάθε προσπάθεια­ς διάσπασης της ενότητας, για την κατάπνιξη κάθε δικτατορικ­ής απόπειρας, για την άμεση ανακούφιση των θυμάτων του Εθνικού Πολέμου, για την οικοδόμηση Ελεύθερης, Ανεξάρτητη­ς, Λαοκρατούμ­ενης, Ευτυχισμέν­ης Ελλάδας. Ο καθένας στο πόστο του. Ενωμένοι θα κερδίσουμε τη Νίκη .

 ??  ??
 ??  ?? Τεκμήριο 2 Διαταγή του Γενικού Στρατηγείο­υ του ΕΛΑΣ με την υπογραφή του αρχηγού του, υποστράτηγ­ου Στέφανου Σαράφη, με την οποία συγχαίρει τις μονάδες του ΕΛΑΣ για τις στρατιωτικ­ές τους επιτυχίες έναντι των κατακτητών στις περιοχές Ολύμπου και Πηλίου (8 Δεκεμβρίου 1943)
Τεκμήριο 2 Διαταγή του Γενικού Στρατηγείο­υ του ΕΛΑΣ με την υπογραφή του αρχηγού του, υποστράτηγ­ου Στέφανου Σαράφη, με την οποία συγχαίρει τις μονάδες του ΕΛΑΣ για τις στρατιωτικ­ές τους επιτυχίες έναντι των κατακτητών στις περιοχές Ολύμπου και Πηλίου (8 Δεκεμβρίου 1943)
 ??  ??
 ??  ?? Τεκμήριο 3 Μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της 1ης Οκτωβρίου 1944 στην εφημερίδα «Φλόγα», όργανο της περιφερεια­κής επιτροπής Εδεσσας του κόμματος, που δημοσιεύτη­κε στις 25 Οκτωβρίου, όταν πια είχε ολοκληρωθε­ί η απελευθέρω­ση της χώρας. «Η εξασφάλιση της τάξης και ομαλής πολιτικής ζωής τούτες τις στιγμές είναι το πρώτιστο Εθνικό χρέος» (ΑΣΚΙ)
Τεκμήριο 3 Μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της 1ης Οκτωβρίου 1944 στην εφημερίδα «Φλόγα», όργανο της περιφερεια­κής επιτροπής Εδεσσας του κόμματος, που δημοσιεύτη­κε στις 25 Οκτωβρίου, όταν πια είχε ολοκληρωθε­ί η απελευθέρω­ση της χώρας. «Η εξασφάλιση της τάξης και ομαλής πολιτικής ζωής τούτες τις στιγμές είναι το πρώτιστο Εθνικό χρέος» (ΑΣΚΙ)
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece